用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 (荃灣) 派位結果, 請分享.
樓主: Daisy2006
go

62網 (荃灣) 派位結果, 請分享. [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教下大家

我仔今年升k3準備選校, 本人著意想選唔好太谷的學校

我入荃基有25分, 應該入到機會甚高, 而浸聯有20分, 我正在猶豫好唔好用20分去博浸聯

可唔可以比d意見呢?

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章

只知今年浸聯20分都未必一定收, 博唔博真係睇你自己!!想第一round攪掂un un腳定擔心大半年都唔知派邊, 你自己真係衡量吓囉!

原帖由 BigPig阿花 於 11-6-24 11:39 發表
想請教下大家

我仔今年升k3準備選校, 本人著意想選唔好太谷的學校

我入荃基有25分, 應該入到機會甚高, 而浸聯有20分, 我正在猶豫好唔好用20分去博浸聯

可唔可以比d意見呢? ...

其實您已俾左答案您自己 "本人著意想選唔好太谷的學校", 但往年因荃基第2/3志願都大機會入到, 甚至相對容易叩, 所以我個人認為您可博, then將荃基放第2, 第3可再放同級學校(e.g.荃天/何小), 相信出黎既結果都唔會令您唔開心, 因谷既學校差唔多=大熱學校(只能博1個頭位機會), 即浸小唔入, 都會入番您個人心態偏向唔太谷既學校...(此乃個人意見, 不喜勿插)

bigpig

我就是用20分宗教分未能入浸聯, 在今年統一都唔得, 叩門又失敗 一次又一次都失敗真係唔好受.
我朋友派第一志願去左官小叩門, 成功左真係好hurt. 唔明d學校點會咁, 派第一志願都收.

醒目開學勳章

唔好意思唔明 -> 朋友派第一志願去左官小叩門?

即是派咗自己心儀的第一自願又叩官小又成功嗎?

回復 1# hhss0203 的帖子

其實最主意都係睇小朋友當場面試表現la, 同派位第幾志願未必扯得上關係既, 當然最好放誠意位la, 咁您有冇叩官小呀? 但您朋友事實真係好幸運, 起碼兩間好學校任佢選擇, 但都希望佢盡快決定, 放番個位出黎俾正在痛苦等期既家長la, 未知您朋友派左邊間第一志願呢? 都想參考下...

我都係覺得佢好好運, 官小問的問題好簡單個個小朋友都好快出來. 佢都一樣, 所以唔明收生標準!

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-24 12:37 發表
其實最主意都係睇小朋友當場面試表現la, 同派位第幾志願未必扯得上關係既, 當然最好放誠意位la, 咁您有冇叩官小呀? 但您朋友事實真係好幸運, 起碼兩間好學校任佢選擇, 但都希望佢盡快決定, 放番個位出黎俾正在痛苦等 ...

是的, 又派第一志願的小學再去官小叩門又成功左!

原帖由 seeloyan 於 11-6-24 12:34 發表
唔好意思唔明 -> 朋友派第一志願去左官小叩門?

即是派咗自己心儀的第一自願又叩官小又成功嗎?

回復 1# hhss0203 的帖子

您都唔好灰心, 而家仲有好多學位都未有定數, 相信日後會收到電話既...希望您會派到1間比而家更好既學校, 加油!!!

回復 1# MAYANGUSPO 的帖子

連waiting 都入唔到仲邊有希望

醒目開學勳章

原來官小收生主要睇幼稚園名氣,幼稚園程度而收生! 今年只收十幾個後備生咋! 前兩天打去問仲有冇後備位, 佢地都話已全部註冊了; even再有人退學都要8月份先知!
哎, 我都down down地呀! 你個朋友就好啦, 考到第一自願仲有官小offer!!!!! 真係唔公平呀!

回復 1# seeloyan 的帖子

可否pm告知邊間官小及邊間幼稚園? 不過就算邊間學校都好, 校長既思維就係我地既生與c, 只能盼望佢心宜/喜好既會係我地讀梗既幼稚園, 所以我選擇相信呢d消息而去考幼稚園, 希望可以增加第時入讀機會...無奈...

回覆 3# hhss0203 的文章

唔好咁la...就算呢間唔得, 但仲有其他學校機會ma...發洩出黎會好d, 大喊一場後會c服好多, 然後要收捨心情, 唔好俾小朋友見到呀提起精神la...

我朋友的小孩子不是讀名校架! 都是讀本區幼稚園.  沒有人事, 真的是靠面試表現.

原帖由 seeloyan 於 11-6-24 14:51 發表
原來官小收生主要睇幼稚園名氣,幼稚園程度而收生! 今年只收十幾個後備生咋! 前兩天打去問仲有冇後備位, 佢地都話已全部註冊了; even再有人退學都要8月份先知!
哎, 我都down down地呀! 你個朋友就好啦, 考到第一自願 ...

我個仔就係派聖十架(仲係17志願),即時哭成淚人呀,
現在叩門入左心儀果間了.

恭喜你呀!!!

原帖由 火腿仔 於 11-6-24 15:58 發表
我個仔就係派聖十架(仲係17志願),即時哭成淚人呀,
現在叩門入左心儀果間了.

醒目開學勳章

火腿仔, 咁你叩到邊間呀?

多謝你呀,
不過真係冇想過心儀果間會收佢,
因為仔仔同我講佢都有幾樣野唔識,
打定輸數,(決擇讀邊間時,有2間收左)
就有電話通知收左(即時唔駛決擇)

原帖由 hhss0203 於 11-6-24 16:00 發表
恭喜你呀!!!

思源呀

原帖由 seeloyan 於 11-6-24 16:04 發表
火腿仔, 咁你叩到邊間呀?

原帖由 火腿仔 於 11-6-24 16:16 發表
思源呀

即叩到3間...好勁呀!!!
‹ 上一主題|下一主題