用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享派位結果
樓主: hugub
go

如果讀津校, 【青蛙點水式教學】你最好不要期望老師可以比到甚麼你孩子, 現在小朋友讀書, 邊個不是靠補習老師呢 ?  邊個不用補習, 間間小學鬥深。  留翻金錢私人補習, 留翻時間私人補習吧。

即使津校有普教中, 你估學生們能說一口流利普通話嗎 ?  個個能懂看拼音嗎 ?  即使讀英文小學, 硬要用英文教 常識/科學 科, 簡直是難倒本地小學生, 好辛苦, 不知是學英文常識/科學詞彙 還是深入了解因由。

馮晴校長講得好好, 本未倒置。  

馮晴校長不是不主張比賽, 但不會過份, 因為很多學校為求出名, 都會要小學生花很多時間在比賽訓練上, 咁到底是求學求知識還是求比賽。

請你去小學雜談研究多些才下決定吧。 苦口婆心好難聽得入耳。

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-7 23:32 發表
chumamma, 謝謝你熱心解答我嘅問題!!

但係我仍然好 frustrated!! 原本都諗住揀馮晴,但看完你嘅回覆,我反而有點担心,因為我小朋友過去三年都是普通話+英文上堂,如果揀馮晴,那麼之前三年學咗D普通話便會忘記得一乾二淨?如果唔 ...

回覆 161# chumamma 的文章

謝謝你的回覆!

本人今天已去馮晴註冊,心想如果兩間學校也認識不深,倒不如選一間近自己屋企的津校,正如你所說,一來可以省卻不少時間,二來可以省留番D錢比佢私人補習,做得TKO top primary school,應該也有很多優點呢!就用時間來發掘他的優點,也看看我的小朋友在 band 1 school 可唔可以跟得上!

再次多謝你熱心的幫忙!
‹ 上一主題|下一主題