用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 暑期班好貴!!!!!!!!
go

暑期班好貴!!!!!!!! [複製鏈接]

想幫二個女報同一間課程,本來諗住報日班,諗住唔駛走咁多轉,又方便工人,嘩點知搵過好多間最平都要千幾蚊一個星期,二個要成二千5蚊一個星期,一個暑假就要萬幾蚊,仲未計本來一路上緊既其他課外活動
而家養一個細路真係唔易
   0    0    0    0

醒目開學勳章

- - 下,一個course一星期要成千蚊,一星期上幾多日? 哇,真係仲貴過搵上門老師返黎教囉,你地報果d咩course黎架?
我報果d 成個course都係一千,上足一個月wo,最貴果個都係day camp, 反而,而家我都仲係搵緊小烹飪班

所以我幫阿仔報了名的暑期課程都是教會﹐YWCA和青年空間舉辦的﹐一般圍起每小時學費比私人的便宜﹐但一共都花了約四千元了。

另外﹐恆常返開的課外活動就是私人機構舉辦的﹐每月約四千。

原帖由 moominjoey 於 11-6-3 18:35 發表
想幫二個女報同一間課程,本來諗住報日班,諗住唔駛走咁多轉,又方便工人,嘩點知搵過好多間最平都要千幾蚊一個星期,二個要成二千5蚊一個星期,一個暑假就要萬幾蚊,仲未計本來一路上緊既其他課外活動
而家養一個 ...

醒目開學勳章

我幫3.5歲既囡囡報了 YMCA 既英文班, 返4星期, 每星期返5日, 每日返2.5小時, 包茶點, 要$45XX, 仲貴過返幼稚園, 而家仲想俾佢學游水, 又要幾百蚊一個月.

回覆 2# S_Trader 的文章

我說係報得太遲,好多中心辦既COURSE已經FULL晒,只可以係出面私人搵,本來想搵DAY CAMP,不過真係好貴,最終可能都係要逐COURSE報
我真係唔明點解今年D course咁貴,我上年幫囡囡報day camp都係幾百蚊一個星期,而家竟然要過千:;pppp: :;pppp:
我仲要有二個女,個個月出糧都愛是全奉獻

這麼貴啊?我的一個月才9百多就可以了,現在真得什麼都很貴!

我仔讀私校, 每個月學費唔平, 所以到暑假, 我覺得花在暑期班的錢唔應該貴過學費, 我都係搵d平果d, 而且冇特別原因我係唔會比佢返幾個星期的 day camp (太貴喇) 我寧願貴精不貴多.

其實要識得選擇,有好多暑期班都好平.
以樂器班為例,最平既$340 都有 4 堂, 當然再平d 都有 , 要視返區域同埋大家既budget 係多少.
因為我做緊音樂果行,我覺得音樂班真係平又有,貴又有,重要既係值唔值.要真係識得選都幾難.

有時貴同出名也不一定最適合,囡囡最happy竟然是屋企附近間ymca 5使一百一堂o既eca,今年兩個女暑期班報晒lei間,4千埋單,不過+埋其他都要一皮倒total,大囡成年學費都5使咁多!

嘩! day camp真係好貴, 可以去旅行

童軍總會暑期課程 好嗎?

‹ 上一主題|下一主題