用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

KTS 叩門 成功 [複製鏈接]

請問有沒有小朋友在放傍後, 成功叩門KTS???
   2    0    0    0

原帖由 sumyee 於 11-6-3 09:51 發表

大有人在,我的小朋友就是其中之一,依家讀緊一年級。

我都會試第二輪,因好like KTS.
上月去完開放日,更加下定決心再試一次.

想請問應如何準備?尤其仔仔不是'快'熱的,人,要warm up才可,想這是他第一輪落選之原因.
請問你去年的經驗如何?小朋友那部分是怎樣?

請賜教!萬分感激!

原帖由 mchan 於 11-6-3 12:57 發表

大有人在,我的小朋友就是其中之一,依家讀緊一年級。

mchan

請問現在有什麼要準備? 6 月10日才有的報名, 約幾時有得 面試?

原帖由 sumyee 於 11-6-7 09:55 發表
mchan

請問現在有什麼要準備? 6 月10日才有的報名, 約幾時有得 面試?

因為學校考試無上BK,咁耐先覆,sorry!
以我的例子,因我和老公都很喜歡KTS,所以1st round被reject後我已入信比校長說我囝囝真的很想入讀云云,大抽獎放榜後又入信希望能有2nd In,可能因為“有誠意”,到可以再報名時學校主動call 我叫我再報同埋去2nd In,跟住仲取錄埋。
如果說準備,就準備一下interview的問題吧,因為我個人認為2nd In主要是In家長,睇吓佢地夠唔夠誠意以及認唔認同學校的教學理念.......等。至於會問的問題,可睇番之前的討論主題,但唔知會否‘番炒’!

mcchan,

Thanks very much!
Waiting for 10/6.
So excited.

唔好意思!請問小朋友會再interview什麼?
是同校長對答,還是要考其他?
Many many thanks!

原帖由 mchan 於 11-6-8 12:29 發表

因為學校考試無上BK,咁耐先覆,sorry!
以我的例子,因我和老公都很喜歡KTS,所以1st round被reject後我已入信比校長說我囝囝真的很想入讀云云,大抽獎放榜後又入信希望能有2nd In,可能因為“有誠意”,到可以再報名時學校主動call ...

原帖由 doramami 於 11-6-9 07:33 發表
唔好意思!請問小朋友會再interview什麼?
是同校長對答,還是要考其他?
Many many thanks!

舊年的2nd In 小朋友和家長分開In, 小朋友問簡單問題和一些看手眼協調的小遊戲(唔記得太清楚),家長就安排見主任,不用見校長。今年唔知有無改。
另外,如果可以,建議父母兩個都去2nd In,以示誠意。
Good luck!

非常多謝你呀!其實之前都有看過你的分享,好欣賞你的毅力,也替你高興!

頭先打去學校問過,要明天上網才有資料.
希望有機會啦!

原帖由 mchan 於 11-6-9 11:06 發表

舊年的2nd In 小朋友和家長分開In, 小朋友問簡單問題和一些看手眼協調的小遊戲(唔記得太清楚),家長就安排見主任,不用見校長。今年唔知有無改。
另外,如果可以,建議父母兩個都去2nd In,以示誠意。
Good luck! ...

Just call the school and note that the vacanies are full this year.  

唉, 今朝上佢網見吾到申請手表...以為 遲d先有...

原帖由 doramami 於 11-6-10 09:48 發表
Just call the school and note that the vacanies are full this year.  

原帖由 sumyee 於 11-6-10 10:09 發表

無好咁快灰心住,由依家到開學日會發生好多事,經過一輪一輪又一輪既大執位後,好可能會發生你最想要的結果。So, don't give up....add oil!!!!

Don't give up. My son is on the waiting list, I only received phone from KTS to register next Monday morning.

Thanks mchan and Baby Hei!
Thanks for your support!

原帖由 sumyee 於 11-6-10 10:09 發表

唔好灰心, 繼續寫信表示誠意很重要, 加油!

多謝 donutshop and mchan

我已真誠寫了信給校長 亦希望hold 了多間小學位的媽咪盡快有所決定.
原帖由 donutshop 於 11-6-13 10:06 發表

唔好灰心, 繼續寫信表示誠意很重要, 加油!

小兒慶幸成功叩門KTS!很高興!今天剛註冊,星期一返預備班

藉此感謝楊校長及接見我們的老師及職員!
特別要感謝mchan及BK家長的幫助!

要堅持!勿放棄!願望定能成真!

原帖由 sumyee 於 11-6-3 09:51 發表

回復 17# jansenng 的帖子

恭喜你啊!睇到你報喜我忍唔住喊!有人叩門成功即係代表我個仔無機會啦。因為寄左甘多封信但一D音信都無。

如果KTS真是妳的首選, 那千萬別放棄, 未到9月, 相信仍然有機會, 親手再寫信, 再一次表達妳的誠意.

我都唔放棄,但唔放棄又可以點?我成日係度唸,自己好似對住空氣寫信甘,根本唔知校長有無睇。每日望住部電話希望會響,但永遠只係廣告電話。好事永遠輪唔到我。可能我已經氣數以盡了。
‹ 上一主題|下一主題