用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失業, 供樓, 還債, 直資中學 — 津校 ?
樓主: Lily2003
go

失業, 供樓, 還債, 直資中學 — 津校 ? [複製鏈接]

rrr一(l
原帖由 Lily2003 於 11-6-4 01:04 發表
多謝你的公道說話, 可能無睇晒內文下結論, 引起
誤會吧。

澄清 :
-----  直資中學 係一早在二月份已知道的,
-----  男人失業 係上星期才知道的。
-----  男人係唔識得攪呢d 叩門嘢。 佢以前做開 : 倉務主管, 份 p ...

其實如果個小朋友係叻,我知有些直資如果分班試考得好係仲有機會攞獎學金。况且今年唔得之後每年都有機會架嘛。再且,剛剛失業點解想得咁灰呀?不如努力搵工啦,如果你朋友直係覺得間直資真係好好,我個人覺
得唔應該咁快放棄,每月三至五千係就係唔小錢,但你朋友一家本身係有搵錢嘅能力,只不過暫時出左小小問題,搵些辦法囉。返工帶飯、老工搵些part time 等,咁快放棄實在可惜,但講到尾都係最重要係你朋友真係覺得直得。最後,快d 搵工啦!做住先,邊做邊搵。

原帖由 Siuchoi 於 11-6-4 10:36 發表

比d口德好!!!

唔使擔心,如果成績好,叩門無問題的,不過要試多幾間,係會辛苦些。

扣門誠意第一, 佢本來兩輪一間津校都冇報過, 機僧真係好底, 不如叫佢阿爸快D搵反返份工, 做牛做馬, 咩都好, 起碼可以繼續讀果間佢地心儀既學校呀~
原帖由 Lilie 於 11-6-4 15:59 發表
樓主個朋友處境確實又幾被動,
樓主本人真是個不可多得既熱心朋友,
不過,brianshe講野雖然是直左D,亦不是無道理,確實作為爸爸是應該更親力親為,吾懂就多問下學下都要,由外人帶著個小朋友去,可能比學校的印象會不會都打折扣呢? ...

agreed...唔知樓主係邊間呢?
原帖由 cow 於 11-6-4 22:47 發表

學費頗貴, 人工萬多元, 已無資格申請資助, 好像不合理. 好多學費貴的直資, 四人家庭月入三萬都有資助.

如果間直資係好出名,如SPCC/DGS,我諗個小朋友都應該幾叻,去叩band 1英中唔係無機會!

我亦同意樓上有家長講,叩門最好都係父母自己去,咁重要關頭家長都可以唔出現,你估學校會點諗!

原帖由 smalle 於 11-6-7 09:26 發表
扣門誠意第一, 佢本來兩輪一間津校都冇報過, 機僧真係好底, 不如叫佢阿爸快D搵反返份工, 做牛做馬, 咩都好, 起碼可以繼續讀果間佢地心儀既學校呀~

同意叫阿爸快D搵工是最好方法 . 又可讀回心儀學校 .

如果學校是有新校舍,教署多數在批地時有條件,要求給出某比例的助學金。

回復 3# Lilo 的帖子

簽名被屏蔽

朋友的爸爸應該自己帶小朋友叩門, 咁先顯出誠意. 我係校長都會被感動. 反正有佢爸爸有空. 如果校長問您點解爸爸在家有空都不來, 您也不知怎樣答覆. 校長又點會收個小朋友入讀呢. 校長反而會覺得小朋友的父母根本不想轉校. 我覺得您先搞清楚小朋友的父親的意願.

失業只係一時三刻,俾D心機搵工的話保安員都有過萬,反而難得搵到間心儀直資,我寧願努力開源都唔會隨便放棄。

另外,叩門又唔係要叩成個月,為自己仔女幸福請一兩日假唔算過份,老板都會體諒,加上老公無返工都唔出現,實在有點過份。皇帝唔急太監急,難怪人地會反感。
‹ 上一主題|下一主題