用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門小記
樓主: panbaby
go

叩門小記 [複製鏈接]

唔係間間幼稚園都有成績表, 有啲出名的幼稚園覺得小孩咁細, 唔應該咁早給佢哋玩呢個鬥成績玩兒, 所以只有進度表, 評估之類, 但呢啲幼稚園去叩門都會成功.  所以成績只係其中一個賣點, 而且間間幼稚園的程度都唔同, 當然系出名門又名列前茅梗係有著數啲...

有唔少部分的學校叩門過程會在六月內完成大部分 (不過有些會玩到開學, 主要是因為有很多家長到開學才放個位出來), 唔可以太遲交PORTFOLIO, 如間幼稚園真的較遲出成績或你真的趕住出PORTFOLIO 叩門, 咁大可以將上學期(如有) 附上去PORTFOLIO 度, 而出成績的幼稚園通常又有好多豬肉獎, 咁不妨放埋.  到真係有下學期或全年(最好是標青), 再交一個PORTFOLIO 另附一封短信講明你是誰在幾時交過第一次PORTFOLIO 或幾時面試, 如成績好就著成績講多幾句好話...

祝成功

原帖由 小珊女 於 11-6-7 12:52 發表
幼稚園未派成績表,點算?

恕我以小人之心, 你d朋友真係咁好彩?會唔會佢根本用假地址但又唔想人知至咁講.
原帖由 karen55407 於 11-6-3 09:41 發表
我有朋友舊年好搞笑,放榜日一早走去協恩、瑪利諾同聖瑪利三大名女校交叩門信。之後先去睇放榜,一心諗住自己46網派邊間都唔會讀,點知自己竟然會派到甲部協恩,真係白走一轉。我亦有另一朋友派甲部瑪利諾和另一朋友派甲部聖 ...

緊係唔會喇!三個都係我好close嘅朋友,之前填表仲大家商量乙部揀邊間。我亦有朋友真係借親友地址抽到喇沙及瑪利諾,不過就不值一提,佢哋敢博又博到,我就唔敢博。
原帖由 jollyma 於 11-6-7 14:26 發表
恕我以小人之心, 你d朋友真係咁好彩?會唔會佢根本用假地址但又唔想人知至咁講.
‹ 上一主題|下一主題