用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教
go

老師上課冇教,,多數留番比家長自己教

為何我覺得學校老師好多時比D(英文)家課好有難度,但問小朋友(小四)老師在課堂有冇教下點做(例如比D片語,生字),,佢話冇,,咁試問又是否每個家長英文程度都足以應付呢??
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自己教吾到又點算呢??

我學歷得f.5,仲係成績差嗰隻,我仔p1英文第一次exam得68分,但我仔原來好鐘意英文,跟住就好努力咁同佢一齊温習,唔識就查字典,之後exam keep住有9x分,p2讀咗一年gammer班都唔錯,到而家p4佢靠自己,因為太深了,我冇辦法幫佢,尤其oral,我見英文最叻嗰d同學仔,大都份家長都係學歴高嘅!

我地學校老師在課堂都冇教,唯有靠家長或補習社.

原帖由 cccolin 於 11-6-2 16:34 發表
為何我覺得學校老師好多時比D(英文)家課好有難度,但問小朋友(小四)老師在課堂有冇教下點做(例如比D片語,生字),,佢話冇,,咁試問又是否每個家長英文程度都足以應付呢??
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自 ...

回覆 1# Johorma 的文章

我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠唔會同個小朋友改, 老師睇完只寫幾句評語, 我自己做老師好過

現今香港小學模式是 < 辦學 > 已不是 < 教學 >了 .

冇錯呀,完全沒有理會小朋友的需要,遲遲都吾派回工作紙,想溫習都吾得,,又成日將d工作紙,,作業,,TSA等等袋住喺書包,,又吾用,想揹死D小朋友咩,,又話咩"護脊校園`..全部只得個講字,,一d系統都冇,,有d功課又吾改,,有d只打交叉,但吾話你知錯乜,,有時改完再改,你話死未!

原帖由 五歲仔 於 11-6-2 23:41 發表
我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠 ...

真的是無言!!

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-3 01:07 發表
現今香港小學模式是 < 辦學 > 已不是 < 教學 >了 .

回覆 5# Johorma 的文章

原來這種"老師"真的是大有人在

所以話家長學歷高對小朋友幫助大好多!!
而身為老師的家長自己D仔女在父母任教的學校讀就最佔優啦!!
全級頭三名永遠老師D仔女獨霸晒!!

原帖由 10101010 於 11-6-2 20:36 發表
我學歷得f.5,仲係成績差嗰隻,我仔p1英文第一次exam得68分,但我仔原來好鐘意英文,跟住就好努力咁同佢一齊温習,唔識就查字典,之後exam keep住有9x分,p2讀咗一年gammer班都唔錯,到而家p4佢靠自己,因為太深了,我冇辦法幫 ...

簽名被屏蔽

冇錯! 臨考前一日先派返d工作紙、作文、作業本...
個細路識飛都溫唔切啦。我成日念到底個老師想唔想我地溫

原帖由 五歲仔 於 11-6-2 23:41 發表
我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠 ...

根本未教,可來提早,两天已很好.揾人教自已揾錢,看到實.
好老師五年一遇.慢慢等!

Agreed.

學會自學,比什麼都重要,西方國家就是這樣學習的

原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d咩學校, 仲話係名校. 都唔知名在那裡. 返學跟本在浪費時間.
原帖由 Vinyny 於 11-6-3 16:20 發表
冇錯! 臨考前一日先派返d工作紙、作文、作業本...
個細路識飛都溫唔切啦。我成日念到底個老師想唔想我地溫

嘩!!咁考試前溫咩呀????是完全考天才嗎?????咁都得??
我好好奇你囡囡是那間小學!!

原帖由 心心公主媽媽 於 11-6-3 14:05 發表
我小朋友的老師都係,作文,課堂小測在考完試才派回,完全失去意義.跟本唔配合你地.

人地話越係名校就越唔多教書, 小朋友通常自己操。

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-6 00:03 發表
原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d ...

原帖由 cccolin 於 11-6-2 16:34 發表
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自 ...

點止小四,我仔讀小一咪又係,
英文(學校的補充)閱讀理解的故事全編是過去式,
20幾個英文詞語或組合要寫低中文解釋。(呀仔寫)

我自己則認為老師在課堂冇教也好,
以我的觀察,仔仔自己查電子詞典然後寫低,有助記憶生字。

我小朋友個間以前唔係咁,今年都有只係講左2 堂就話要考,好彩佢係食飯個時話比我地知,(佢其實只係呻下個老師好唔負責任),我先可以提早同佢溫