用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學小提琴問題
go

學小提琴問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

啱啱同個女試緊一個新老師, 之但係有D嘢唔明, 睇下可唔有人可以解答一廿:
原本個老師係教我個女用一隻手指係FINGERBOARD度按個音, 例如D音就只用3手指按係A線上。

而家個新老師就會叫我個女用第1,2,3隻手指一齊放係FINGERBOARD嘅A線度(各自放係D MARKINGS 度)黎拉D音, C音就用第1,2隻手指按

(唔好意思, 可能表達得唔係咁好, 希望你地明白我講MUD)

新老師話咁樣可以令小朋友容易D記得手指嘅距離, 但又聽過話咁樣係壞習慣。

咁其實,邊個啱?
   1    0    0    0

我囝囝的老師都教手指要放哂係手指板上,因為咁樣手指可以好快按絃,對將來拉快歌很重要。我囝囝現在練緊一首歌就係訓練佢呢個習慣。

原帖由 panala 於 11-6-2 00:53 發表
啱啱同個女試緊一個新老師, 之但係有D嘢唔明, 睇下可唔有人可以解答一廿:
原本個老師係教我個女用一隻手指係FINGERBOARD度按個音, 例如D音就只用3手指按係A線上。

而家個新老師就會叫我個女用第1,2,3隻手指一齊放係FINGER ...

我自己一向理解和做法都是和你的新老師一樣,反而我未遇過有人是你舊老師的方法,可能我孤陋寡聞。

原帖由 panala 於 11-6-2 00:53 發表

而家個新老師就會叫我個女用第1,2,3隻手指一齊放係FINGER ...

Me 2
我老師都是這樣教我.但我學到5級無學了,所以5級以上我唔知.
仲要用力將1,2手指拍實來拉半音,否則會走音

醒目開學勳章

吓?原來一路都拉錯,因為我同我老公都唔識拉, 仲以為應該好似彈琴一隻手指一個鍵一個音TIM,好彩上黎問下啫,多謝各位。

回覆 5# panala 的文章

回覆 1# ilovethiscow 的文章

不是為度手指位,而是要減少多餘的動作。
音準靠耳朵。我囝由1/4轉1/2,完全無困難,唔知點解佢好自然就知手指要放邊。

回覆 7# lillymarie 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-6-3 12:06 發表
可能我誤會了... 放哂落手指板上的意思是 在手指板上 但不按弦嗎?

訪問過我囝囝, 佢話手指放在手指板上, 除了最後那隻手指要按絃之外, 前面的無需用力, 無謂哂力, 只需放在適當的指位等候.
以我從老師教導的理解, 其他手指是放好在指板上, 隨時候命, 位置不是亂放, 要放在proper position. 總之, 目的是按絃時, 手指動作越少越好, 那麼很快的歌也難不到.
其實, 我相信鋼琴亦差不多的, 彈奏時, 不是最好把手指放在琴鍵適當的位置上準備好嗎? 我大囝的琴老師上堂剛話佢手指動作太多.

醒目開學勳章

E, 咁其實你囝囝嘅做法係唔係即是我2個老師中間呢?。舊老師係其他手指離開條弦小小(佢叫我囡放好1,2,3,4手指後要OFF小小, 然後就要拉邊個音就落邊隻手指); 而新老師就話係連前面手指一齊按, 咁即係要用力啦? 咁其實係唔係都OK?

發覺自己真係好蠢

原帖由 lillymarie 於 11-6-3 18:41 發表

訪問過我囝囝, 佢話手指放在手指板上, 除了最後那隻手指要按絃之外, 前面的無需用力, 無謂哂力, 只需放在適當的指位等候.
以我從老師教導的理解, 其他手指是放好在指板上, 隨時候命, 位置不是亂放, 要放在proper po ...

我有少少唔明樓主既問題, 我囡囡係拉D音時, 1 2 3 手指都要一齊按下去的, 如果拉 A 音, 就拎起少少, 唔好掂條線, 唔知樓主又明唔明我講既野呢?

原帖由 panala 於 11-6-3 22:13 發表
E, 咁其實你囝囝嘅做法係唔係即是我2個老師中間呢?。舊老師係其他手指離開條弦小小(佢叫我囡放好1,2,3,4手指後要OFF小小, 然後就要拉邊個音就落邊隻手指); 而新老師就話係連前面手指一齊按, 咁即係要用力啦? 咁其實係唔係都OK?

...

我比較同意 lillymarie 的說法,一般都是按三指就一二三手指一起放在指板上,可以說是“一齊按”,但照計,用力的重心一定是在第三隻手指,小朋友就算最初用多了力慢慢一定會適應的。如果要固意“吊”起二隻手指,是非常不靈活的。而這個“一齊按”做法,對將來學 vibrato 也是完全沒問題的。

我自己都係教學生一定要連埋前面的所有手指﹐根據不同keys的不同patterns一齊按﹐仲要係用力一齊按到底﹗唯一係做vibrato時可以稍為鬆開。

在剛過去的校際音樂節﹐其中一場小提琴獨奏比賽中﹐我為我的兩名小提琴學生親自伴奏﹐在宣佈結果之前﹐評判Alec Hou對一眾參賽者的表現也有一番見解﹐包括運弓﹐音準等各方面﹐其中他十分強調和重視我在前段提及的那個做法﹐他甚至對數十位參賽者當中只有一兩位能完全做到這一點感到失望。

最後﹐我的兩位學生﹐其中一位奪冠﹐而另一位就跟季軍只差一分(冠亞季全是一分之差)。他們連續三年參加校際比賽﹐遇上不同的評判﹐每次都是輪流奪冠﹐而未能奪冠的那位都總是得季/殿。另外﹐我教過的所有學生﹐考琴試(不論鋼琴還是小提琴)﹐不論高/中/低級﹐全部都是distinction的。所以﹐我也看作那是對我的教學法有相當的肯定﹐因此我也敢於在這裡與各位家長分享我的看法和做法。希望幫到各位啦。

原帖由 panala 於 11-6-3 22:13 發表

...

回覆 4# panala 的文章

唔好担心。幾歲人仔聽唔明太複雜性的事,叫佢按哂所有手指好了。

合理的"保留手指"自然重要!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

我諗我應該有點明白了,我會叫囡囡跟新老師的方法, 手指一起按下去, 其他的只好靠她的領悟了。

謝謝各位。

這問題根本不太重要,對初學者來說,當然按哂所有手指啦!無謂亂加多如動作。及後,到遇上較複雜的樂句,就不可能按哂所有手指了。

醒目開學勳章

因為我自己唔識小提琴, 但心想囡囡有心學的話, 就算唔係十分出色, 都應學正確手勢。所以見到兩個老師嘅指法唔同, 有D疑惑, 想上黎問下意見。依家見到大家嘅POST, 已經知道大概情況, 唔該晒。

原帖由 小伊 於 11-6-6 12:56 發表
這問題根本不太重要,對初學者來說,當然按哂所有手指啦!無謂亂加多如動作。及後,到遇上較複雜的樂句,就不可能按哂所有手指了。

醒目開學勳章

問左我囡囡,佢話咁樣唔好喎

醒目開學勳章

你幫我問咗你囡囡, 真係唔該晒。
但請問係指邊樣唔好? 淨係放一隻手指唔好?

原帖由 小木偶媽咪 於 11-7-1 20:44 發表
問左我囡囡,佢話咁樣唔好喎
‹ 上一主題|下一主題