用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 刷牙仔~~
go

刷牙仔~~ [複製鏈接]

bb而家兩歲, 我仲係用緊o個d套住隻手指o黎刷牙仔和"俐苔"o既膠套幫bb刷牙, 順便"了"下佢個咀仔等佢d口肌好d(bb成日流口水), 但每次都比bb咬到好痛, 點算好呢??
   0    0    0    0

比支牙刷佢自己刷啦, 等佢習慣下

bb發展遲緩, 而家o野都未識拎呀, 咁點算好呢??

你用牙刷幫bb刷牙,他可能抗拒,可用有果味可食落肚的牙膏刷牙,約數十元一支,初期只替他刷幾下,待他適應後慢慢增多,如他喜歡數字,可一邊數數字,一邊刷牙.

回覆 1# Pigloma 的文章

阿仔未出牙時,我用手指包紗巾同佢"刷",1歲時用牙刷好抗爭,好似好敏感咁,之後買左有分stages既bb牙刷,由膠膠地既刷頭(stage 1)地咁幫佢刷,有時我要一路自己刷牙,老公捉住佢隻手拎牙刷,幫佢刷,佢先肯開口。
而家已經用到stage 3(好似大人d牙刷咁),我一唱刷牙歌,佢就知道要開口比我一隻隻咁刷。間中佢會拎黎想自己刷,當然未得喇~

我仲係用清水同佢刷牙~

唔該晒你O地呀,  等我買支牙刷返O黎試下先~~~

想請問點教小朋友刷牙吐水? 阿仔教極都唔識, 已經5歲la, 仲緊用bb牙膏

我由一開始教bb刷牙已經唱刷牙歌~佢好鍾意聽歌,所以幾有效.

原帖由 Twins_Mom 於 11-6-21 14:19 發表
想請問點教小朋友刷牙吐水? 阿仔教極都唔識, 已經5歲la, 仲緊用bb牙膏

我之前都有同樣問題,有個朋友教話叫小朋友用飲管吹氣 -- 盛一小杯水,然後用飲管吹氣,我最初通常都係沖涼的時候做,唔怕濕晒。

其實我唔知係唔係真係有幫助,不過個仔真係學識咗,你不妨試試。

原帖由 Twins_Mom 於 11-6-21 14:19 發表

我就飲一啖水, 叫佢望住, 然後 "kulu kulu" 咁整d聲, 跟住吐出來, 叫佢試下, 我個仔又ok, 而且覺得好好玩!
每個小朋友學習的情況都唔一樣, 我work, 你可能又未必得, 可能你的方法, 我地又唔work, 所以要真係每個方法都試下先知
anyway, 大家一齊努力啦!
‹ 上一主題|下一主題