用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 女兒覺得唔開心, 因為同學唔同佢玩!
go

女兒覺得唔開心, 因為同學唔同佢玩! [複製鏈接]

小女K2, 原本一直返学都好開心, 至最近佢表現唔想返學, 了解後, 是因為幾個同学一起, 唔同佢玩, 我唯有教佢盡量friendly D 嘗試同同学溝通, 可能大家都好細個, 唔係好work, 仲有方法or應該點同個女解釋使佢明白.....tks
   0    0    0    0

Play with others as she may try to extend her friend circle.

原帖由 nat62 於 11-5-31 15:47 發表
小女K2, 原本一直返学都好開心, 至最近佢表現唔想返學, 了解後, 是因為幾個同学一起, 唔同佢玩, 我唯有教佢盡量friendly D 嘗試同同学溝通, 可能大家都好細個, 唔係好work, 仲有方法or應該點同個女解釋使佢明白..... ...

同老師講,佢地專業d會識得點氹同學仔一齊玩.

回覆 1# nat62 的文章

我曾經也有過這樣的經驗, 後來我每日比我個女帶一些新奇有趣的小玩意番學校吸引佢D同學。例如 Jelly baby, paper doll 或 Pop up book 之類。不出兩日除了同班同學, 其他班的同學都想同佢玩呢! 你也可以試試這辨法, 希望你都work 啦!

同老師講比較好..它

原帖由 babyriver 於 11-6-15 19:48 發表
我曾經也有過這樣的經驗, 後來我每日比我個女帶一些新奇有趣的小玩意番學校吸引佢D同學。例如 Jelly baby, paper doll 或 Pop up book 之類。不出兩日除了同班同學, 其他班的同學都想同佢玩呢! 你也可以試試這辨法,  ...

原帖由 babyriver 於 11-6-15 19:48 發表
我曾經也有過這樣的經驗, 後來我每日比我個女帶一些新奇有趣的小玩意番學校吸引佢D同學。例如 Jelly baby, paper doll 或 Pop up book 之類。不出兩日除了同班同學, 其他班的同學都想同佢玩呢! 你也可以試試這辨法,  ...

Agree!!!

之前D朋友唔同佢玩,鼓勵試下識新朋友

‹ 上一主題|下一主題