用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 [急問]ABC 既Cambridge english course
go

[急問]ABC 既Cambridge english course [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆 1# sammymy 的文章

我囡囡而家讀緊, 佢地解釋話係唯一同「劍橋大學出版社」合作學校, 係brochure可以印佢地logo, 學生亦可以係ABC課室考試.
其他只係讀完可以安排去考試, 沒有任何關係.
我囡囡讀左半年, 超喜歡!  定期有評估及成績表, 暫時都幾滿意!

簽名被屏蔽

我囝囝囡囡都在ABC讀, 開心的, 但兩個夾埋都幾貴...

請問小朋友幾大可以開始讀? Thanks.

簽名被屏蔽

原帖由 Sheepy 於 11-6-10 10:03 發表
我囝囝囡囡都在ABC讀, 開心的, 但兩個夾埋都幾貴...

請問妳係邊間centre 讀, 同埋係邊位老師呢?

請問劍橋幾錢一堂

Starter無需要讀喎, 我個女剛5歲, 啱啱五月考完starter, 都是用了三四星期去串字和做了7-8份past paper就考, 都有15盾.
願意給這麼多錢讓孩子讀英文的父母, 一定著孩子英文能力的培養, 既然孩子已有根基, 何必要浪費金錢去讀呢?
然且自己報考非常方法, 去英國文化協會或英基的網, 有齊所需資料, 由報到考只需個多月. 三四個月前有朋友想話跟abc讀, 點知佢哋又話時間唔配合, 那期不收. 現在尚未開始, 但我個女都已考完有埋成績了.

勁!自己讀都有十五盾,我想問你係點TRAIN你個B?原本佢校有得考的,不過要上大陸仲要夠5歲呢.我個女未夠秤考,黎緊9月先5歲,可唔可以教一教我?

醒目開學勳章

我今日去左ABC 了解下
都想小朋友去讀下
因我朋友個小朋友去讀,個個都話好開心
好似平均AROUND  375 一堂 個半HOUR .一個月1500蚊

首先,你所謂train的意思是什麼呢? 針對此考試, 還是孩子的英語能力? 若是針對考試, 我的做法如下:
首先下載sample paper & vocabulary list 自己評估下佢識幾多,再比佢試做和讀list的字,結果是她認得9成多的字,識串1—2成的字,另做卷結果顯示她主要是名字部份聽得慢,串字部份較多不懂。其他大致可以,所以我主要針對她串字, 因為我和她都懶, 所以不能跟原定40天內, 每天串5-6個字, 串熟所有字的計劃, 只用了大約三四星期去串, 和只串了名詞和動詞. 不過我之前有教她phonic,所以都是以此方式併讀不認得的字,和串未識的字。但所謂不懂的字是她不認得, 但讀出來後是明白那種. 另外做了約7—8份的卷,不過因為不夠時間,所以有部份是針對弱項做而沒有全份卷做。

至於英語能力方面則很難詳談, 因為是自小到現在日積月累的training.

其實starter份卷除了串字及有時間限制外, 份卷其實好淺, 所以女兒也不是什麼勁不勁, 只是熟習了有關答題. 你可以參考這討論, 其實好多小朋友同我女一樣成績.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2250273&page=4#pid33738237

原帖由 danorganic 於 11-6-15 20:13 發表
勁!自己讀都有十五盾,我想問你係點TRAIN你個B?原本佢校有得考的,不過要上大陸仲要夠5歲呢.我個女未夠秤考,黎緊9月先5歲,可唔可以教一教我?

原帖由 yinglongma 於 11-6-15 23:41 發表
首先,你所謂train的意思是什麼呢? 針對此考試, 還是孩子的英語能力? 若是針對考試, 我的做法如下:
首先下載sample paper & vocabulary list 自己評估下佢識幾多,再比佢試做和讀list的字,結果是她認得9成多的字,識串1—2 ...

Regarding the past papers, I found that they have past paper pack, is that the one you used?  is there any resources anywhere for free d/l?

Ling

我只用大陸版past paper, 在旺角國風堂買的。 約$300
‹ 上一主題|下一主題