用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2011~2012 小一家長,請進。
樓主: 進爸爸
go

2011~2012 小一家長,請進。 [複製鏈接]

送出二手男仔校服 (size 適合小一學生)
有興趣留pm

忘記了那位家長問小一(上學期)雜費。
沒記錯的話:
特定用途費約$150
部費約$170
圖書費約$40
忘記了小一有沒有參觀的車費。

補充: 小一下學期參觀過香港動植物公園一次, 好似收$28 車費。我地用了學校eclass 戶口, 上學期俾左$720,下學期俾左$400, 學校幫我地入學生戶口,一年內有咩錢要交就在此戶口扣數,紀錄會在學生戶口可以check返, 依家戶口仲有~$120,全年俾過:參觀車費、練習冊(上下學期)、簿冊(上下學期)、特定用途費(上下學期)、牙科保健、旅行...
。開學後會安排家長上一課關於使用學校elcass, 到時你地就會明白多d。

仲有d費用係我地學校有家教會, 佢地會安排旅行, 參加的就另外收費。今年搬新校,學校有多次籌款,仲有捐款囉。學校有時會派通告問你買唔買課外圖書,DVD,上網練習費,以上均是自由選擇的。

我仔仔上年只買了一套運動服, 都算可以應付, 有時會連續兩天要穿體育服, 一年包冬夏天,10次之內,即晚洗都乾得到。

checked ~ 獅子石道校服店 - 昌記校服, 都有循小校服賣!!

唔係學校指定的....其實都可以吧?!

小鄧 & 君媽
唔係我問, 不過, 都 Thx for u 2  info!!

benben,

相信是可以的, 只要同學校的款式一樣, 手冊好似見過佢寫, 自己縫製都得。

from 學校 web, 小一書, 有修正!!

[url=http://www.kmsch.edu.hk/cms_syst ... nt.php?RecordID=789]http://www.kmsch.edu.hk/cms_syst ... nt.php?RecordID=789[/url]

小鄧
自己縫製 ~

妳好! 我的仔仔是成功叩門的! 所以好想了解多些學校的資料!謝謝妳!

~ 有幾多班,幾多人一班?
~ 課外活動多/少?
~ 普通話一星期有幾多堂?
~ 多唔多比賽?
~ 有無樂團嫁?

萬分感澈!

首先, 恭喜哂你啊 pollybb!

1. 一共有4班, 4班基本上30人, 但多數都會32~33人到
2. 課外活動都多選擇, 隨你參唔參加
3. 循小以循環周計(7日), 正式普通話有一堂, 但中文課以普通話上堂
4. 比賽方面, 校內方面, 學校都有唔少自己設計嘅比賽, 校外都有如: 朗誦節/音樂節/跆拳道等等...
5. 循小有樂團的

希望有些幫到你啦!

原帖由 pollybb 於 11-7-23 00:26 發表
妳好! 我的仔仔是成功叩門的! 所以好想了解多些學校的資料!謝謝妳!

~ 有幾多班,幾多人一班?
~ 課外活動多/少?
~ 普通話一星期有幾多堂?
~ 多唔多比賽?
~ 有無樂團嫁?

萬分感澈! ...

pollybb,

恭喜你叩門成功, 成為我地的一份子, 好開心呢!

我有以下補充︰
1) 課外活動︰跆拳, 圍棋, 水彩畫, 中國舞, 踢躂舞, 劍撃....開學後會派表格, 約10月初開始上課。
2) 今年因為行全日制, 轉左新校, 好以唔使行循環周, 開學就知。
3) 對外比賽方面, 朗誦節, 音樂節, 學校網頁會有通知, 自己問老師取表報名, 要自己留意, 不是老師選人, 除非是參加團體賽。跆拳道比賽應該是參加左興趣班的才有派表。
4) 樂器, 上年剛成立管弦樂團, 仲有木笛隊.... 音樂方面係好多選擇。

大家收左信未? 已經分左班啦!!

我們分了B班

校巴安排問題

是否要早上六點幾到樓下等校巴?

My boy ~ Class 1D!!

sch. bus.......我都好想知個 schedule!!

我們住佐敦
仍要七點零五分到家樓下坐大巴
估唔到要咁早落街

另外,校巴時間表,可以打電話問負責人翟先生。
電話可以問學校傳達處索取。

Jordan 都要 7.05am, 甘上課時間係幾點架?

上課時間上午八點零五分

我們分了D 班,多多指教。

醒目開學勳章

仔仔都分到1 B班,至於興趣班就未必參加了,因為仔仔要跟校車返home,我住油麻地,但7點17分先要到樓下附近等校巴~
各位揀曬飯未呢?lee個星期6就係新生家長la日,我無記錯係10點對嗎?你地到時會唔會帶仔仔女女去a?
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)

請問知唔知循小返坑口/TKO要搭幾耐校車?
戓幾點上車? 謝謝!
Isaac成長篇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離

醒目開學勳章

原帖由 bbkitty 於 11-8-24 23:20 發表
請問知唔知循小返坑口/TKO要搭幾耐校車?
戓幾點上車? 謝謝!

你可以打去俾校車司機問WO,因為佢地應該出左條路線ga la~
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)
‹ 上一主題|下一主題