用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2011~2012 小一家長,請進。
樓主: 進爸爸
go

2011~2012 小一家長,請進。 [複製鏈接]

各位好呀
我囝囝係循小一新生呀, 請各位多多指教!

dear tsau,
我是一年級的家長.
有關循小課程,中數是比較深,特別是數,英文不深. 功課方面,我覺得中等,不算多。
但有一點肯定的是,由校長至老師,全是用心教學,小朋友每天上學都好開心.家長們都很好,互相聯絡,幫助,bk內非常樂意解答你的問題.
如果你不想小朋友太辛苦,其實建議選國際學校,會讀得輕鬆d.就算你敲門其他(基x一定收),如是傳統學校,一樣是壓力較大.

回復 3# tsau 的帖子

我再補充小小。循小的中英數三學科都高於全港平均成績。數學科是主科中最多功課的一科,小一﹑二的數學還較淺,小三起文字題方面會有難度了。功課量方面,數學科除了要做書和作業內的練習外,老師會精心出約100張工作紙,高年級的會再加補充練習,那麼多少功課的問題你應該心中有數了。
此外,如學生在中英數任何一科測驗﹑考試後成績稍遜,老師會安排放學後補課,由科主任或具經驗的老師免費提供,但沒有校車接送。需補課的學生學校都會低調處理,以免影響小朋友的自信心。

dear tsau,
我也是小一家長呢! 同意loveAM所說。我仔仔之前讀英文幼稚園, 中文較弱, 數學也教得少, 初初上到小一, 中文真係有困難, 字都唔識多個就話做閱讀理解, 結果這部份試卷錯晒, 但都有70多分, 死唔去。學期尾了, 我見到佢中文字唔識多個至到今日能自己讀晒d題目同文章, 得一兩個詞語唔識, 你會知道老師下了很多功夫, 收貨啦。

數學係深d, 佢唔係要你死計爛計, 而係要動動腦的, 因為有動動腦題目, 對小朋友用開的直接計數方法來說, 咪好似好深囉, 唔洗咁擔心, 佢地都有d基本計數題, 足以令小朋友合格的, 唔要求好高分, 應該冇問題。

英文方面, 都係教下How are you? I am fine, thank you. His Her Their....These This..... 。

我覺得循小對於小朋友適應小一係幾好, 佢地上學期冇中文默書, 只有英文, 一個學期約6次。中文就上下學期加埋好似得8次。功課量可以接受, 老師要求1日大約用1.5小時完成功課, 正常情況下多極有限。假期會多少少功課。

最終結論, 升上小一這一年, 跟得貼少少就會順利過關呢!

多謝各位的寶貴分享,希望我太太看到後能放心啦!

我想問如果循小與基道或聖三一堂的功課量及難度比較是否差好遠? 唔知有無人比較過呢?

醒目開學勳章

唔好意思a,我想問下呢,循小附近有無d平平地o既託管中心ga?又或者學校會唔會有課餘託管呢?如有時間又係點呢?因為我係在職mama黎ga,平時收得工都6點幾,接唔到佢放學,想問下大家知唔知呢?因為我要衡量下究竟搭唔搭校車or只搭單程校車?依家煩惱都爆
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)

原帖由 fongfonglover 於 11-6-9 00:17 發表
唔好意思a,我想問下呢,循小附近有無d平平地o既託管中心ga?又或者學校會唔會有課餘託管呢?如有時間又係點呢?因為我係在職mama黎ga,平時收得工都6點幾,接唔到佢放學,想問下大家知唔知呢?因為我要衡量下究竟搭唔搭校車o ...

佐敦﹑油麻地附近有很多功課輔導班,但要小朋友自己去,你需自行安排接送,會更煩。
學校沒有課後託管服務。
我建議乘校車回家,在家附近的補習社上功課班,如小朋友有何事發生,家中傭人亦可即到補習社。

真係好想快 d 知道校車上落時間!!

係唔係八月尾先知?

校車時間我地上年係臨開學的星期先知。

回復 15# tsau 的帖子

tsau, 你好丫!

我都覺得比個小朋友試下先, 試下無壞姐... 就算到時真係覺得吃力的話, 再去其他學校啦! (循小出品, 實屬佳品 )

我都係小一家長, 正如小鄧同loveAM講得好啱, 小朋友每天都開心上學的, 這點其實已經很足夠了; 係E一年裡面, 睇到老師嘅愛心, 付出, 真係好值得的; 希望你能同你太太好好商量下, 唔好錯過同後悔丫!

Thank you for your info!!!

just worry, 要晨早起身!!

原帖由 小鄧 於 11-6-9 12:30 發表
校車時間我地上年係臨開學的星期先知。

Hi aquarius828,
I have some questions to ask you..  Please check pm..  Thanks!

小鄧 ,please check pm.  thanks.

Amaze,
Please check PM, hope can help.

Please check pm, also!

原帖由 Amaze 於 11-6-9 15:35 發表
Hi aquarius828,
I have some questions to ask you..  Please check pm..  Thanks!

回覆 9# 君媽 的文章

油麻地駿發花園有D補習社會幫你接校車 , 學校就唔會啦 , 可以托管到 7-8時 , 你可以去問下呀 !!

醒目開學勳章

原帖由 Elim2002 於 11-6-17 17:55 發表
油麻地駿發花園有D補習社會幫你接校車 , 學校就唔會啦 , 可以托管到 7-8時 , 你可以去問下呀 !!

thx all,唔洗搵la依家,因為我決定唔返工住,想跟貼d個仔小學a~

醒目開學勳章

今日同琴日去左買書同校服LA,D校服好貴a:tongue: 買左一套運動,2套校服,一件冷衫,要4百幾蚊=3=帕包都仲未買,係呢,我想問下有無人知學校雜費大約幾多??

fongfonglover

甘快買晒啦!! 我唸住 PE 衫都要兩套.
‹ 上一主題|下一主題