用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2011~2012 小一家長,請進。
go

2011~2012 小一家長,請進。 [複製鏈接]

等待下個星期六,即6月4日放榜中,近日心情很緊張,不知能否順利派到。我已經在甲部及乙部均填【循道】做第一位了,另外,我亦問過很多囝囝間幼稚園(31區)的K3同班同學,大部分同學都是填:【新油天】或【舊油天】作第一,就好似只有我囝囝係填【循道】作第一志願,我估抽中的成數應該幾高,但仍是擔心中......
想問問循小的家長,以大抽獎抽入循道,容易嗎?機會大嗎?

1    0    0    0

原帖由 進爸爸 於 11-5-28 17:55 發表
等待下個星期六,即6月4日放榜中,近日心情很緊張,不知能否順利派到。我已經在甲部及乙部均填【循道】做第一位了,另外,我亦問過很多囝囝間幼稚園(31區)的K3同班同學,大部分同學都是填:【新油天】或【舊油天】作第一,就好似只有 ...

充滿信心,發放正能量,註冊日見。

謝謝!多謝祝福。:)

進爸爸: 你好!

以舊年計, 我都識人有得有唔得... 但你連放兩邊, 知道你都係循小忠實fans, 真心希望你如願以償, 比d信心啦, 希望你能成為循小的一份子。祝成功!

原帖由 進爸爸 於 11-5-28 17:55 發表
等待下個星期六,即6月4日放榜中,近日心情很緊張,不知能否順利派到。我已經在甲部及乙部均填【循道】做第一位了,另外,我亦問過很多囝囝間幼稚園(31區)的K3同班同學,大部分同學都是填:【新油天】或【舊油天】作第一,就好似只有 ...

進爸爸,

我當年都好似你一樣係甲部同乙部都將循道放第一,結果得左,相信你都一定得,歡迎你成為循道一份子.

原帖由 aquarius828 於 11-5-30 09:25 發表
進爸爸: 你好!

以舊年計, 我都識人有得有唔得... 但你連放兩邊, 知道你都係循小忠實fans, 真心希望你如願以償, 比d信心啦, 希望你能成為循小的一份子。祝成功!

...

進爸爸,
你的心情我好明白, 我上年都是和你一樣, 日子近了, 越來越緊張呢! 這幾天俾自己忙d, 就唔得閒去想及緊張, 日子會快過d。我都係甲乙放第一的, 祝你成功!!

Good luck!!!!!!!!!!!!!

Thanks.之前20分,抽唔到。所以希望六月四日成功。

祝願所有家長今日放榜馬到功成!

註冊日見,多謝大家打氣。終於成功,實在太開心。多謝。

回覆 1# 進爸爸 的文章

恭喜晒!歡迎加入循道大家庭.

除了進進,2007及2009出世的弟弟及妹妹,亦將可「順勢」加入循道大家庭了。太好,感恩。 三兄妹一齊返循道,太美好了。

各位,我不是油尖旺區的,所以只能在自行及大抽獎甲部都揀循小,但落空左.我想問問各位在循小讀的家長,比些意見.因為我囡囡有一間不錯的基督教私小(APS)收了,此私小升中的成績很好,但我對循小的認識只有以下:
1.基督教(我們是基督徒)
2.直屬中學(升中有保障)
3.升中只有20多人考獲循中以外的較有名中學生
4.新校舍
5.循中會考成績並不是太標青
但如果小囡是一個可以谷,又OK聰明的小朋友,我應該如何取捨?因為我還有一個小兒子....太多因素要考慮了,很煩.如果循小真的是十分好,而學校成績在外有競爭力的話, 我會再試寄信給校長,讓我囡兒INTERVIEW一次.因為不知道循小的教學是跟一般津小的程度或是好像私小般快半年至一年...請指教.

醒目開學勳章

好開心我仔仔都入酊循小a~
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)

原帖由 fongfonglover 於 11-6-5 14:38 發表
好開心我仔仔都入酊循小a~

進爸爸﹑fongfonglover,
歡迎加入我們的大家庭,家長日見。

原帖由 idadmum 於 11-6-4 14:46 發表
各位,我不是油尖旺區的,所以只能在自行及大抽獎甲部都揀循小,但落空左.我想問問各位在循小讀的家長,比些意見.因為我囡囡有一間不錯的基督教私小(APS)收了,此私小升中的成績很好,但我對循小的認識只有以下:
1.基督教( ...

我同意你說的1-5項。
循小沒有教早半年或一年課程。
如你囡囡是可谷又聰穎的,在什麼學校都應可名列前矛。
如你不喜歡循中,決計不入的,那麼升中方面,便是12x人,2x入英中了。
如你認為循中是ok的,那麼便是12x人,10x人入英中了。

醒目開學勳章

請問註冊日係咪要帶証件相?幼稚園o既學生相得唔得ga?

原帖由 fongfonglover 於 11-6-6 01:24 發表
請問註冊日係咪要帶証件相?幼稚園o既學生相得唔得ga?

得。
開學後,學校會安排影學生相,家長可自行決定是否幫襯。好處是較平,相以數碼存檔,可印在成績表上而不是貼上。壞處是影的那一刻,你看不到小朋友o唔ok呢,個髮型得唔得呢!

醒目開學勳章

thx君媽~
等我仲愁緊紅日邊度影証件相俾佢,我想問下呢,學校今年9月咪轉全日o既,咁午飯係咪有供應商?我仔2時o係home食飯食過世,真係唔知佢上左小學點算

原帖由 tedghost 於 11-6-6 14:06 發表
知唔知循小返寶琳要搭幾耐校車?

轉全日制後校車將重新編排,所以現在很難告訴你了。
你註冊時交回校車表格,校車負責人會聯絡你的。
‹ 上一主題|下一主題