用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 應該幫小朋友轉校嗎?
go

[讀障] 應該幫小朋友轉校嗎? [複製鏈接]

我小朋友小一,經學校姑娘評估為讀障,但只表示不太嚴重,而無好詳細表達小朋友情況,而專注力不足比較嚴重,我都有參加學校提高專注力課堂,但成效不大...
我都帶過佢去扶幼會讀寫發展中心做多一次評估,但得出黎都係好表面答覆,跟學校差不多...
我地而家真係好無助,小朋友係學校成日比老師投訴,見小朋友又學得辛苦,做事都無自信,我好傷心(我做爸爸但什麼都不懂),我地都教得好辛苦,家庭關係更不理想,學校支援不足,我想問應該同小朋友轉校嗎(是否有專門教授讀障兒童的學校?)

請大家指教,謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 skce29 於 11-5-28 00:36 發表
我小朋友小一,經學校姑娘評估為讀障,但只表示不太嚴重,而無好詳細表達小朋友情況,而專注力不足比較嚴重,我都有參加學校提高專注力課堂,但成效不大...
我都帶過佢去扶幼會讀寫發展中心做多一次評估,但得出黎都係好表 ...

你好,我本人都有懷疑小朋友有讀障問題,我覺得你可以試下好似我咁由學校轉介去一D兒童發展中心度作更詳細既檢查,我兩個女都有去荔景既兒童體檢中心CHECK過,佢地好詳細,怎至會CHECK埋小朋友有冇其他問題存在~你地係邊區呀?
[

原帖由 dudu19812002 於 11-5-28 01:23 發表

你好,我本人都有懷疑小朋友有讀障問題,我覺得你可以試下好似我咁由學校轉介去一D兒童發展中心度作更詳細既檢查,我兩個女都有去荔景既兒童體檢中心CHECK過,佢地好詳細,怎至會CHECK埋小朋友有冇其他問題存在~你地係 ...

請問係指住或係小朋友學校地區?

.唉....同我2仔差 ng多,佢讀障+語障,
學校跟本支援 ng..到..,成日催我交作文,
玩咩...k.3 ge 中文佢都ng 掂 , dim 作呢??
我都想轉間小d功課ge...but ng g dim 做好
究竟有冇d school 係 for  讀障 小朋友 ga!!!

我個女都係,佢輕微讀障,中文同英文都唔掂,學校話冇野幫到佢,我唯有自己去揾私人機構,我個女做治療果間幾好,專做讀障同語障,如你需要更多資料,可pm給你.

我小朋友也是,可否PM也pm給我。謝謝

我小朋友也是,可否PM也pm給我。謝謝!
他中英文也唔掂,學校亦沒有幫助,好煩。

原帖由 lingling_mum 於 11-6-3 08:14 AM 發表
我個女都係,佢輕微讀障,中文同英文都唔掂,學校話冇野幫到佢,我唯有自己去揾私人機構,我個女做治療果間幾好,專做讀障同語障,如你需要更多資料,可pm給你. ...

不用怕, 也不用灰心. 世上只有爸爸媽媽才能幫到我們的仔女. 我的仔本來巳入了一所名校, 以為中了六合彩, 怎知三年幼稚園之後, 在小一時, 發現他成績異常的差, 開學二個月, 老師巳告訴我, 仔仔明年一定不可能升級, 問我有什麼打算. 我人生的低點就在那時.  學校是私校, 沒有任何支持, 最支持你的就是你早日離校. 我們去了朱嘉麗的治療中心, 情況其實沒有多大的改善, 但心理上好一點,現在幫他轉了一所津校. 很好, 老師佷明白, 也有經驗. 也很支持他. 我們放心了. 若你現在的學校幫不了他, 第一時闁轉校, 因為小朋友失去信心, 對什麼事都不會起勁, 我仔現在讀葵盛信義, 我十分滿意. 默書是他的死穴, 到現在怹仍是不合格, 但老師很耐心. 每天幫她默一個字, 二個星期後, 怹能默十個字了. 他開始跟我說, 原來英文其實不太深, 我也做得到. 這是一個千金都換不來的好開始. 我比中六合彩更開心.

香港是沒有一間專門做讀寫障礙的學校. 因為怹們是正常的, 有些更是資優. 故只是重點在導入方法就成了. 現在不是怹們不能PROCESS, 只是不能INPUT. 在INPUT的方法上找出路, 我們一定成功. 我現在也天天在努力.
你不要放棄.

他/她小手要你來牽動. , 你一定要對他有信心.

原帖由 dudu19812002 於 11-5-28 01:23 發表

你好,我本人都有懷疑小朋友有讀障問題,我覺得你可以試下好似我咁由學校轉介去一D兒童發展中心度作更詳細既檢查,我兩個女都有去荔景既兒童體檢中心CHECK過,佢地好詳細,怎至會CHECK埋小朋友有冇其他問題存在~你地係 ...

我仔原本都是讀一間所謂名校, 但由於小一時發現有讀障, 每次驗評估完都要見校長, 令我都好灰 (仲要校長成日講到好似佢好唔得, 又話以前在舊校未聽過有學障, 來到呢間學校先知有等等), 所以小二一知要留班 (因為佢留班便會跌入同班好勁既直資生一齊), 所以我同佢轉咗校, 而家係一間有愛心係荔景既小班小學上課, 他不知幾開心, 而且老師們好有愛心, 所以轉校未必係壞事, 只在乎你找到一間好不好的, 如果係住係葵涌既話, 不妨pm我, 我可以話你知我仔讀邊間小學, 你可以考慮下.

我今日好唔開心,個囝派左試卷fun so好低,好失望,其實,好似佢地禁好唔好以讀劍橋英文呢,可否俾意見??? thx

我明白你既感受, 但佢哋本身讀學校既英文已經有一定程度既困難, 我唔覺劍橋英文會容易d, 你不如放多d心機同佢溫好學校既先, 不過你可以比佢試下先, 但唔好令到佢怕咗英文。
以上只是本人愚見, 不喜勿罵.
我仔小二測驗時, 曾取最低份-個位數呀 , 但佢今次(小四)英文看圖作文 (雖然有比d生字佢哋), 但竟然有4x分, 老師仲話佢應該未作完, 所以只要比佢哋信心, 佢哋都可以拿到好一點成績, 加油.

原帖由 yangyang8 於 11-6-14 18:06 發表
我今日好唔開心,個囝派左試卷fun so好低,好失望,其實,好似佢地禁好唔好以讀劍橋英文呢,可否俾意見??? thx
‹ 上一主題|下一主題