用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Mind Map
go

Mind Map [複製鏈接]

有冇人讀過? 雜誌介紹好似好"正"!!
   1    0    0    0

是, 我女很喜歡上堂.

簽名被屏蔽

Which center is offering this kind of workshop?  How old can a child attend such workshop?
thanks

Mind Map 好正,好野來的。例如將文章內容裹由原因、到結果,可以用 Mind Map 的方法,簡單地教導小朋友『前因後果』。

小朋友亦可用作寫文章前的分析,事物的解說…

其原理其實好簡單,本書我睇左半個鐘就明晒 (因為其實好多設計分析的圖都類似,只不過 Mind-Map 加入了有趣元素,如加上顏色和 funny 的圖案,去配合小朋友的興趣),圖書館有得借。

我都借過來看,也有用來教個囝寫作,好使得。

原帖由 happyvalley 於 11-5-26 23:17 發表
Mind Map 好正,好野來的。例如將文章內容裹由原因、到結果,可以用 Mind Map 的方法,簡單地教導小朋友『前因後果』。

其原理其實好簡單,本書我睇左半個鐘就明晒 (因為其實好 ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

醒目開學勳章

我兩個囡跟老師學畫畫-.-
老師都已經有教佢地用mind map黎design幅畫,老師仲話對作文好有用,學左mind map之后,佢地兩個諗野都快左好多 ^^

You can also use it to take notes or for revision purpose.

Particularly in seocndary school, you can condense the content of a chapter to just 2-3 pages. Easy to remember for the last minute drive.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可否說說是什麼書名, 在圖書館要查書名, 謝謝!

原帖由 happyvalley 於 11-5-26 23:17 發表
其原理其實好簡單,本書我睇左半個鐘就明晒  

Hi happyvalley,

do you mind to share the book name?  thanks.

回覆 2# nicoletsui1212 的文章

can you give me the details of the program your daughter taking?  thx
歡迎臨我的BLOG
http://hk.myblog.yahoo.com/judykmlau

can i know the name of your book?

其原理其實好簡單,本書我睇左半個鐘就明晒 (因為其實好 ...
歡迎臨我的BLOG
http://hk.myblog.yahoo.com/judykmlau

原帖由 leedorean 於 11-5-26 21:20 發表
how old is your girl??

My daughter is P1

我有個問題,因mind map都牽涉很多圖畫去幫助記憶,如果小朋友畫畫不好,是否沒有太大幫助,所以我都爭扎緊是否教他,平常有時我都有很簡單的教仔仔,但是他一到畫圖,畫到不知時間又不停,一味很細緻的畫圖(但實際上只有他自己明畫什麼,別人看了也不明),而且也忘記了mind map的用途, 

如作文作起稿用,就浪費了很多時間,他好像都自己控制不到,一直畫

醒目開學勳章

原帖由 lingchuling 於 11-5-28 00:05 發表
我有個問題,因mind map都牽涉很多圖畫去幫助記憶,如果小朋友畫畫不好,是否沒有太大幫助,所以我都爭扎緊是否教他,平常有時我都有很簡單的教仔仔,但是他一到畫圖,畫到不知時間又不停,一味很細緻的畫圖(但實際上只有他自己明畫什麼,別人 ...

以我所見我囡囡畫畫老師教的mind map, 係文字居多,只系有d例如sun, 先會畫個sum出黎,其他大部分係文字黎,(老師話唔洗人地睇得明白,自己睇得明就可以,因為完成張mind map,佢地要design返幅畫出黎, 諗好曬之后,要講解返自己幅畫有d咩, 點解去咁做)
如果講緊用圖畫去做mind map, 果個應該係叫圖畫記憶法(用某些圖畫去去令自己記住某些事/物, 是記憶大法的一種,主要是訓練記憶力的) 老師而家教我囡囡既係思考性質既mind map,講多個例子:我記得老師第一次教我囡囡mind map個topic係公園, 然後就會係隻字度拉線出黎,
分成,
人物,
環境,
天氣,
設施,
氣氛,
感覺,
step2
人物,-大人, 小朋友,老人,男,女
環境, 早上,下午,晚上
天氣,下雨,天x,陰天,
設施,噴水池,花,草,樹,搖搖板.....仲有好多-.-唔打
氣氛, 靜, 熱鬧,
感覺,warm, cool, 開心/ 寂寞

之如此類再分落去, 咁呢個時后,老師再帶住佢地去思想,到左最后,係每一個分叉位, 選擇返一個佢地覺得岩既,自己design返幅畫...

唔知有冇答錯咀 唔好見怪

很好呀,多謝你的意見,因為之前上個一些簡單家長課程,就看到老師有很多圖畫,可能那些例子大多數都是小朋友做的,所以令到我的感覺有很多圖

我想我明啦,我教仔時要話圖只是輔助,文字重點多一些,或者會好些,因為他一畫到圖就不停,都不知主題到那裡去了

回覆 2# nicoletsui1212 的文章

請問在哪裡上課?
‹ 上一主題|下一主題