用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio問題
go

Portfolio問題 [複製鏈接]

請問Portfolio同什麼訂裝和紙張最合適????
叩門信和推薦信應該訂埋係Portfolio入面定另外給學校???
要做大約多小頁??
多數同咩SOFTWARE做???
THXTHX~
   0    0    0    0

純屬個人經驗, 我自己係用普通白紙做, A4 size, 信函放埋入Portfolio, 不另外分開給, 我自己10-20頁, 用普通文書處理軟件已可, 整齊有系統便可

原帖由 cathy_kin8 於 11-5-26 11:41 發表
叩門信和推薦信應該訂埋係Portfolio入面定另外給學校???
要做大約多小頁??
THXTHX~

wah.....10-20頁
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大部份學校已經要求portfolio盡量精簡,很少容許超過10頁。

申請信Cover letter將portfolio當附件,所以我放在封面後,內容前。

我是用a4白紙,120gm。
原帖由 cathy_kin8 於 11-5-26 11:41 發表
要做大約多小頁??
THXTHX~

thomasha, 你真好人, 幾個帖都見到你跟今屆小一報名父母分享你的心得.

我想問一句,
你之前有無用相片, 圖畫做cover? 這頁cover會否計算在portfolio頁數規限內? 定係, 可以唔做, 由自己寫的推薦信做cover?

原帖由 thomasha 於 11-5-26 22:47 發表
大部份學校已經要求portfolio盡量精簡,很少容許超過10頁。

申請信Cover letter將portfolio當附件,所以我放在封面後,內容前。

我是用a4白紙,120gm。

封面要計入頁數限制,所以所有規定6頁或以下的,我都不做封面。

自己寫的信一般當是cover letter,通常不計入portfolio內(但有些學校是"所有資料加起來最多xx頁,那封信就要計算在內)。

Portfolio內沒有東西是 "一定要做" 的,封面更是。
原帖由 kat0318 於 11-5-27 00:25 發表
thomasha, 你真好人, 幾個帖都見到你跟今屆小一報名父母分享你的心得.

我想問一句,
你之前有無用相片, 圖畫做cover? 這頁cover會否計算在portfolio頁數規限內? 定係, 可以唔做, 由自己寫的推薦信做cover?
...

如果用a4紙你地點釘埋一齊????用釘書機還是釘2個洞再用個夾夾住????

係咪一定要寫叩門信放在portfolio入面
架???

都係o個句,睇清楚申請表或申請須知o既要求,佢要你點,你就跟住做。

大趨勢似乎係唔用夾,只係用釘書機釘o係左上角。大部份學校都話,收生完成後會銷毀portfolio,如果加左夾佢地要拆左d夾先至可以碎左d資料,變相做多d野,又唔環保。
原帖由 cathy_kin8 於 11-5-27 14:51 發表
如果用a4紙你地點釘埋一齊????用釘書機還是釘2個洞再用個夾夾住????

唔放o係入面,你有無更好o既提議?
原帖由 cathy_kin8 於 11-5-27 14:52 發表
係咪一定要寫叩門信放在portfolio入面
架???

"如果加左夾佢地要拆左d夾先至可以碎左d資料,變相做多d野,又唔環保"<--多謝提點, 真係一d都係諗到tim

原帖由 thomasha 於 11-5-27 04:40 PM 發表
都係o個句,睇清楚申請表或申請須知o既要求,佢要你點,你就跟住做。

大趨勢似乎係唔用夾,只係用釘書機釘o係左上角。大部份學校都話,收生完成後會銷毀portfolio,如果加左夾佢地要拆左d夾先至可以碎左d資料,變相做多d野,又唔環 ...

據知老師睇Portfolio既機會真系低到呢....
(通常系書記柄埋一二邊)
唯一既作用系講比學校知:家長系有誠意。
(問題系Portfolio去唔去到面試既老師個度)
最重要都係睇面試表現。

明白晒...thx^^all

請問叩門信係用手寫? 定係用電腦print 出嚟呢? thx

如果你寫字特別工整,又肯定自己唔會寫錯,手寫也無妨,不過我認為學校唔會特別重視呢d野,主要係睇你點陳情。與其o係字上花功夫,不如將孩子o既作品掃瞄,用電腦印出黎,更能令校長印象深刻。
原帖由 win_bb 於 11-5-28 13:10 發表
請問叩門信係用手寫? 定係用電腦print 出嚟呢? thx

謝謝.

原帖由 thomasha 於 11-5-27 01:22 發表
封面要計入頁數限制,所以所有規定6頁或以下的,我都不做封面。

自己寫的信一般當是cover letter,通常不計入portfolio內(但有些學校是"所有資料加起來最多xx頁,那封信就要計算在內)。

Portfolio內沒有東西是 "一定要做"  ...

請問要附件小朋友出世紙影印本 & 家長身份証copy嗎??? thx

有d學校要出世紙影印本有d唔洗(如優才)家長身份証好似唔洗,最緊要睇清楚要求先交表
原帖由 win_bb 於 11-6-1 13:41 發表
請問要附件小朋友出世紙影印本 & 家長身份証copy嗎??? thx

回覆 10# thomasha 的文章

想請教吓盡量精簡的意思?  因為cover letter, cv, k2, k3 school report and award 已有8頁, 如果少於10頁即是所有課外學習的証明信都不要附件嗎? 謝!

一般來說,k2+k3成績表不計入portfolio範圍內;但也有例外的,例如男拔便要求 "所有遞交的資料加起來不超過十頁",即連父母身份證,成績表等一併計入。

課外活動證明信和比賽獎項/公開考試成績應該重質,不用巨細無遺的列出 - 例如,如已參加過多項朗誦比賽,可考慮每種朗誦(英語/粵語/普通話)把最好成績及/或認受性最高的列出來並附上證書副本。另外,可將同類別的證書副本縮小在同一頁。
原帖由 BBFan 於 11-6-1 23:23 發表
想請教吓盡量精簡的意思?  因為cover letter, cv, k2, k3 school report and award 已有8頁, 如果少於10頁即是所有課外學習的証明信都不要附件嗎? 謝!
‹ 上一主題|下一主題