用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真光 (大坑) vs 嘉諾撒 (鰂魚涌)
go

真光 (大坑) vs 嘉諾撒 (鰂魚涌) [複製鏈接]

請問大家會怎比較兩間學校?

Thanks!
   0    0    0    0

回覆 1# Man1118 的文章

我都好想知道, 我都為呢兩間學校頭痛緊????
希望有點指引或意見.

2間都係好既學校,又有中學, 其實選邊間要個別睇:

1. 有無妹妹跟 (如果有妹妹跟,當然係canossa)
2. 比學費問題 (如果唔想比$,當然係canossa)
3. 住邊區 (如果住東區,返學近d,小朋友可以有多d時間休息, 當然係canossa)

相反如果無妹妹跟,$又唔係問題, 又住大坑果邊, TL都係好好既選擇~

謝謝你的回覆.

在我立場, 我仲有個細女.  所以大女入學校會較緊張.  因為影響細女.

我住東區, Canossa好近.  每日送午飯去學校都無問題.

我想找間大家都舒服既學校.  最怕入小學後大家為功課辛苦.

至於中學, 我會喜歡TL 多於 Canossa.

所以我好頭痛!!!!!

兩間的水平差不多, 又如果宗教信仰不是問題, 咁可能選嘉諾撒會好些.

嘉諾撒唔駛銀兩, 真小要, 兩個加埋再加上車錢時間, 將慳回的銀兩時間用在其他方便上如彈琴, 分分鐘可以換個8級回來...

你有兩個女, 大女入了嘉諾撒, 咁細女就會自然入, 唔駛煩;

嘉諾撒近屋企, 你都話方便, 小學6年, 有間又平又好又近家又有中學的學校, 你唔覺得好好嗎?

至於講到中學, 這是6年後的事, 滄海桑田, 到時你個囡可能好喜歡嘉諾撒書院, 想和同學仔一齊上, 趕都唔走呢? OK, 講句現實啲, 你想佢讀真光, 咁升中好多時論成績, 如果囡囡成績好, 莫講真光, BPS, 張祝珊都有得去, RIGHT? 如果成績普通, 有嘉諾撒書院收回好多嘉諾撒自己的小學, 幫你頂住,會唔會已經好好? 唔需要你驚到死?

至於要讀得舒服, 傳統學校好少有呢支歌仔唱, 會有讀好書唔辛苦?

原帖由 JAN_VAN 於 11-5-27 01:22 發表
謝謝你的回覆.

在我立場, 我仲有個細女.  所以大女入學校會較緊張.  因為影響細女.

我住東區, Canossa好近.  每日送午飯去學校都無問題.

我想找間大家都舒服既學校.  最怕入小學後大家為功課辛苦.

至於中學, 我 ...

有細妹跟, 仲要近你多D, 又唔使俾學費, 我就諗都唔使諗, 一定揀嘉諾撒!!

多謝大家的分享!

聽朋友講真光小學小一至小三都幾輕鬆,係上小四開始比較谷!

唔知嘉諾撒嘅情況係點呢?

小女在嘉諾撒讀四年級,校風唔錯而學校不會太谷啲學生,小女讀得頗開心。

回覆 7# Man1118 的文章

有朋友囡囡讀緊TL p1,佢話test & exam差唔多個個月都有,唔覺輕鬆,仲有d透不過氣來~不過功課量就不多~

Finally, 第一志願得咗 ~ 香港嘉諾撤學校.  真係要再認真想清楚.

真光(大坑) 定係 嘉諾撒 (鰂魚涌)

panbaby 所發表都好啱.....問題係........
‹ 上一主題|下一主題