用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有否參加過創憶學坊?
go

有否參加過創憶學坊? [複製鏈接]

我想幫我的小朋友報讀,囡囡3yrs半,有冇人報讀過呢?可否比d意見,因我上過它的網址睇過內容好似幾好咁!不過它是先教中文後才教英文,我想囡囡先學好英文,因中文自己都可以教到佢!
   0    0    0    0

我仔現在3.5years old, 上了3個月, 現在識了差不多100隻字. 我覺得不錯的, 中文都好了. 不過是要家長一起和他玩讀字先有用的

回覆 1# jackb 的文章

HELLO jackb,
我的小朋友學了2個多月,中文字比之前真的好了很多,我之前都係試了堂,又問下D家長,覺得幾好就俾個仔去試下.  (可能我唔太識點樣教中文)

吾駛突登學, 從生活中如在 街上認字, 睇書等, 不知不覺就可以識很多字.

回覆 2# 小豆豬 的文章

請問你小朋友係邊區創憶學坊學呀?我仔仔6歲,但生字成曰忘記,成日要不停重覆,另學習進度變慢!呢個課程有用嗎?

我都覺得多閱讀就可以了﹔另外﹐我推介‘基礎漢字500’﹐一般書局都會買得到﹐甚至公共圖書館都有得借(聽其他BK家長講)﹐我同個仔買過第一套之後﹐其他都係久吾久去樓下書局度‘咪’﹐無再買了﹗

原帖由 Mayle 於 11-5-25 23:18 發表
吾駛突登學, 從生活中如在 街上認字, 睇書等, 不知不覺就可以識很多字.

Thank you 你哋的意見! 我依傢都+五+六,因為我最主要想佢學好D英文,你哋有否唸住完成全部8個單元呢?其實我又擔心佢如咁快識曬,到學校再教時擔心佢冇心機上堂,因她幼稚園都有教phonics.你哋有否擔心這個問題嗎?因重覆咗学,and我想問你哋係邊到讀呢?

原帖由 Mayle 於 11-5-25 23:18 發表

完全同意,我仔都是这样識左很多字!
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

睇故仔書(免費) 最有效, 無期望底下, 久而久之, 卻有大收獲!

原帖由 Keithchloe 於 11-5-25 13:51 發表
我仔現在3.5years old, 上了3個月, 現在識了差不多100隻字. 我覺得不錯的, 中文都好了. 不過是要家長一起和他玩讀字先有用的

你有無問過仔仔上堂情況?因之前係討論區見過有媽咪話問囡囡上堂時係10mins+2mins+5mins其餘時間係玩玩具及睇電視,其實我好想幫仔仔報讀,能否分享一吓嘛?

醒目開學勳章

原帖由 suki221hk 於 11-5-26 00:22 發表

你有無問過仔仔上堂情況?因之前係討論區見過有媽咪話問囡囡上堂時係10mins+2mins+5mins其餘時間係玩玩具及睇電視,其實我好想幫仔仔報讀,能否分享一吓嘛? ...

我岩岩都係同仔仔試左2堂
佢都LIKE ..

我都係同樣覺得想佢學英文為主先
而加又係15 16.而加想令同佢報下ABC 讀

聽好多MAMI 講幾唔錯

我囡囡4歲學, 上堂半年,識字100餘個,我覺得ok law

醒目開學勳章

原帖由 yunhai 於 11-6-16 06:21 發表
我囡囡4歲學, 上堂半年,識字100餘個,我覺得ok law

我想知道佢識100個字
會唔會之後佢會唔記得
隔左陣

一星期返幾多堂

回復 1# mimibooo 的帖子

學完的字他是記得的, 我有時問回之前的字, 他都記得. 仲好proud of 自己識. 他一星期返3堂.

醒目開學勳章

原帖由 Keithchloe 於 11-6-16 14:18 發表
學完的字他是記得的, 我有時問回之前的字, 他都記得. 仲好proud of 自己識. 他一星期返3堂.

原來一星期返3堂..

好似係咪學到LEVEL 2 中文可以加入埋英文

我仔仔上左"創閱堂"試堂, 同呢間"創意學坊"學既野差唔多, 佢話小朋友專注力唔夠, 比較難坐定定, 所以唔可以個半鐘都教, 係要教完等佢玩一陣, 再重覆一次, 再玩一陣, 最後再溫下...... 我仔仔都好鐘意讀, 梗係啦有得玩嘛!

其實我都覺得OK, 又學到野有得玩下, 不過我E家都考慮緊再報唔報, 因為佢恆常班無Summer Course.
‹ 上一主題|下一主題