用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

EYUNG:

唔好意思, 見你話仔仔讀小一, 想問你小一有咩興趣班揀?

原帖由 gegemok 於 11-6-24 14:04 發表
暑期幫佢報左d普通話playgroup,勞作班 ....keep佢busy ...

習作我都買左.....考慮緊同佢考starter .....不過唔打算上堂,想自修算....

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 14:15 發表
自修得LA, 買D PAPERS返黎同佢做, 串下字, 絕對OK, 我都係咁自己教, 考左LA...

好好喎!  自己教.  本來我都諗住報, 搵倒間, 係暑假返一個月每日3個鐘, 就可以9月去考starter, 不過我唔知係咪真係得, 而且一個月就去考, 好似攪到好辛苦咁, 況且而家又唔係趕住攞cert去考學校, 所以最後都係無報.

之前喺呢度睇倒人地講, 自己教 (唔知係咪就係2boysmami), 考埋盾.  好叻呀.

我仔暫時串字好好, 而家kinder每星期都有兩次默書, 英文好快, 中文就耐d. 有時見佢d筆劃唔係好啱.  

串字黎講, 我覺得有phonics打底好緊要, 會快好多, 唔洗死記.

原帖由 gegemok 於 11-6-24 15:22 發表

我記得林校長話..會儘量一班唔多過30人....@@

我都聽倒佢咁講.  不過而家未係好出名可以, 其實而家10間有8間直資都爭崩頭. (我自己諗)

[quote]原帖由 2boysmami 於 11-6-24 14:58 發表
25人一班, 有2個班主任... mum... 唔錯~~ 唔錯~~ 咁知唔知今年有幾多班小一呢? [/quot

今年有4班.冇錯的話.

原帖由 chasiuso 於 11-6-24 15:06 發表

GOOD! 咁你女是否叫ANGES ?

哈哈agnes是我,而我女兒叫 katie ,看看能否同班?

原帖由 chasiuso 於 11-6-24 15:08 發表

我最欣賞是小小班教學.:)

me too

原帖由 gegemok 於 11-6-24 15:17 發表
哈,唔知大家有無去福附個介簡會呢,我有去呀...所以我已經tour過學校....記憶中(希望無記錯,因為呢年間都參觀個幾間學校,唔知會唔會mix up),天台有個花園for種花,隔離好似有個table tennis室內場,另外仲有個室內的運 ...

無呀, 我無去福附個talk, 我係今年last round先考, 所以係錯過咗.   

去兩次福附, 感覺校舍幾大幾靚, 硬件好好.  但我只係去過飯堂/地下入口校務處, 同上一樓課室.  

我想問學校係咪有兩個圖書館 ?  因為我見近校務處轉灣一入有圖書館, 但英文寫住係 Parent Library (唔知有無記錯睇錯).

講起參觀學校, 上年真係去好多, 好辛苦, 一間學校連交表/聽TALK/Interview, 都起碼要去 3次.  真係怕怕.....

原帖由 gegemok 於 11-6-24 15:17 發表
哈,唔知大家有無去福附個介簡會呢,我有去呀...所以我已經tour過學校....記憶中(希望無記錯,因為呢年間都參觀個幾間學校,唔知會唔會mix up),天台有個花園for種花,隔離好似有個table tennis室內場,另外仲有個室內的運 ...

你記性好過我,還有一個做柔軟體橾的地方及跳舞室.

原帖由 AgnesBB 於 11-6-24 15:58 發表

你記性好過我,還有一個做柔軟體橾的地方及跳舞室.

wow, 學校資源真係幾好.

原帖由 chasiuso 於 11-6-24 15:24 發表
EYUNG:

唔好意思, 見你話仔仔讀小一, 想問你小一有咩興趣班揀?

我聽校長講, 話有二十幾種ECA比小朋友選.  仲要一生一體藝.

原帖由 GBM 於 11-6-24 15:55 發表

無呀, 我無去福附個talk, 我係今年last round先考, 所以係錯過咗.   

去兩次福附, 感覺校舍幾大幾靚, 硬件好好.  但我只係去過飯堂/地下入口校務處, 同上一樓課室.  

我想問學校係咪有兩個圖書館 ?  因為我見近 ...

有兩個甘多??淨係去過校務處個圖書館.

原帖由 GBM 於 11-6-24 16:02 發表

我聽校長講, 話有二十幾種ECA比小朋友選.  仲要一生一體藝.

今年好似要轉辦ECA的機構,見學校網頁有提出多智能課招標?

我有曾經係bk講過係自己教, 但就無提過有幾多個盾, 見大家就黎係同學仔, 人少少, 唔怕講啦... 我仔攞滿盾(即係15個盾)... 不過老實講, 滿盾唔巴閉, 好多人都得kar... 又係人少少, 講埋比你地聽, 我仔連movers都考埋la... 之前都係想攞多張cert係手, 搵學校易d ma...

原帖由 GBM 於 11-6-24 15:39 發表

好好喎!  自己教.  本來我都諗住報, 搵倒間, 係暑假返一個月每日3個鐘, 就可以9月去考starter, 不過我唔知係咪真係得, 而且一個月就去考, 好似攪到好辛苦咁, 況且而家又唔係趕住攞cert去考學校, 所以最後都係無 ...

原帖由 EYUNG 於 11-6-24 15:14 發表
一年班小息不是留在課室, 小一細佬小息時常到小五的家姐課室和有到操場打波.

如能到操場玩就太好 了!!謝謝提點 ~~

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 16:09 發表
我有曾經係bk講過係自己教, 但就無提過有幾多個盾, 見大家就黎係同學仔, 人少少, 唔怕講啦... 我仔攞滿盾(即係15個盾)... 不過老實講, 滿盾唔巴閉, 好多人都得kar... 又係人少少, 講埋比你地聽, 我仔連move ...

好叻呀!

回復 133# 2boysmami 的帖子

你個仔好o力呀...

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 16:09 發表
我有曾經係bk講過係自己教, 但就無提過有幾多個盾, 見大家就黎係同學仔, 人少少, 唔怕講啦... 我仔攞滿盾(即係15個盾)... 不過老實講, 滿盾唔巴閉, 好多人都得kar... 又係人少少, 講埋比你地聽, 我仔連move ...

嘩, 你囝囝真係好叻喎.

回復 135# AgnesBB 的帖子

相信Katie都可以, 你可以係lee條link度自己download form, 自己報名考, 裡面有齊各exam papers既sample, 你仲可以download埋個vocabulary list串字http://www.britishcouncil.org/hongkong

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 16:28 發表
相信Katie都可以, 你可以係lee條link度自己download form, 自己報名考, 裡面有齊各exam papers既sample, 你仲可以download埋個vocabulary list串字http://www.britishcouncil.org/hongkong ...

唔該晒 !!!!

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 16:28 發表
相信Katie都可以, 你可以係lee條link度自己download form, 自己報名考, 裡面有齊各exam papers既sample, 你仲可以download埋個vocabulary list串字http://www.britishcouncil.org/hongkong ...

唔該晒 X2
‹ 上一主題|下一主題