用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

我都想知,方便安排星期六活動

原帖由 chasiuso 於 11-6-23 11:56 發表
HIHI各位, 我女都是就快讀福附, 我是WORKING MOTHER.

我反而想知學校小一有無咩課外活動比小朋友? 有無家長知?

很開心呀,呢度開始熱鬧~~~

星期六我不得閒,所以,會由daddy或工人帶囡去.
她特徵係叫kelly 已是一個四眼妹

好開心愈來愈多人加入

今日我又跟一個福附的家長傾過偈,對學校的信心又大左

回復 55# GBM 的帖子

GBM - 今日幫你問左朋友,佢話學校d飯盒ok,佢個仔好鍾意

原帖由 gegemok 於 11-6-24 00:09 發表
GBM - 今日幫你問左朋友,佢話學校d飯盒ok,佢個仔好鍾意

唔該晒gegomok,   咁就好, 我唔洗擔心喇.

另外我仔上次去 interview 時, 校方安排家長喺canteen等, 我見有3個廚師喺廚房出黎(我估係廚房, 喺小賣部入面), 唔知學校係咪每日有新鮮自煮嘅飯賣呢.  入學校網睇, 佢都話除訂飯之外, 每日學校都有營養午餐賣.  

不過我想像唔倒比錢/八達通我仔去買飯.  我諗就算有, 都會係大個d先比佢試, 起碼P.2 / P.3.

原帖由 gegemok 於 11-6-24 00:01 發表
好開心愈來愈多人加入

今日我又跟一個福附的家長傾過偈,對學校的信心又大左

之前呢度好似比較靜, 而家好熱鬧, 十分開心.

原帖由 kellylamyc 於 11-6-23 22:12 發表

HAHA, 我會記得四眼妹妹kelly架喇, 第時大家可以同班添.

我仔係時四時二既二四仔... 我諗佢明天會係四眼仔多.. WAKAKA...

好期待明天學校能再給予我信心!!

原帖由 kellylamyc 於 11-6-23 22:12 發表

我仔係普通男仔一個,唔肥唔廋,唔高唔矮咁...不過佢係細膽仔一名,一定會拖實媽咪...不過實情係"表面斯文....內裡open" 果隻~

我聽朝會9:45AM左右到學校, 因為10:30要走, 所以想早D入去同個仔周圍望望... 咁你地會玩全程的, 就請事後返黎分享呀, 唔該晒!

原帖由 GBM 於 11-6-24 09:31 發表

唔該晒gegomok,   咁就好, 我唔洗擔心喇.

另外我仔上次去 interview 時, 校方安排家長喺canteen等, 我見有3個廚師喺廚房出黎(我估係廚房, 喺小賣部入面), 唔知學校係咪每日有新鮮自煮嘅飯賣呢.  入學校網 ...

我都唔想小一就比八達通佢買野食(我怕佢會日日食junk food)...我會自備茶點 tim 呀....你地覺得如果唔比佢帶八達通,會唔會唔好呢?

另外,福附係英普小學,大家有咩準備呀?

我仔幼稚園已經係英普,所以佢一般聽講我唔會太擔心,只係聽說福附的中文係會幾深....

我女是YOYO, 好多野講, 好活躍的.

我打算唔比八達通, 每日比小小零用錢佢用. 但係唔知小一係咪可以每日落CANTEEN小息, 定只可以留在課室呢?

原帖由 gegemok 於 11-6-24 10:24 發表

我都唔想小一就比八達通佢買野食(我怕佢會日日食junk food)...我會自備茶點 tim 呀....你地覺得如果唔比佢帶八達通,會唔會唔好呢?

點會唔好喎, 我都無諗住比, 我到時都係安排囝囝自備茶點.

大個d先比八達通.

話時話,八達通雖然方便, 不過我驚佢地會錯覺, do 一 do 就有錢用喇, 好似唔係咁好, 到時都係比真錢佢, 跌咗就無架喇, 用多咗都唔會再有, 用淨可以自己儲起.

原帖由 gegemok 於 11-6-24 09:53 發表
我仔係普通男仔一個,唔肥唔廋,唔高唔矮咁...不過佢係細膽仔一名,一定會拖實媽咪...不過實情係"表面斯文....內裡open" 果隻~

哈哈, 好多男仔都係咁.

原帖由 gegemok 於 11-6-24 10:29 發表
另外,福附係英普小學,大家有咩準備呀?

我仔幼稚園已經係英普,所以佢一般聽講我唔會太擔心,只係聽說福附的中文係會幾深....

我仔都係幼稚園都係Bilingual, 平時都係雙班主任, 一位外籍 + 普通話, 所以都係聽講ok.  暑假我仲未知佢kinder會唔會有暑期作業, 會買多1,兩本英文習作比佢做.  

另外報咗兩星期day camp.  

你地呢 ? 暑假有咩活動比小朋友?

我仔幼稚園都係英普, 而英會好過普好多, 想問中文係用普通教? 同埋係咪一班得25人?

原帖由 GBM 於 11-6-24 11:34 發表

點會唔好喎, 我都無諗住比, 我到時都係安排囝囝自備茶點.

大個d先比八達通.

話時話,八達通雖然方便, 不過我驚佢地會錯覺, do 一 do 就有錢用喇, 好似唔係咁好, 到時都係比真錢佢, 跌咗就無架喇, 用多咗都唔會再 ...

AGREE ar, 我都唔鍾意比佢用八達通,要用$$都會會比真$$..

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 12:22 發表
我仔幼稚園都係英普, 而英會好過普好多, 想問中文係用普通教? 同埋係咪一班得25人?

福附係小班教學...我估都應該係25一班左右.....唔係好exactly 記得..

另外,福附係普教中...

暑期幫佢報左d普通話playgroup,勞作班 ....keep佢busy ...

習作我都買左.....考慮緊同佢考starter .....不過唔打算上堂,想自修算....
‹ 上一主題|下一主題