用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

原帖由 2boysmami 於 11-6-27 10:41 發表
八掛問問大家, 福附係咪大家一早的第一志願? 請問之前有冇放棄其他學校而揀福附呀??

其實未考福附前 (我係phase2 or 3 先考), 已經於手頭上學校西選緊.  到入選福小後, 就放棄咗一間DSS & 一間私校.  但我地係早於上年未考福小前已經簽咗紙放棄參加統一派位.

明白明白... 我一向都無留意福附, 因為太近屋企, 相反無留意, 可能隔離飯香~~

相信你地可能比我清楚多些, 好想知, 其實而家福附同福中係一條龍, 而福中係BAND 1, 那福附會唔會比較谷小朋友, 要佢地成績好來配合/迎接福中呢?? 其實我只係知佢係全英學校, 中文用普通話... 無LA...

2boysmami :

咁你無留意福附, 你又考邊D學校?

我對福附的認識都不多呀.

我考左出面一些直資/私校, waiting多, 而家有一間call我, 不過我似乎漸漸地愛上福附, 所以不太被他動搖, 因此我想再係福附度搵多d support... 你呢?

我第一時間答左你啦. 在第9版. "福附是我女的第一志願"那個呀.

原帖由 2boysmami 於 11-6-27 11:37 發表
明白明白... 我一向都無留意福附, 因為太近屋企, 相反無留意, 可能隔離飯香~~

相信你地可能比我清楚多些, 好想知, 其實而家福附同福中係一條龍, 而福中係BAND 1, 那福附會唔會比較谷小朋友, 要佢地成績好來配合/迎 ...

2boysmami, 其實我都係同你一樣, 上年錯過咗 + 無留意福附, 連admission talk 都無聽過, 都係上個月開始留意, 加上網搵資料, 再黎BK睇(不過BK好似無咩福附資料).

我見佢講今年轉全英, 又一條龍, 而且Band 1中學, 感覺彌補我上年落敗英華嘅遺憾.  不過, 我聽返同學仔媽咪講, 英華好谷小朋友, 同埋英華始終係中文小學.  so睇返各方面, 覺得福附符合我要求, 我始終唔想嘥咗小朋友讀咗4年英普幼稚園, so決定比我仔入讀福附.

至於福附會唔會谷小朋友成績, 我就當日校長所講, 如果只係要接龍入福中, 最低要求係中英數合格, 如佢所講, 小朋友如果真係中英數都唔合格, 入倒福中都會函接唔倒.

我諗住如果福附今年嘅2012-2013入學簡介會, 係喺9月開學前, 我會去聽.  唔知上年係幾月呢?  有無人知?

係BOR 係BOR...

原帖由 chasiuso 於 11-6-27 12:08 發表
我第一時間答左你啦. 在第9版. "福附是我女的第一志願"那個呀.

我都係, 我都係唔想WASTE左小朋友个4年的英文低子... 其實相反, 我想學校谷一D, 唔好太輕鬆tim...

睇黎lee度d家長都係唔會再變, 係度讀...

原帖由 GBM 於 11-6-27 12:13 發表

2boysmami, 其實我都係同你一樣, 上年錯過咗 + 無留意福附, 連admission talk 都無聽過, 都係上個月開始留意, 加上網搵資料, 再黎BK睇(不過BK好似無咩福附資料).

我見佢講今年轉全英, 又一條龍, 而且Band 1中學,  ...

原帖由 GBM 於 11-6-27 12:16 發表
我諗住如果福附今年嘅2012-2013入學簡介會, 係喺9月開學前, 我會去聽.  唔知上年係幾月呢?  有無人知?

好似係8月尾..不過真係唔係好記得...舊年實在去得太多簡介會...攪亂晒~

原帖由 chasiuso 於 11-6-27 11:08 發表
我女是紅組, 佢話沒有數學, 老師講普通話, 但佢有D唔明白, 無比反應, 老師用廣東話再問佢. 佢話老師好好人. :)

我仔都係紅組,佢話有數學bor,佢話老師係用英文講的...@@

我覺得真係好難去問一個小朋友而知晒全個過程,問佢佢實話唔記得@@....所以我地要上來傾下,集合同砌番成個picture出來~

我就3選1,最後選左福附~

因為以下原因:

1.英小,普教中,小班教學
2. 一條龍上band one中學,雖然係band one尾,我覺得有個backup有安全感
3. 近屋企
4. 口脾好,識小學同中學用家,都話好...另有一個朋友,佢個仔將升福中(雖然係九龍城校網,仍放棄大抽獎而上福中)

原帖由 gegemok 於 11-6-27 14:37 發表

好似係8月尾..不過真係唔係好記得...舊年實在去得太多簡介會...攪亂晒~

ok, 咁我要留意住學校網頁先得喇.

頭先上學校網, 見倒佢"最新消息", 寫:

請己報名小一新生動一動的家長可於 25/06 - 04/07 期間,到校務處辦理手續,感謝家長、學生的參與!

我想問, 我都報咗, 交咗$60費用, 但點解仲要去校務處辦咩手續呢 ??  你地有無人參加咗呀 ??

原帖由 GBM 於 11-6-27 15:06 發表

ok, 咁我要留意住學校網頁先得喇.

頭先上學校網, 見倒佢"最新消息", 寫:

請己報名小一新生動一動的家長可於 25/06 - 04/07 期間,到校務處辦理手續,感謝家長、學生的參與!

我想問, 我都報咗, 交咗$60費用, 但點解仲 ...

我估係比果d未交$$的去處辦理手續...

多謝妳們回來分享~~
福附都是我們第一志願,原因和 gege差不多,
想個女學多d英語,普通話.又有d學兄姐在讀,又有朋友仔一齊返學,有伴等個女冇咁驚,唔識都可以問 !!

剛和c6去睇下d返學鞋,你地會買咩牌子呢??
有人話 dr . kxxx 不是太好著,很硬.有冇好提議??

原帖由 gegemok 於 11-6-27 15:08 發表

我估係比果d未交$$的去處辦理手續...

oic, thanks.

原帖由 AgnesBB 於 11-6-27 15:41 發表
多謝妳們回來分享~~
福附都是我們第一志願,原因和 gege差不多,
想個女學多d英語,普通話.又有d學兄姐在讀,又有朋友仔一齊返學,有伴等個女冇咁驚,唔識都可以問 !!

剛和c6去睇下d返學鞋,你地會買咩牌子呢??
有人話 dr  ...

上年我買 Elle, 著到而家都ok, 越著越軟, 我仔話舒服, 以前都係買Dr. K, 不過如你所講, 真係好硬.  

你睇黑鞋, 其實係咪即係你地已經sure學校係會著黑鞋 ?

原帖由 GBM 於 11-6-27 15:56 發表

上年我買 Elle, 著到而家都ok, 越著越軟, 我仔話舒服, 以前都係買Dr. K, 不過如你所講, 真係好硬.  

你睇黑鞋, 其實係咪即係你地已經sure學校係會著黑鞋 ? ...

曾打 tel 學校問過話係會著黑鞋,不過如現在購買會打多次問清楚 !!想去旅行前買定,怕冇size,剛睇完有很多選擇及size,
有折
唔想暑假同人迫又遇著斷size.

原帖由 AgnesBB 於 11-6-27 16:13 發表

曾打 tel 學校問過話係會著黑鞋,不過如現在購買會打多次問清楚 !!想去旅行前買定,怕冇size,剛睇完有很多選擇及size,
有折
唔想暑假同人迫又遇著斷size. ...

死啦, 我咩都未買, 你講起斷碼, 又真係驚驚地.  本來諗住昨日去買埋書包先, 見gegemok都買咗, 不過我仔病又費事再出街, 呢個星期六, 日要的起心肝開始買喇.

原帖由 GBM 於 11-6-27 16:25 發表

死啦, 我咩都未買, 你講起斷碼, 又真係驚驚地.  本來諗住昨日去買埋書包先, 見gegemok都買咗, 不過我仔病又費事再出街, 呢個星期六, 日要的起心肝開始買喇. ...

購買前問多次學校先好買
‹ 上一主題|下一主題