用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今個星期開始食ritalin LA
go

今個星期開始食ritalin LA [複製鏈接]

仔仔今年六歲升咗小一之後學校話佢係(ADHD),之後睇私家醫生開咗ritalin LA 20mg比仔仔每朝食半粒,我想問吓有咩要留意同會有咩反應呀?
   2    0    0    0

我仔仔今年7歲, 之前醫生都開了ritalin, 但我仲未比佢食, 仲係考慮當中

回覆 1# 依嵐媽媽 的文章

我個仔就黎6歲,政府醫生都開左ritalin比佢,不過係10mg,1日食2次,6點前食,每次半粒,我打算星期六上堂前比佢食,試下先...... 驚驚地....

我阿仔食個隻係長效12小時,我已經食咗一星期都唔覺佢好咗,明天覆診再問吓醫生先.

原帖由 annaanna 於 11-5-27 15:43 發表
我個仔就黎6歲,政府醫生都開左ritalin比佢,不過係10mg,1日食2次,6點前食,每次半粒,我打算星期六上堂前比佢食,試下先...... 驚驚地....

我想問你排政府要排幾耐先有得睇呀?我都係上個月先開始排,唔知幾時先有得睇

兒童精神科,我排油麻地,起碼1-1.5年... 不過因為阿仔睇開腦科,就可以邊食藥邊等囉﹗

原帖由 hoiyan 於 11-5-27 17:08 發表

我想問你排政府要排幾耐先有得睇呀?我都係上個月先開始排,唔知幾時先有得睇

今個星期見完醫生幫阿仔轉咗藥,今個星期開始食Concerta 18 MG希望可以得啦!唔駛再轉藥吧!

星期六下午1點比阿仔食左半粒,上堂真係定左,不過suppose 4個鐘頭有效o既藥,到半夜12:30都仲未瞓得著呀... 唔知係咪第一次反應大d 呢?

原帖由 hoiyan 於 11-5-29 17:07 發表
今個星期見完醫生幫阿仔轉咗藥,今個星期開始食Concerta 18 MG希望可以得啦!唔駛再轉藥吧!

原帖由 annaanna 於 11-5-29 20:34 發表
星期六下午1點比阿仔食左半粒,上堂真係定左,不過suppose 4個鐘頭有效o既藥,到半夜12:30都仲未瞓得著呀... 唔知係咪第一次反應大d 呢?

我個仔又冇話瞓唔著,不過食藥係有這個反應,須要時間去適應.

今個星期轉咗藥又好似好咗少少,行為正常

起初食半粒ritalin, 頭1-2個月會難易入睡或失眠

如果加至一粒, 頭1-2個月會無啦啦話個肚子痛

治療adhd 2種常用藥物介紹,參考如下

1. Ritalin(利他能)

(1)Ritalin的劑量及效用

目前在台灣治療過動症的藥物可分為三類,而利他能算是治療過動症的第一線藥物,也是最為人所熟知的過動症治療藥物,它首次於1950年代被用來治療嗜睡症(narcolepsy),那是一種使人突然陷入沈睡狀態的疾病。這種藥物藉著減少多巴胺的再吸收,延長多巴胺在突觸的作用時間,而達到治療的目標。Ritalin可以控制住過動或是過動症其他行為上的症狀,但是它並不能提高智能。利他能算是治療過動症的第一線藥物,通常是一顆10毫克,一般孩子的劑量以每天每公斤0.3到2毫克之間給予,在合宜的藥物控制下,大部份的過動症小朋友可以得相當程度的改善。同時,利他能是一種短效的藥物,在服用藥物之後半個小時開始發揮作用,
而持續可達3-4個小時的時間。

2)Ritalin的副作用

Ritalin所帶來的副作用包括:睡不著覺、胃口不好、胃痛、頭痛和頭暈、暫時性的生長比較慢、易怒、失眠,憂鬱、以及性格改變。但是對於暫時性生長比較緩慢的現象,醫學研究顯示服藥的孩子終究會長大到他成人應有的體重骨骼發育情形。利他能本身在藥理上是屬於中樞神經興奮劑,有人可能會質疑孩子已經很好動,
再給他興奮劑不是更慘嗎?其實不然,利他能可以活化刺激我們腦部控制和維持注意力的部位。 它可以延長神經傳導物質作用在腦部細胞的時間,致使服藥物之後可以維持較長的注意力,提高警覺性,增進細動作的協調和反應時間。所以對於大人老師 給他的指令能夠服從,增加順從性,進而改變自我負面的形象,建立自信,
也可減少衝動性的行為或攻擊行為。相對的同學也比較接納他,親子之間的互動也會變好。一般而言有七至九成的孩子在使用藥物之後,他在學校的表現和行為會有明顯的改善,所以他們就比較不會因為經常被處罰或責罵而衍生出許多行為問題,例如說謊、偷東西甚至變得更叛逆

當我們對過動兒腦部哪些區域多巴胺含量有異了解得愈透徹,越有可能可以設計出專門作用於這些特定區域的藥物,更精準的控制局部區域多巴胺的含量,以改進現有的處方藥沒有選擇性的增加整個腦部多巴胺生成量的缺點,盼能因此減少Ritalin和其他藥物的副作用。

2.Concerta(專司達)

(1)Concerta的劑量

在2000年8月,Concerta(專司達)由美國藥物食品管局(Food and Drug
Administration, FDA)核准上市,首先成為21世紀治療ADHD的長效緩釋放型藥物。OROS Methylphenidate(ConcertaR)是屬於長效型製 劑,利用滲透壓變化來控制藥品的釋放速度,目標是在10到12小時之間逐漸提高藥品的血中濃度。不管是單次服用或是多次劑量,該藥排除半衰期約3.9小時。對於首次用藥的新病人之劑量可從每天早上服用一顆18mg錠劑開始,每星期可以往上調整8mg,最大劑量為每天54mg;而原本就在服用速效劑型的病人,也有清楚的轉換劑量建議。

根據美國Health & Medicine Week(2004)的報導,美國藥物食品管局(Food and Drug Administration, FDA)於2004年批准了methylphenidate HCl,
Concerta CII)-72 mg的一份劑量。在這之前已經有18、27、36和54 mg
四種規格,當ADHD症狀對低劑量給藥無反應時,72mg才可以獲准使用。Concerta-72mg的劑量為一日1次的服用量,也就是若服用36mg的劑量
就得一日2次;因此,此劑量最大特色即為每日只需服藥一次,同時也可以免
去孩子在校內需再次服藥的麻煩。

簡單比較國外孩童及台灣孩童的體型,前者的體型較為高大,可想而知這樣的孩子需要較高劑量的Concerta(目前最高為72mg)。而台灣健保局日前核准的劑量為18mg及36mg,也許就是衡量國內外孩童在體型上的差異,但是隨著飲食習慣的改變,在台灣仍有為數不少體格壯碩的孩童,對他們來說這樣的劑量可能就不敷使用,面對這樣的問題,家長為了孩子的健康,仍需以自費方式購買較高劑量的Concerta,如此,台灣健保局這樣的福利似乎僅滿足一部分家庭的需求,對於需要更大Concerta劑量的家庭,未來在核准健保給付劑量上,是否有再進一步
涵蓋調整到較高劑量的空間。

(2)Concerta的效用

OROS Methylphenidate(ConcertaR)是一天服用一次的長效型,其效果與每天服用三次的速效劑型相當,皆可以幫助過動兒提高注意力、減少衝動性與活動力、改善學業成績、改善認知與右半部大腦功能,但對自尊的改善影響有限。根據Wolraich等人對282位過動兒所做的隨機分配研究,服用OROS
Methylphenidate及速效的Methylphenidate都比安慰劑明顯改善症狀,但兩者間的療效則相當)。

全球有許多孩子深受「注意力不足過動症」所苦,如今藥界研發出新劑型藥物Concerta,藥效長達12個小時,不但比舊藥延長3倍,特殊的「智慧型」設計亦解決了兒童多次服藥的不便,所謂「智慧型」設計,即該藥能配合孩子的作息,讓早上吞下的藥在下午釋放出最需要的濃度。如果孩子在上學前服用一次,就可以「專心一整天」,因此過動兒只要早晚在家中各服藥一次,藥效可以維持12小時,不容易忘了吃藥,有助於在12個小時內有效地抑制孩子的注意力分散及過動症狀。

想請問Concerta現時價格是多少?

原帖由 samjoalvin 於 11-6-4 09:49 發表
想請問Concerta現時價格是多少?

我都唔知幾錢,因為我睇個私家係診金加藥費一條數,應該大約二十幾蚊一粒左右啦!

原帖由 hoiyan 於 11-6-1 15:17 發表
今個星期轉咗藥又好似好咗少少,行為正常

今個星期覆診醫生話好滿意,可以食兩星期先再返去覆診.

我今個月就同醫生講食唔食藥...就快要決定了.....

我都係政府醫生, 佢當時話6歲太細, 等7歲先食,但我們仍猶疑緊

原帖由 annaanna 於 11-5-27 15:43 發表

呢個醫生由未夠一歲睇到依家,佢都知佢發展上遇到o既困難,所以我覆診時同佢講專注上有問題,佢先開呢隻藥比我咋﹗

仲有,因為佢知阿仔就黎上小學,咁比佢試左藥先,唔駛到時先慢慢試邊隻藥o岩佢嘛﹗

原帖由 依嵐媽媽 於 11-6-10 14:08 發表
我都係政府醫生, 佢當時話6歲太細, 等7歲先食,但我們仍猶疑緊

醒目開學勳章 王國長老

我個仔由一月食到而家
上學期, 老師的確係比較多投訴, 主要係D無無聊聊既行為問題(攪同學D野呀, 等既時候多手多腳, 唔專心, 明知故犯呀, 衝動呀), 下學期食左藥, 明顯改善, 明顯到老師連佢邊日唔記得食藥都知, 最大分別係D排隊, 唔需要坐定如PE堂既時候, 之前佢會郁身郁細, 攪同學, 唔守規矩(明知唔應該行開但死都話好口喝自己走左去飲水等)
而堂上亦有情況, 例如發夢無跟指示做堂課要補做, 唔專心學唔到野, 心散, 唔想用腦, 小組討論無INPUT等
如果老師包容, 以上情況都已經夠煩, 如果老師唔包容, 就真係大件事! 日日照肺都有份

所以之前有媽咪講過一句說話我覺得好岩, 佢話, 食藥有副作用, 唔食藥, 可能"副作用"更大, 而家我仔學業上, 我敢講句唔錯, 係行為上偶然都會有D忍唔住曳既事, 但比起之前無食藥, 真係大進步, 對老師點睇佢, 社交等, 都會好大影響, 所以點去決定, 真係要唸清楚

原帖由 依嵐媽媽 於 11-6-10 02:08 PM 發表
‹ 上一主題|下一主題