用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境一般讀女拔會自卑嗎?
go

家境一般讀女拔會自卑嗎? [複製鏈接]

住舊區舊樓,父母只是打工仔,非專業人員,如讀女拔小朋友會否自卑呢? (因為我知道女孩較男孩容易多比較及是非較多)
如有屋村名校收,讀那間好呢?
   1    0    0    0

父母要常做正面的心理付導,相信可減低自卑問題發生
我表妹現年24yrs 小一至中七真光,爸媽街頭賣生果,
但其實環境幾多好
佢媽由細灌溉我地係窮人,同同學唔同,另佢自卑到不得了,後生女成日低頭,終日唔開心,

升港大果年做summer job. 成個人變晒,就係壓得太耐,summer job 另佢更明白要$$$好重要

今時吾同往日 , 物質太多太好 . 在名校更見嚴重 .
有錢的父母 , 大多比得到買得起給孩子 . 所以在這班人中如是要合就相當辛苦 . 如是成績好到女拔都收 . 可試試其他較好又出命的平民化的中學 . 當然如無他選 . 我覺也可試試 . 因有些孩子的性格自小便很獨立 . 不會因物質而影響本質 .

她能考入DGS已證明是有實力, 怎會自卑?  She should be proud of herself.  孩子有正確的价值觀便少點為物質而自卑.

原帖由 alice.2007 於 11-5-22 11:18 發表
住舊區舊樓,父母只是打工仔,非專業人員,如讀女拔小朋友會否自卑呢? (因為我知道女孩較男孩容易多比較及是非較多)
如有屋村名校收,讀那間好呢? ...

自卑係父母本身,唔係小朋友。

原帖由 lauerica 於 11-5-22 17:29 發表
自卑係父母本身,唔係小朋友。

Agreed, not the kids.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

名校教了我什麼——女校生的反思

http://hk.news.yahoo.com/article/101204/4/lljy.html

原帖由 alice.2007 於 11-5-22 11:18 發表

要睇小朋友本身有否主見,以及父母怎樣教。

有朋友女兒讀女拔,其母是電視台名編審,父從事珠寶業(皆為打工仔),住居屋,女兒年年級十名內。為母說有時都要調教其實頗早熟女兒的心態和情緒,但在我看來叻女既心智就相當成熟,有自信

不過,我試過就女兒升小前上學何種音樂徵詢這家長的意見,她對我說:冇三百八一堂既鋼琴課都唔好學,小提琴要一堂收八百至係得既,嚇得我即刻話咁一定唔會令阿囡對小提琴產生興趣

同學間要比較, 我諗會比較成績; 本身自卑的家長, 反而會跟別人比身家; 有錢人, 大部份都很低調、友善, 可別讓電視劇集裡的那些不可一世的富豪角色誤導哦。

我諗唔會全女拔都係有錢人卦, 但如果個女係同班有錢人同學FRIEND 咁唔多唔少一定會令佢有D 唔舒服既, 人地放假去法國英國遊學, 自己無可能, 但亦好睇小朋友係咪思想夠成熟去處理呢D物質問題! 簡單D 講, 就算我地係成年人, 同事朋友個個都係有米既, 下下都去高級餐廳食飯, 你同佢地食得幾多餐呀, 就算自己唔係自卑既人都無可能同佢地發展出咩友誼同感情!
小朋友考到, 一定有過人之處, 家長正能量足夠, 小朋友又明事理, 比心機用成績FLIGHT 低一切!

原帖由 yukico 於 11-5-22 22:15 發表
有錢人, 大部份都很低調、友善, ...

呵呵,以上此句最小要在前面加上"真正"兩個字,且非暴發戶,才更符合現狀?

只要個父母覺得自卑,d仔女咪自卑囉~
我識唔少人係基層,都dbs/dgs 畢業出黎,咪又係咁?!
入面會有埋堆現象;窮人又唔係得一個;好似e個社會縮影咁;入面有入面的遊戲規則。
有錢人好多都讀國際,有私隱得黎又唔辛苦;冇想過會本地升學.......
對自己冇信心就屋村名校算~

女拔係鬥成績,比較少鬥家底,通常成績唔及人時先會用家底

原帖由 Lilo 於 11-5-23 16:18 發表
女拔係鬥成績,比較少鬥家底,通常成績唔及人時先會用家底

Agreed, same as DBS, they compete for achievements - academic, sports, musics, leadership......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

自己交學費,無貸無借,何自卑之有?

如果只因為家中有些少錢就狗眼看人低,才最可笑﹗

放心,DGS的家長是專業人士和中產家庭居多,不用担心。超級富豪的子女應該會讀國際學校或哈羅(香港分校)。

原帖由 tongyimtong 於 11-5-23 21:22 發表
自己交學費,無貸無借,何自卑之有?

如果只因為家中有些少錢就狗眼看人低,才最可笑﹗

放心,DGS的家長是專業人士和中產家庭居多,不用担心。超級富豪的子女應該會讀國際學校或哈羅(香港分校)。 ...

FYI,李首富兩個仔讀SPCC,董伯伯個孫女讀DGJS。
:verycold: :verycold: :verycold:

最重要, 是學術成績.

個女EQ夠就得架喇.

亞董孫好似唔係呢度讀lu.

原帖由 ohnono 於 11-5-24 00:43 發表

FYI,李首富兩個仔讀SPCC,董伯伯個孫女讀DGJS。

傳聞佢大孫女都係讀緊spcc, 細個時係海怡d幼稚園讀, 唔知真定假?

依家小朋友好早熟, 你小朋友咁叻, 更加應是有主見的人, 我諗你問佢自己想唔想讀, 比d客觀環境分析佢知, 然後比佢自己決定! 你單方面幫佢諗, 未必體會到, 真正要面對嘅係佢自己呀!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 11-5-24 16:07 發表

依家小朋友好早熟, 你小朋友咁叻, 更加應是有主見的人, 我諗你問佢自己想唔想讀, 比d客觀環境分析佢知, 然後比佢自己決定! 你單方面幫佢諗, 未必體會到, 真正要面對嘅係佢自己呀! ...

另據女拔家長反映,阿董確有孫女就讀於女拔。
‹ 上一主題|下一主題