用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開間幼稚園, 要幾多錢?
go

開間幼稚園, 要幾多錢? [複製鏈接]

有冇過來人可分享一下有什麼要注意。
是否好大風險?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

一d都唔易做, 我公司以前有做幼稚園生意(所謂集團式但唔出名果種, 執下又一間執下又一間, 聽講係靠PLAYGROUP至維到本)
想想, 作為一個家長, 你點揀幼稚園? 咩天花亂墜愛心爆棚都好, 升小一定要有保證, 如果谷得深, 你又或者覺得違背左當初辦學果份原意
另外, campus難求, 要申請幼稚園牌, 對個場有額外要求(例如要有獨立走火通道), 業主眼中只有S+2棟, 唔會肯間細個場, 唔會肯為你改咩, 唔會理你咩消防咩牌照, 而開得學校, 有良心的話都會承諾學生可以讀到7月學期尾, 唔會貿然搬or揩, 想搬都唔易, 同業主bargain又難左
staffing: 好既net大把人搶, 水漲船高, 尢其正宗鬼, 真係唔會做teaching以外既任何野! 所以好多學校寧願請賓/印度人/abc咁, 因為佢地唔會咁計較, 但唔係鬼教英文, 家長又唔鐘意
仲有好多, 不能盡錄
‹ 上一主題|下一主題