用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 詢問面試班
go

詢問面試班 [複製鏈接]

本人女兒出年升上P.6 , 就快暑假 , 本人想在暑假修讀面試班 , 請問有什麼介紹.
   0    0    0    0

這類課程是沒有什麼用途,把時間用在別的課程還有得益。

原帖由 corachan 於 11-5-17 17:52 發表
本人女兒出年升上P.6 , 就快暑假 , 本人想在暑假修讀面試班 , 請問有什麼介紹.

回覆 1# mio8390 的文章

出錯 , 不是出年 , 是今年升上p.6 , 請問在暑假有什麼課程比較有用.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 corachan 於 11-5-17 17:52 發表

講真,現在F1面試,每間學校不同,有些學校更會要求家長面試及計分添...
F1面試會考小朋友英語/國語能力外,又考時事通識、思考力等,咁不如加強語言能力訓練更好 ! 至於時事就真係勤於看報紙,家長一起分析和讓小朋友發表見解,增加思考力。

更重要,F1面試小朋友有得12歲,考試老師可能會嚴肅一點(不像KG面試後有糖有小禮物有老師送出校門),沒有家長陪同,小朋友的臨場表現好重要 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

咁請問"面試班"係咪呢個暑假上好呢?  
因為我見今年年頭啲六年級生都要去中學面試, 黎繄2012年頭開始要面試.

另外一啲"呈分試操卷班"有冇用架? 我好抗拒補習, 所以我小朋友係我自已教.

請指教!
KooKuKooKu :pint:

有冇人知道呢>
KooKuKooKu :pint:

原帖由 mio8390 於 11-5-17 21:35 發表
這類課程是沒有什麼用途,把時間用在別的課程還有得益。

我都知面試結果其實最主要取決於學生成績 而且好多學校到小六都會俾好多面試題目或者介紹吓面試形式呀咁。不過,預先俾小朋友知道吓其實係件咩事都好。

而家好多青少年中心既暑期活動裡都有這一課程,唔係太貴可以去試吓。有今年小六既家長上咗太子附近既面試班都話,知吓D形式同題目就OK,除非要考既目標係一級傳統名校,否則搵面試班就唔駛湊名牌。

原帖由 kooku2004 於 11-5-31 12:38 發表
另外一啲"呈分試操卷班"有冇用架? 我好抗拒補習, 所以我小朋友係我自己教.

我都諗過呢個問題……不過佢地暑假其實都好忙,我驚操卷班有D厭惡性,情願佢多D寫文好過。起碼多寫文,到中學時一樣有用

原帖由 csy_ma 於 11-6-3 12:34 發表

我都諗過呢個問題……不過佢地暑假其實都好忙,我驚操卷班有D厭惡性,情願佢多D寫文好過。起碼多寫文,到中學時一樣有用

個人經驗及建議 :
如果小朋友一向係學校既前列學生(估計係band 1生), 就不用上面試班, 用暑假去繼續keep住成績或希望可推高一線.

如果小朋友係中游份子(估計係band 2生), 先趁暑假谷佢成績, 有時可考慮上面試班, 希望如果成績真的不夠競爭力時, 在面試依一part 可爭取一些分數 !!!

中學唔同小學, 大多學校以成績為主要考慮因素, 除非你有特異功能, 個別學校可能會考慮 !!!

簽名被屏蔽

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-4 12:40 發表

個人經驗及建議 :
如果小朋友一向係學校既前列學生(估計係band 1生), 就不用上面試班, 用暑假去繼續keep住成績或希望可推高一線.

如果小朋友係中游份子(估計係band 2生), 先趁暑假谷佢成績, 有時可考慮上面試班,  ...

AGREED!!
面試班不宜"貴", 予小朋友有模式便可,  最終都係成績行頭.

真係唔好太信里d面試班;
我的小朋友成績ok,所以一直都冇諗過去幫佢點加操,直到六年級下學期,見到周圍d人都送子女去,果刻有點心虛,驚萬一自己的係因為面試分差咗入不到,會俾小朋友怪,所以最后忍不住都係幫佢報咗旺角間小xx;未去之前果導師講到几專業几體貼几為小朋友著想咁,但到最后跟本都唔係里回事;一個導師對十几個小朋友,一個鐘里,導師講d理論野去咗一大半時間,試問你的小朋友有几多被親身指導的機會?而且堂上講的都係d好大路的野,如何介紹自己啦,如何表現,如何企,如何講野,如果提高自信心可以攞印像高分啦.....一堂課二百几三百蚊,請個外籍老師上門教流利d口語可能仲好.口才同反應好唔好唔係聽十個鐘就可以做到的.
順帶一講,如果有家長真係想送仔女去讀的,唔好去里間,負責的果位f女導師,真係"口才"了得到不得了.未去之前佢話只要提前一星期通知可以請假,可以免費補堂二次.補咗第一次都冇事,當想請第二次假時,佢就發老脾,話:"你里個家長點解咁不合作,我上次已專登為你的小朋友請了十個人來陪上堂(有冇可能?!),今次你又來不到.xxxxxxxxxx"說了一大堆你的不是,搞到我要一路同佢say sorry.小朋友學校有事,當然係以學校為先,而且又係佢話可以請假另約時間的,結果又話我麻煩.跟住之后來緊的果几堂課,我的小朋友冇被叫起回答過一次問題;
仲有最后一堂因為果日剛好係面試日,問佢可否安排提前一日,又係一輪xx,結果自然係冇去到了,十堂我實際只去了七堂.而小朋友併冇咩實際得著,只話d堂好悶,我就受了一肚氣.真係花錢買罪受,邊個叫自己犯賤呢.所以想去的家長諗清楚,搵返d真係好的,唔好俾人呃,浪費小朋友的時間,自己的金錢.佢想你俾錢時自然係講到天花亂墜,最好可以有得去試堂的.唔好預約喎,果d都未必真實的.
以上只係自己的真實經歷.沒有什麼特別意思,只想俾個提醒各位家長,希望不會再有我里種慘痛經歷,雖然已過咗好多年,但一想起,心仲痛.
‹ 上一主題|下一主題