用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs CKY
go

APS vs CKY [複製鏈接]

唉...就來要決擇了...都唔知入邊間好.兩間完全唔同類型但兩間都好...
   0    0    0    0

兩間都好,當然揀APS, 學費平一半

王國長老

去過蔡繼有, 幾有好感, 校長十分和藹(唔係只係open day當日, 認識既家長都話佢平時都係好nice), 老師都好有禮貌, 小朋友在語言方面表現唔錯, 平日慣左普通話同英文溝通, 所以oral方面幾好.

係好似多project做一d, 家長都要幫手, 一個小朋友未必可以獨力完成.

對宣道認識唔多, 但如果錢唔係concern, 蔡繼有都幾好, 小朋友讀得開心, 性格會樂觀自信d.

一間傳統&一間IB....但日後世界可以好唔同.好怕自己幫佢選錯左....

我個仔都被這兩間取錄,兩間完全不同的學校,我們一家商量後應該會選擇CKY,第一學校環境好;二是喜歡課程,相對APS,阿仔應該會讀得開心和輕鬆;三是學校著重思考、批判,對個人的發展十分重要,將來長大出外工作亦有幫助;四不用為升中而煩惱。
當然,學費是很昂貴,若負擔得起,亦值得考慮。
其實自己都有些擔憂,就是自己的英文麻麻地,普通話更加不懂,將來老師會否願意與我用廣東話溝通?

原帖由 PoolPool 於 11-5-20 07:22 發表
我個仔都被這兩間取錄,兩間完全不同的學校,我們一家商量後應該會選擇CKY,第一學校環境好;二是喜歡課程,相對APS,阿仔應該會讀得開心和輕鬆;三是學校著重思考、批判,對個人的發展十分重要,將來長大出外工作亦有幫助;四不用為升中 ...

你不用擔憂,老師們都很友善,不會不願意與你用廣東話溝通,問題是很多英文和中文(普通話)老師不懂講廣東話!不過班主任有事無事都會利用手冊與家長溝通,當面交話(發成績表)則每年兩次,但你講得好不好,對子女在校的學習影響不大,所以如果你喜歡這學校,則不要太介懷
這個問題。

Penguin_chick,謝謝你的回覆,希望我的擔憂是多餘的。

回覆 5# PoolPool 的文章

論問CKY會入邊間中學?將來有機會入讀本地大學嗎?

Thx-

CKY是由year1至year12。你可看看http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=193
有關CKY的資料,或看看學校的網站http://www.cky.edu.hk/
另外,有一個網誌由一位爸爸寫,他的囡囡現讀CKY
http://find-kindergarten.blogspot.com/
希望這些資料能幫助你了解CKY

我斱會選擇蔡繼有,因為唔使再煩升中問題.另家長及小朋友亦無咁大壓力,我朋友d小朋友返得很開心,這才算愉快地學習,我真接受不到香港的塡鴨式教育.

我最近成日諗.是現行的傳統教育真的一無事處或IB就真係天下無敵呢?所以我最近就四周問人地識d叻人(CEO/醫生/高級乜乜呀。。)佢地是從那種教育方式產生出來。結果都係一半一半。所以如果係入IB就賺無咁大壓力/如果的係傳統名校就當賺名氣啦。。真係乜都諗一餐了:;pppp:

好在你無揾諾貝爾獎得主,否則你會發現無人係讀IB的。

回覆 9# PoolPool 的文章

That's a very informative 網誌

Just received letter from CKY today. Sep school fee has to be paid on 18 Jun. Really need to decide CKY vs APS in these few days, no  matter how  difficult it is.  Initially prefer APS. Hope my son can win the lucky draw this Saturday so that we don't need to make a  choice at all!

APS不認識,,不能比較。不過,我估,我們以往接受傳統填鴨式教育,難免對愉快學習有些半信半疑吧! 女兒現在CKY讀小一,想分享一下觀課之後的感受和談談有效的愉快學習。

每一個學期,CKY都會安排"家長觀課",這個安排的目的,正如校長所講,不是觀察老師如何教,而是觀察學生如何學。當天,我在學校觀了一個上午的課,差不多四小時。老師掌控一班六七歲的小孩的上課情緒、紀律和節奏很有辦法,時而講解,時而比賽,時而小組討論,時而突擊小測(最好笑是老師話停筆,大家都舉高雙手的一幕),時而選學生派簿,上課氣氛很好,學生的class participation和互動也很高,全都樂意舉手作答和舉手要求派簿。(我之後也問女兒,她說平時上課也是這樣的。)
要坐一個上午,成人也會累,更何況是一班小孩? 大家都知,我們香港人一般的上課情況: 無互動,無反應,老師問問題,不想答,不敢答,不屑答,對老師和學生也是折磨。

我一向相信求學問一分耕耘,一分收穫;我起初也有擔心活動教學會不會令基礎不夠,但觀課後我有一些釋懷。我想,CKY理念和賣點是優質教育(也是其生存之道),上課時認真上課,即時吸收,學習往往更事半功倍!! 同時,學習語言若能透過生活中學,肯定輕鬆和有效得多!!
同樣道理,廣東話其實很難,但大家根本唔需要花力氣去學!!

希望大家為子女找到合適的學校。

由傳統轉去非傳統的容易,由非傳統的轉去傳統的基本不可能! 名校而言!

原帖由 fatgoat 於 11-6-4 07:04 發表
對APS不認識,,不能比較。不過,我估,我們以往接受傳統填鴨式教育,難免對愉快學習有些半信半疑吧! 女兒現在CKY讀小一,想分享一下觀課之後的感受和談談有效的愉快學習。

每一個學期,CKY都會安排"家長觀課",這個安排的目的,正 ...

嗯,如果父母的最終期望是讓子女入讀聖保羅男女,男拔女拔這些名校,不想放棄,希望小二小三插班入去,我都覺得宣道是一個好選擇。

我只想問一個問題~~其實每間名校出既TOP學生,你估由學校或是家長培養出來呢??
其實選擇學校是否應該按自己小朋友的性格來選取呢?每間學校都會適合唔同既小朋友入讀,最重要係唔係人地話好係讀果間,因為讀既唔係家長而係自己既囝囡!!!!!
‹ 上一主題|下一主題