用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 334白老鼠開工味呀?
go

334白老鼠開工味呀? [複製鏈接]

你吔d公主公子開工操paper未呀?我家小姐仲未呀!怕佢温唔切
   0    0    0    0

最近見到我家公子非常忙碌,佢話認識既朋友仔好多都已經開始挑鄧夜讀喎

溫咩呀?

教育改革,已改到D科目內容肢離破碎! D有冇D,大家有冇睇教育局334新學制D宣傳短片呀?  強調學生校本評核, 那份學生能力報告等級,對顧主請人的重要呀!  
大家記住, 其主要宣傳的行業係服務性質, 大家如果立心去做服務行業,使咩讀到中六呢?
所以呢個新學制目的:  要所有學生考試失敗,無大學收容, 學歷低, 那大家都只有做服務業囉!

回覆 3# elsaau 的文章

So they can get the benefit from min. wages ....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有些中學提前放暑假,又提早放完暑假去幫白老鼠補課,倒不如幫白老鼠吊鹽水好過!:;pppp:

就算以前沒有三三四,一線學校一早都開始操考試題目啦!

原帖由 redkoni 於 11-7-6 00:12 發表
有些中學提前放暑假,又提早放完暑假去幫白老鼠補課,倒不如幫白老鼠吊鹽水好過!:;pppp:

Of course! F4已經操緊!

原帖由 elsaau 於 11-7-5 16:50 發表
教育改革,已改到D科目內容肢離破碎! D有冇D,大家有冇睇教育局334新學制D宣傳短片呀?  強調學生校本評核, 那份學生能力報告等級,對顧主請人的重要呀!  
大家記住, 其主要宣傳的行業係服務性質, 大家如果立心去做服務行業,使咩讀到中六呢?

做服務行都要兩文三語,大學生都未必得.

小朋友來緊升中五, 成績差, 果日見家長被老師訓話,
搞到我同小孩好大壓力, 我已經成日哦小朋友,已經令佢對我有的反感, 我唔想咁樣, 小孩都有壓力, 但佢讀書個質素係咁樣,我可以點? 有時諗入到大學係唔係唯一的一個出路呢?
1.學校話沒心機讀書,唔好係呢度浪費時間,係咩意思呀?
2.係唔係叫我另找出路呢?
3.334教育的意義係唔係讀唔到就唔好續落去?

回覆 1# aachan2250 的文章

既然已經知道唔係讀書料, 更加無壓力啦, 中學0分畢業大有人在.

讀書幾時讀都可以, 都冇話幾時才是完結或開始. 考完個334,細路都快要換成人身份證啦, 都係時候佢地自己反思吓. 問吓仔女自己想點重好, 都唔煩得咁多. 幫到咪幫, 幫唔到咪比d意見睇下佢地接唔接受. 路就好多, 直路行唔倒, 咪走d曲折的路.

有好多人都讀唔到大學, 唔讀書咪搵野做, 最緊要唔好日日攤喺屋企, 有d再成熟d到廿一.二甚至廿五,六又會再讀番書, 有d係依然固我, 不思長進. 視乎家庭教育是如何.

回覆 10# talknwrite 的文章

我都明白如果有心讀書, 幾時都未遲,
但以家學校有壓力比家長同小朋友,
呢2年都會係痛苦中渡過.

回覆 3# aachan2250 的文章

您尼間是否 b1 學校 ?

回復 12# Carmen2004121 的帖子

算係B ONE,校風唔錯

我小朋友中五先識驚, 依家追得好辛苦

暑假都無得抖, 心都痛埋

原帖由 penguin.kwong 於 11-7-23 16:04 發表
我小朋友中五先識驚, 依家追得好辛苦

暑假都無得抖, 心都痛埋

That's good for him..... never too late.

Add oil...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有朋友個女讀德雅,全年無休!
‹ 上一主題|下一主題