用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估左阿仔言語遲左7個月,我應該點做?
go

[聽/語障] 評估左阿仔言語遲左7個月,我應該點做? [複製鏈接]

昨天係政府評估左唔係自閉(放下左心頭大石), 但就評言語遲左7個月, 下一步我唔知點做?
因為政府排治療師要等好耐, 但出面果d我又唔知去邊找?

另外醫生話仔仔眼神及社交比較差, 有咩堂可以去上下呢?

唔好意思, 我冇咩時間上網, 只可以返工偷偷上, 所以爬唔到文, 大家可以幫我嗎?
   0    0    0    0

你仔仔幾大呀,是否在家他沒有說話的對象,所以比較少說話而發展慢了。

唔駛擔心,只係差9個月應該可以好快追番。我朋友的小朋友都係語障,好似差成年,訓練左幾個月都ok啦。我pm左資料比你。希望幫到你啦

回覆 2# mio8390 的文章

我仔仔26個月大, 日頭係工人睇, 佢好過份我地返工就開電視佢睇,我己經炒左, 但請左個新工人, 依家工人 仲學緊廣東話,9月佢會返n1啦, 但我想仔仔快d跟返上, 我真係好擔心

你排政府是幾時開始排?
我仔18月返健康院,一個有義意的字都未識講,但健康院話等到兩歲先處理。

這些是我在bk找到,我報了協康,但等了好耐都無回音...
公共服務
醫管局 www.ha.org.hk
衛生署 (child assessment centers)
o Arran Street Child Assessment Centre

o Central Kowloon Child Assessment Centre

o Ha Kwai Chung Child Assessment

Centre23701887
o Pamela Youde (Kwun Tong) Child

Assessment Centre27278474
o Pamela Youde (Shatin) Child Assessment

Centre 26477411
o Tuen Mun Child Assessment Centre

o Fanling Child Assessment Centre

教育統籌局
o Perth Street Special Education Services

Centre 27135674
o North Point Special Education Services

Centre 25613441

政府資助機構 (NGO)
o Special Child Care Centres
Services are for children enrolled at the
centers only
o Special Schools
Services are for students enrolled at the
schools only
o Hong Kong Society for Deaf
Services are for hearing impaired adults

私人服務
私營診所
到香港言語治療師協會http://www.speechtherapy.org.hk索取 private list.
很簡單,協會好helpful.

(裏面有診所的電話、地址和網頁。
你們有甚麼溝通上的問題,可以打電話或電郵去查詢。好消息,他們大部分都有網上問症欄,喜歡這個模式的家長不妨試試!

香港大學言語及聽覺科學部 28590584
(有診所,由學生和教授負責)

政府資助機構的收費服務 (self-financing service)
o
香港基督教服務署(親職教育中心) 27316374
o
協康會 www.heephong.org 23937555
o
香港痙孿協會 www.spastic.org.hk23366756
o
香港聾人福利促進會 27111974
o
保良局 22778210
o
宣美語言及聽覺訓練中心 27437377
o
監護者早期教育中心 25217364
o
人濟醫院圓玄學院早期教育及訓練中心 24091938
o
基督教靈實協會 22463400

原帖由 manabcd 於 11-5-17 10:13 發表
昨天係政府評估左唔係自閉(放下左心頭大石), 但就評言語遲左7個月, 下一步我唔知點做?

唔好意思, 我冇 ...

私人治療師都快好多
眼神及社交 - 協康, 耀能有社交班OR興趣班(冇拒絕同人玩, 冇脾氣)
如有拒絕同人玩, 有脾氣密集訓練會較為適合

原帖由 ttlucky0303 於 11-5-25 14:57 發表
私人治療師都快好多
眼神及社交 - 協康, 耀能有社交班OR興趣班(冇拒絕同人玩, 冇脾氣)
如有拒絕同人玩, 有脾氣密集訓練會較為適合

咩係密集訓練

密集式訓練係一個星期5日每日上3小時, 好少人一班, 大約4至6個人, 所以位都唔係好為多, 私人每月學費好似已加到8千幾一個月.
我小朋友未上過, 視付小朋友需要而定
你小朋友只係遲7個月, 佢肯跟老師/你學習,受教,冇脾氣,肯合群, 就未必有呢個需要

好多私人機構可做治疗(協康,明愛,耀能或非集团的也有),可以單對單或小组(分社交及語言兩類組)但主要係家中日日操練,如成日对住外傭係冇用.我都俾吾兒2歲入n1,都冇因此講野叻左.

建議你4歲再評估,因吾兒4歲才check到有其他問题,太細check唔真.

密集訓練是俾自閉兒的,一週上五天,至少三小時.語障是靠家居訓練,見治療師一般是一週或兩週才一次,俾功課你回家練.

協康 - 要你選擇的中心同時間, 唔一定要等好耐, 睇你好唔好彩啦!

hi, 可否pm資料給我,謝謝!

原帖由 applesandy 於 11-5-17 13:56 發表
唔駛擔心,只係差9個月應該可以好快追番。我朋友的小朋友都係語障,好似差成年,訓練左幾個月都ok啦。我pm左資料比你。希望幫到你啦

唔使擔心,只要勤力些與孩子多溝通, 跟治療師指示, 一定可以追返.

一方面立即排政府言語治療, 因要等年多至兩年, 這期間安排私人言語治療服務, 買多些圖咭, 參考多些訓練孩子資料, 父母一定可以協助孩子進步.

7個月不是大問題, 但日間不要再只是工人對著孩子, 讓孩子盡快上學,與多些人接觸, 鼓勵孩子用言語與別人溝通.

原帖由 manabcd 於 11-5-17 10:13 發表

唔好意思, 我冇 ...

原帖由 applesandy 於 11-5-17 13:56 發表

Can u pm the details to me as well? Many tks!

where did your helper go to  學廣東話? is it ok?

原帖由 manabcd 於 11-5-17 14:14 發表
我仔仔26個月大, 日頭係工人睇, 佢好過份我地返工就開電視佢睇,我己經炒左, 但請左個新工人, 依家工人 仲學緊廣東話,9月佢會返n1啦, 但我想仔仔快d跟返上, 我真係好擔心 ...
‹ 上一主題|下一主題