用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請比意見...邁X/樂天密集訓練..
go

請比意見...邁X/樂天密集訓練.. [複製鏈接]

邁X位置好, 我本身住南區, 我又可以兼顧到大女....但聽見之前D媽媽講, 好商業化....已經無咩錢買佢地其他課程或教材.....

樂X見好多媽媽都話好...但地點好遠..

邁X係咪真係好差架??
6月有位比我仔讀..
   0    0    0    0

樂天,我亞仔讀緊, 講真, 都係商業機構, 不過, 佢都叫好盡力去教小朋友, 不是太過推銷課程, 收費合理, 我可以接受

回覆 2# samantha_yuen 的文章

回覆 1# pipi331 的文章

大口環暫托?? 係咩嚟架?

今日去哂3間睇..
領思環境細, 價錢貴!

陳蔭川環境大, 設備完善..但新開.....無咩媽媽比意見!!返3小時個D, 一星期都有一次單對單個別訓練!!其實都OK唔錯架..

邁步3小時個D, 無個別訓練...即係如果我要, 又要再加$....咁我不如直接報個別訓練???

重點係......攪左咁耐, 陳蔭川提我要交出評估報告....原來係有份報告架.....
話說上年11月時我第1次見大口環醫生, 當時我仔只得16個月, 佢地做左個簡單評估, 之後話我個仔太細...唔作任何評論, 如果今日要有一個總結, 只係疑似自閉傾向...下年5月返嚟先再作評估, 而家比住D訓練我地, 排住E先....仲叫我參加多D小組活動PLAYGROUP...
咁我一心就等上星期五既評估, 點之當日去到...又唔係上次個醫生, 係第2個醫生, 只係問返我個仔既近況, 無同我個仔接觸過, 我問佢, 今日唔係評估咩?? 佢答: 唔係喎, 今日唔會再作任何評估, 上次已經係啦....
跟住我就問佢, 咁我仔讀國際幼稚園好, 定返私人S好?
佢答: 如果你地PAY到既, 當然係私人S好啦....
我答: 咁好啦...我會排協康架啦..唔該.
佢再說: 咁你排緊E, 使唔使幫你轉S??
跟住就見醫務社工, 轉左S喇....

當日既過程就係咁....但今日陳蔭川問我報告...我真係唔知咩一回事....咁我個仔而家即係點??
原帖由 pipi331 於 11-5-17 20:54 發表
比我會去協康伴我同樂 =>口碑好 or 大口環協康暫託=>近同可以返全日

原帖由 pipi331 於 11-5-17 20:54 發表
比我會去協康伴我同樂 =>口碑好 or 大口環協康暫託=>近同可以返全日

可否講詳細小小??

協康伴我同樂?系點樣形式架?

大口環協康暫託?系S位既暫託?系唔系即去即有?要提早報名嗎?

回覆 5# samantha_yuen 的文章

冇評估報告,咁醫生用乜嘢原因轉S位呀?你問下個醫務社工啦!你話我冇報告點幫小朋友揾training,連家長都唔知咩事。有咗報告你報trainining都容易啲,唔洗又要比錢做報告。

伴我童樂有小組有個别3T有齊,你可以打電話問details.

原帖由 wong503041 於 11-5-17 23:24 發表

可否講詳細小小??

協康伴我同樂?系點樣形式架?

大口環協康暫託?系S位既暫託?系唔系即去即有?要提早報名嗎?

回覆 8# pipi331 的文章

我都認為領思個toilet唔得。另外欠缺PT。我覺得陳陰川收會比較高,因為有上下晝班,又比較新。

陳蔭川係一定有位比我添, 但就正如你所講, 佢比較新, 收費亦要$7800, 真係博下咁.......我6將唔將個仔去博好呢?
原帖由 mckm2007 於 11-5-18 01:50 發表
我都認為領思個toilet唔得。另外欠缺PT。我覺得陳陰川收會比較高,因為有上下晝班,又比較新。

就係呢點...我真係唔知而家做咩?? 我個仔究竟係點既程度???? 當日我喊到死去活來, 明明話會評估阿仔嘛..上次做唔到既野...今次佢做到架......係進步左好多....點解一個機會都唔比佢...
因為我問個醫生讀國際學校好, 定S位好??
佢話當然係S最好啦....
佢知我會自費讀S, 呼幫我轉排S囉....流到不得了.....連點樣入紙都要個阿嬸教返佢...
原帖由 mckm2007 於 11-5-18 01:03 發表
冇評估報告,咁醫生用乜嘢原因轉S位呀?你問下個醫務社工啦!你話我冇報告點幫小朋友揾training,連家長都唔知咩事。有咗報告你報trainining都容易啲,唔洗又要比錢做報告。 ...

我排左件我童樂喇, 上星期即入紙, 有姑娘覆我, 話8月(可能)有位, 係可能....唔肯定...
我而家唔知點.....比咩訓練阿仔???
單對單形式.....邊間好呢??? 邁X得唔得??
原帖由 pipi331 於 11-5-18 00:50 發表

比我會同陳蔭川講 評估當日 醫生無出到 評估摘要, 但已經排緊服務....  無嘢都唔會送個仔入私人S LA..... 再苦苦追問真系好唔幫忙 OR 倒米....

BTW, 領思仲有一樣C症, 就系厠所唔掂. 好難幫D仔介DIAPER. 但好在OT ...

Samantha,

我情況同你差唔多,近排都喊左好多次,唔知點做.

政府個度又唔知排E位好定S位好,問過D家長話S位進步會好D,有D又話唔係咁嚴重唔好讀S位,都唔知點.大家可唔可以比D意見?

我都問過好多間私人S位,選咗陳蔭川,覺得佢好似專業D,因為只係針對自閉小朋友.

如果你要報告,去私家評左就有,盡快去問一問.

咁陳蔭川係咪返緊架喇....? 有無進步??
你小朋友幾大呢??
原帖由 mamagarfield 於 11-5-18 11:12 發表
Samantha,

我情況同你差唔多,近排都喊左好多次,唔知點做.

政府個度又唔知排E位好定S位好,問過D家長話S位進步會好D,有D又話唔係咁嚴重唔好讀S位,都唔知點.大家可唔可以比D意見?

我都問過好多間私人S位,選咗陳蔭川, ...

我自己好想返普通n, 加私人訓練, 政府排e...
佇無人可以比意見我...我怕揀錯....我而家真係唔知可以點....
原帖由 samantha_yuen 於 11-5-18 12:18 發表
咁陳蔭川係咪返緊架喇....? 有無進步??
你小朋友幾大呢??

最初我都有咁諗,不過聽咗啲家長講話私人訓練要自己係屋企做訓練,好靠個照顧者做得好唔好,佢地最初咁做,最後都係轉返S位.

唉............
原帖由 mamagarfield 於 11-5-18 12:41 發表
最初我都有咁諗,不過聽咗啲家長講話私人訓練要自己係屋企做訓練,好靠個照顧者做得好唔好,佢地最初咁做,最後都係轉返S位.

回覆 3# samantha_yuen 的文章

我仔快5歲了, 中度自閉症+智能接近ok+有語言, 走緊你講果條路. 你兒子情況怎樣? 或者可以比多d 意見.
‹ 上一主題|下一主題