用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友返n 班真係會好d 咩?
樓主: 幸福謝師奶
go

小朋友返n 班真係會好d 咩? [複製鏈接]

原帖由 梅媽媽 於 11-5-18 19:11 發表
其實成日都會聽到兩種唔同既講法(關於返n班)
    .我好想知道,各位mama身邊有冇人係唔讀n班,而又入到心儀既k1既呢?當然我指既k1係佢地居住區域中唔係超易入個種. ...
我個小朋友而家讀緊k1,當年比佢返n班係想佢學獨立、紀律和與其他小朋友相處,因為我覺得會對佢考心儀kg有幫助,最後亦証明自己判斷無錯(考9間8間收1間waiting),最近同班主任閒談中亦得知原來全班只有一個小朋友係無返過n班。

我個女今年8月都返n班啦, 佢由細到大都好怕陌生人, 我覺得返n班可以令佢冇咁怕陌生人, 同埋可以學習同人相處, 好過日日係屋企同工人姐姐無所事事咁, 當然對考k1都係會有d幫助.

佢1歲開始已經返pg, 到上星期我先第一次唔陪佢上咋, 都係喊幾句. 係時候放手比佢學獨立啦!

唔係喎, 我女都有好多同學冇反過n, 我個女就返左2個月, 因為成日病而quit左, 之後個家庭醫生都話唔讚成咁細返學。

其實獨立呢d又係睇人既, 我有個朋友佢個女都係返緊n, 今年升k, 但係除左返學外都係唔可以自己一個去玩, 又係喊到飛起...

回覆 9# HowardJeannie 的文章

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 20:16 發表
唔係喎, 我女都有好多同學冇反過n, 我個女就返左2個月, 因為成日病而quit左, 之後個家庭醫生都話唔讚成咁細返學。

其實獨立呢d又係睇人既, 我有個朋友佢個女都係返緊n, 今年升k, 但係除左返學外都係唔可以自己一個 ...

我想問吓,你個女間幼稚園係唔係唔易入個d?同埋你個女班中冇n班既同學成績或其他方面,表現有冇特別出色或遜色呢?  
  我係想知道個分別無任何其他意思,希望唔好介意.

我覺得呢d野冇一定嘅,好睇個別小朋友同家庭本身。無話返就一定叻,唔返就一定死。實有人同你講阿邊個返左都一舊飯,阿邊個無返k1間間收~
如果媽咪有時間有心教-- 我講係有冇心,唔係識唔識,無人未生就識做阿媽,睇你有冇心學,上網睇下,搵書睇下,自己諗下,同人傾下。有心嘅,我覺得自己阿媽對住自己仔女唔會差得過一個老師對住十幾廾個豆釘。如果你冇時間或者相信細路都係要俾人教,咪送佢返n囉。

原帖由 梅媽媽 於 11-5-21 10:30 發表

我想問吓,你個女間幼稚園係唔係唔易入個d?同埋你個女班中冇n班既同學成績或其他方面,表現有冇特別出色或遜色呢?  
  我係想知道個分別無任何其他意思,希望唔好介意. ...

原帖由 梅媽媽 於 11-5-21 10:30 發表

我係想知道個分別無任何其他意思,希望唔好介意. ...

我個女間學校易唔易入就見人見志, 我知道今年有3千幾人in, 收180人,不過好多人都唔會放棄個offer, 以我所見有冇返過n都係差唔多, 冇返過n既自理都跟到冇問題喎

其實返N班都係學自理同埋一D日常生活的知識和秩序,我女女現在K1,有返N班的.細仔亦會在8月返N班.
回看女女N班時,學校教她穿衣服,扣鈕,吃飯,飲水,吃水果,排隊,唱歌仔,洗手,上洗手間...有分組活動,大肌肉活動,小肌肉活動,講故事,塗顏色,參觀超級市場等.
主要TRAIN小朋友同小朋友相處,禮貌,守秩序.對小朋友來說完全無壓力,好似回校玩一樣.
女女K1的同學也有幾個沒上過N班的,沒有跟不上又沒有相處不來.因為K1班已是加上開始學習一般基礎知識,功課都只是劃線練習.

個人經驗分享

考k對一d怕羞的小朋友不一定有太大幫助,因為都係只返得o個幾個月就要in.

至於病lei, 其實人係要有d菌先會有抗体, 咁如5上n,好可能入到k1一樣會病到七彩,上過n可能會少病d.

我自己小朋友上過n學到野,我覺得好處多過壞處

上過n到上k時就梗係會少病d.公平d要比就比返n會唔會病得甘過3歲先返k.我就覺得會,始終小朋友大一年抵抗力會好d.

原帖由 pandabonita 於 11-5-26 19:43 發表
個人經驗分享

考k對一d怕羞的小朋友不一定有太大幫助,因為都係只返得o個幾個月就要in.

至於病lei, 其實人係要有d菌先會有抗体, 咁如5上n,好可能入到k1一樣會病到七彩,上過n可能會少病d.

我自己小朋友上過n學到野, ...

講得好o岩,真係要比就要好大的sample size,所以我只是說"可能",其實我只想帶出如mami相信讀n對小朋友有用,不要因為怕生病而5比佢上,增強抵抗力就一早去打flu shot同教小朋友做好個人生衛,不要斬腳指...
原帖由 Valday 於 11-5-30 23:03 發表
上過n到上k時就梗係會少病d.公平d要比就比返n會唔會病得甘過3歲先返k.我就覺得會,始終小朋友大一年抵抗力會好d.

王國會長

我囝囡都有返N 班, 但冇返過pg, 返N 班主要係唔想佢只留在家咁悶, 多D 同其他小朋友接觸.
n 班一周 3 x 5 hrs 冇家長陪, 而pg 一周只一二小時又有家長陪, 效果應差很遠

原帖由 幸福謝師奶 於 11-5-16 12:54 發表
我仔仔依家15個月(係大仔), 最近見好多人都比小朋友返n 班, 其實返左個小朋友係唔係會識多好多野同乖d呢??

如果剩係返pg (1wks1次), 會唔會有同樣效果呢? ...

Playgroup 同 N差好遠, 始終日日廿個同學仔和老師相處一年, 同PG不時轉同學老師唔同. 在N開始時我都只望學吓排隊, 戒片,但這一年個女學咗好多知識, 同人相處大有進步.
至於K1轉校, 本來我都有啲擔心,但近排個女同我講呀A明年去校A, 呀B明年去校B,好似有晒心理準備, 希望到時OK.

其實都好難比,因為唔同小朋友於唔同age 會有唔同development,一個曾返n班的小朋友,其實佢的development係solely from n班定係佢個人大左都冇肯定,當然有部份n班的課程已經非常有競爭力,唔排除對考幼稚園有一定優勢。我自己2個,大o個個因為細時唔太講野,所以我比佢返屋企附近的n班,佢返左之後係講野叻左,有時諗返,有機會比佢講可能係幫到佢,但同時佢個人都大個左,只不過當時叫做係盡下人事,細佬就直頭冇返n班(哥哥讀緊的幼稚園有n班,當時都好多朋友不解我點解唔幫細佬考埋n班mark左個位先),9月就直接讀k1,到時我再睇一個冇返n班的小朋友對比返有返n班的哥哥,在學習/常規上有冇咩唔同先^_^
‹ 上一主題|下一主題