用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 新一期雜費
go

新一期雜費 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今年升L2,是否全部要再買? 例如BADGE HOLDER, 顏色..等等..
   1    0    0    0

原帖由 rosebud 於 11-5-16 09:04 發表
今年升L2,是否全部要再買? 例如BADGE HOLDER, 顏色..等等..

正想今日打返學校問.....我覺得有d 野可以唔買, 但又唔知佢地有冇用哂d 顏色喎....但圍裙我就覺得唔洗....

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 11-5-16 09:12 發表

正想今日打返學校問.....我覺得有d 野可以唔買, 但又唔知佢地有冇用哂d 顏色喎....但圍裙我就覺得唔洗....
好似果啲 PLASTIC ENVELOPE,其實係咪逢星期5收果個?

i had a close look on the N1 v L2 misc fee.  seem like the difference is only HK$100...so I just give up and go ahead paying the whole amount :p

我都未比學校呀!但我都唔知邊d唔洗買,唔知n1用唔晒會唔會比返我哋,有冇家長打過學校問呀

醒目開學勳章

原帖由 poon小朋友 於 11-5-16 13:58 發表
我都未比學校呀!但我都唔知邊d唔洗買,唔知n1用唔晒會唔會比返我哋,有冇家長打過學校問呀
我打了電話回校...得出答案係:所有東西家長自行決定買與否

我問掛証是否換款,學校話不是;我問圍裙是否仍然用番原來那條,學校話應該係...

即係點?呢啲不是消耗品,我估不需要再買吧?

我都問過學校,職員話顏色及APRON都會在學期尾退回.我問佢呢D要唔要再買,佢話APRON可能SIZE細左,顏色筆又可能都唔齊及特別係木顏色,之前係小朋友用既三面筆身粗一點那種,L2就唔駛呢種.  而PLASTIC ENVELOPE,冇錯就係派通告果個套.  我覺得顏色筆同APRON,甚至擦膠,間尺果D如果冇都可以自行再買.唔一定要係學校訂既......

回覆 1# rosebud 的文章

我頭先都打過去問...佢話所有野都會退返比我地, 而顏色筆個d 佢話L2 係唔同既, 多d 顏色....
咁我諗就算再買過都唔係多錢, 起碼佢要比返舊既我, 可以係屋企用, 唔好浪費呀...

原帖由 dccw 於 11-5-16 16:04 發表
我都問過學校,職員話顏色及APRON都會在學期尾退回.我問佢呢D要唔要再買,佢話APRON可能SIZE細左,顏色筆又可能都唔齊及特別係木顏色,之前係小朋友用既三面筆身粗一點那種,L2就唔駛呢種.  而PLASTIC ENVELOPE,冇錯就係派通告果個套.   ...

呢個問題我記得n1 時都discuss 過, 係可以自己買但價錢唔差太多, 仲要自己搵, 為咗方便,都係叫學校訂算了...

問了學校, 個 badge holder 未知會唔會轉款, 聽電話個女仔話, 好多小朋友而家用緊果個都已經爛或者污穢, 所以就算唔轉款, 好多家長都會買個新喎!

已經交咗票,全部都買了

原帖由 poon小朋友 於 11-5-17 13:58 發表
已經交咗票,全部都買了

哈哈, 我都係全部都買了....

原帖由 babycreamy 於 11-5-17 02:16 PM 發表

哈哈, 我都係全部都買了....

我都係

me too...haaaa

哎呀! 今日唔記得交票添!

大家好, 我個女今年(2010/2011)讀緊國際班K.2,我之前都唔係乜都買, 以下既係我冇買既野. So far 冇問題 :

- All the plastic covers for excercise books / school reports
- Folders to file worksheet (有兩個洞既 fastener 果d)
- Apron
- Sketch Books
- Marker, Pencil, Ruler , Easer
- Cyron, Oil Pastel , Wooden Pencil
- Plastic Envelope to contain notice which are distributed on every Fridays.

以上堆野, 有需要我就去文具買(以前我consult 過老師), 有家長可能覺得煩,不過我 okey. Regarding the plastic cover, 用反上年果d都得啦,既慳錢,又環保. 就算唔用都冇問題,你慌 d 簿會爛晒咩.

希望可給大家作參觀 !

原帖由 rosebud 於 11-5-16 09:04 發表

回覆 1# granlee 的文章

無錯, 我都有同樣經驗, K2 時我都冇買一般文具, 都冇野喎....
不過, 我後來發現, 其實都係平果幾百蚊, 仲要我自己出去買, 交返去學校; 其實, 最貴既野係其他無得在出面買既野, 所以, 黎緊 K3, 我都費時煩, 全部訂晒...
但如果家長有時間自己出去買, 真係冇問題架.

小兒現在讀K3,他的BADGE HOLDER, 顏色筆,Apron, 及裝通告的袋都用了3年,沒再買過,雖然BADGE HOLDER會年年轉款,但我解釋給亞仔知既然用得為何又要花錢再買,並教他環保Tim...
‹ 上一主題|下一主題