用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試又到, 開始同囝囡温書未?
樓主: 瑩瑩老豆
go

考試又到, 開始同囝囡温書未? [複製鏈接]

小三,四都仲可以hea d, 只要主科keep住中上, 其他要細讀既科目可以留下力, 唔洗太緊張.

但去到小五呈分, 係人都發力, 而最risk既一班就係妳小兒的一群, 即30名後-100名, 隨時考開30幾可以趺落80-90或更後名次, 唔係因為退步, 而係唔夠其他人進步得多.

原帖由 miffy 於 11-5-24 09:21 發表
我仔讀津校............抽入去, 永遠有一半人墊住底 (有好多人讀屋村幼稚園派入黎, 水平好低), 小一二時, 我地有時考試完全無讀書, 出咗街玩 (小三最近一次考試我地去咗APA open day)都唔會跌過80名。

但前60名, 就 ...

你講得真係無錯, 最麻煩都係中游份子, 好危險..
一下唔小心趺一趺, 就真係唔知趺到去邊...

原帖由 overview 於 11-5-24 14:18 發表
小三,四都仲可以hea d, 只要主科keep住中上, 其他要細讀既科目可以留下力, 唔洗太緊張.

但去到小五呈分, 係人都發力, 而最risk既一班就係妳小兒的一群, 即30名後-100名, 隨時考開30幾可以趺落80-90或更後名次, 唔係 ...

回覆 41# miffy 的文章

但前60名, 就爭得好緊要, 大家平均分爭緊0.xx, 要在頭30名, 就要超高分, 操練習根本無用, 我以前都有買過練習, 一本練習, 入面乜都有, 根本唔精, 一係好似閱讀理解, 無方法, 做100本, 都可能係錯晒 。

之前又話屋企一本練習都無, 咁點解又話有本乜乜練習.

如果妳拿女拔d卷黎操, 肯定死緊, 因大部分津校呈分試都係較平時更淺, 要操都操自己學校既past paper.  不過有時間平時做吓亦無妨, 當見識吓.

你未發力, 你又知其他人已發力咩?  有邊個可以guarantee自己實掂, 除非次次考前果堆, 根本呢堆學生唔係target一般英中, 而且每年band 1 生都唔同數目, 如果到你果年小10幾人, 再加上全城縮班, 好的英中就更加難入.

仲有小朋友考試心態及狀態好緊要, 你真係唔知會唔會失驚無神有嘜差池, 趺幾分幾咁易 (即趺幾十名次), 好多時讀得好熟, 出黎都會差強人意, 因家長心態係"無點溫都80幾分, 溫吓唔係應該90分咩?" 呢d家長咪希望愈高,失望愈大, 因小朋友壓力大隨時會失手.

當然都要睇自己小朋友能力, 如果覺得都係可造之材, 咁咪吹谷下, 盡量將成績推前去band 1 頭, 始終成績好就唔洗憂冇好學校收.

而家初小睇多d書係岩架, 語文強對中,英科目好重要, 平時真係唔洗多做comprehension, 只到考試前做d習作, 希望小d careless mistakes已足夠!

原帖由 miffy 於 11-5-24 16:25 發表
小一時買過, 覺得無用, 丟晒九年喇, 之後咁多年都無買過, 又貴又阻住個書櫃。

其實做唔做練習, 只係個人選擇, 無話對與錯, 唔洗咁緊張。

我唔反對操, 我無話我仔唔洗操練習, 到我認為我仔呈分前要操, 我會問朋友攞 ...

hi miffy,
恕我冒眛, 我想知你小朋友讀那區小學, 你仔全級有幾多人?全級9x都可以派到band 1英文中學. 又唔需要溫都可以咁好成續. 我囡今年選小一, 這間對我來說都不錯的選擇.  
你可否提供資料給我.

原帖由 miffy 於 11-5-24 15:42 發表
我同你想法相反, 我地都未開始讀書, 我仔都可以60名內。

我反而擔心而家已經要日又讀夜又讀, 日又操夜又操, 十八般武藝都出齊晒, 才可以keep到在60名內那班, 佢地才是最risk果班, 我見呈分試跌得最多反而係呢班人  ...

齊齊哈爾林天光學校

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 11-5-24 14:18 發表

但去到小五呈分, 係人都發力, 而最risk既一班就係妳小兒的一群, 即30名後-100名, 隨時考開30幾可以趺落80-90或更後名次, 唔係 ...

我女第一次呈分試, 因為豬流感停課, 考考下試斷左, 再考返
由本來全級頭10以內, 跌到去3x差吾多40
有時d 野, 吾係講小朋友有無溫書, 時勢都會製造到英雄
操不操卷, 做吾做exercise, 只不過係個人選擇
同意你所講, 好多同學, 發晒力, 之前吾知係邊個位既, 都上晒位
名校的卷都可以搵得到, 真係勁
btw, 吾知我有無記錯, 有好多名校都吾會派返卷比d 學生, 就係因為驚傳左出去, 連check 卷都無得check................

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 11-5-25 09:20 發表
其實唔一定要我仔果間, 油尖旺31網九龍城34, 35網和灣仔12網d學校都係咁架, 九龍城網同灣仔網派得仲好, 我識人band 3都派入陳瑞祺, 灣仔果個派入皇仁。

你有時間上學校d網頁睇升中派位結果。

我仔學校16x人一級,  ...

band 3 都派到入皇仁? 係真吾係呀? 係既話, 就吾會甘多人爭住讀軒小上下啦

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 11-5-25 11:24 發表
34網band 3果個派入陳瑞祺

12網果個我無話係band 3, 但佢唔係band 1頭都派入皇仁, 佢讀軒上

甘讀軒上下, 吾係band 1 頭都入到皇仁吾出奇啦, band 2 都有機會入到tim
但如果讀其他小學, band 2 都入到既話, 就話出奇啦

考試唔派, 測驗會派. 小朋友考試真係好難predict, 有朋友試過做漏成頁, 又有朋友試過成part填錯在answer sheet, 真係意外既嘢話唔埋.

原帖由 CrabPincers 於 11-5-25 11:11 發表

我女第一次呈分試, 因為豬流感停課, 考考下試斷左, 再考返
由本來全級頭10以內, 跌到去3x差吾多40
有時d 野, 吾係講小朋友有無溫書, 時勢都會製造到英雄
操不操卷, 做吾做exercise, 只不過係個人選擇
同意你所講,  ...

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 11-5-25 12:52 發表
考試唔派, 測驗會派. 小朋友考試真係好難predict, 有朋友試過做漏成頁, 又有朋友試過成part填錯在answer sheet, 真係意外既嘢話唔埋.

呵, 甘又係呀
我個女依家中學
試過幾次啦, 一次題目要答vocab, 佢答左numbering
佢同學還衰
1.       2.          3.
4.       5.            6.

佢同學可以sequence
1.       3.           5
2.       4.            6

呢d 野, 係看個小朋友小吾小心
但依家d 教育製度都好過份
呀女份cl paper, 10分鐘, 有兩版紙
要計數 + fill in the blank
看完題目, 都5-6分鐘, 還未計做...........

p.s. 我無本事幫呀女搵其他學校的past paper, 但佢自己就係學校library 搵左d pass paper 黎做

先前買左的習作諗住比個女操下,點知發覺每日做完功課都好夜下,唯有快速溫下各科考試範圍,重邊得閒操習作,大考臨近,希望學校比少的功課,咁就功得無量

原帖由 lauerica 於 11-5-25 14:11 發表
先前買左的習作諗住比個女操下,點知發覺每日做完功課都好夜下,唯有快速溫下各科考試範圍,重邊得閒操習作,大考臨近,希望學校比少的功課,咁就功得無量 ...

點解要操其他學校的卷?
‹ 上一主題|下一主題