用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試又到, 開始同囝囡温書未?
樓主: 瑩瑩老豆
go

考試又到, 開始同囝囡温書未? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ming2 於 11-5-19 11:52 發表

me 2..問題係..宜家好多家長都好緊張分數...以致大人小朋友都長期處於分數壓力下,不能好好享受學習0既樂趣..

我反而最不想看見小朋友有太大壓力,因為我好驚因為小朋友讀書問題搞到成個家庭氣氛好差...

我真係唔係好緊張我女女的成績/分數,但我很緊張佢GE態度,還有很重視佢是否真的享受於學習...
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

簽名被屏蔽

兩位講得很好, 我會向你們學習的.

但通常是分數高的人才不求分數喎, 有小朋友不合格的家長說過不求分數嗎? 正如吃慣大魚大肉的人追求咸魚青菜, 住慣石屎森林的人追求世外桃源.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 11-5-19 15:14 發表

學習就唔敢當啦..大家交流下啦...

其實何謂"分數高"??我囡試過默書唔合格..不過我冇鬧佢,因為個次默書我見佢個溫習態度我已經佢一定C緊...所以派左返黎,佢自己都知衰,我冇鬧佢,只係話佢抵C..老師要佢抄完一次再( ...

識得知衰咪好囉, 我驚我嗰個衰咗唔會mind.

我真係好明白你們講的道理, 也很明白學習態度的重要, 但目前真係做唔到放手,

"懶媽媽教出勤快兒", "管教的目的就是為了不管不教 (不用管不用教)", 家長真係要學習.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我都同意學習態度最緊要!!

因仔女大左,家長冇理由仲坐佢身邊指指點點,如果由細培養好ge學習態度,大個就會自動自覺。

不過諗係一回事,教佢ge時候都會遇到問題。

今日我仔補數前,同我講佢唔想去補,不如下星期先補,我同佢講︰補習唔係要你一定要攞高分,而係去學習如何學習,學方法,我話你可以揀唔補就以後唔好補,由得d成績唔好; 要成績好就要努力﹑唔怕困難; 最後佢同我講話會努力。希望佢可以持續。

不過佢遇到困難就好易發脾氣, 我覺得咁ge學習態度唔太好,所以同佢講發脾氣都冇用等等,教佢黠樣搵答案,我相信佢地要學ge係︰

學習點樣去學習,不怕困難,對知識有求知慾。

我都學習梗﹑試梗唔用方法讓佢學習得更好,如果大家有意見,可以o係度分享!:)

王國會長

有太大壓力故然不好, 但全無壓力也不行, 所以我會訂一個目標及溫習計劃讓她去溫, 不過同時也會繼續準許看電視/玩PC 等.

原帖由 Smiile 於 11-5-19 11:56 發表

我反而最不想看見小朋友有太大壓力,因為我好驚因為小朋友讀書問題搞到成個家庭氣氛好差...

我真係唔係好緊張我女女的成績/分數,但我很緊張佢GE態度,還有很重視佢是否真的享受於學習... ...

簽名被屏蔽

溫 d d ,其實都無乜野好溫,數學適做,英文咪溫下作業,中文都唔知溫乜,常識咪記下作業答案。

都考試咁多次試,都知點樣失分和高分,失分係正常的,點可能百答百中,要就方法一個,補習社不停貼住學校考試題,記得晒就高分。

亞仔小三, 6月初就考試, 佢都識得會知要溫書, 會同我講, 現在進入最後衝刺階段, 但他也同時問我, 點解依家仲有噉多功課, 都無時間比佢溫書. o的書又未教晒, 老師為佐要趕快教完, 跟本理不到你明不明, 好像常識, 隔離考試仲有8堂, 但還有4課書未教. 噉我相信一定可以教完才考試, 但小朋友會有印象嗎 ?
現在跟亞仔只可以盡量抽時間溫巳教的. 都幾辛苦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ming2 於 11-5-19 13:36 發表

me 2..give me five.. ..我個人認為,如果佢地學習態度係好0既,成績都唔會差得去邊,所以只要捉緊態度問題就易辦事啦..ha..ha.再者,他朝出黎社會做事,做事態度先係最緊要,係人地未見到你成績之前,如果見你態 ...

你講呢個例子我就諗起有一次我in幾個人,有一個係傳統名校出來,但好驕傲以為自己一定sure win,我就覺得好討人厭,而我head覺得佢係名牌學校出來好勁,決定請佢。

佢學識係好叻,但和同事相處唔得,又唔聽人講,有一天打電話來話唔返了,因為覺得d同事好老唔好傾...7日通知都唔比就走左 !

所以態度和品德真係好緊要,我培育小朋友都是朝住這個方向出發 !
*係呀,我絕對同意對自己有責任心、學習態度好成績都唔會差得去邊 !"

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kikiboy 於 11-5-19 14:37 發表
兩位講得很好, 我會向你們學習的.

但通常是分數高的人才不求分數喎, 有小朋友不合格的家長說過不求分數嗎? 正如吃慣大魚大肉的人追求咸魚青菜, 住慣石屎森林的人追求世外桃源. ...

大家交流一下啦 !

在 "求學不是求分數、是求態度"這個標準上真的有平衡的餘地 ! 不過我覺得就如ming2說 "好態度就只然不會差得去邊..." 所以都係態度最緊要

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-5-19 22:55 發表
有太大壓力故然不好, 但全無壓力也不行, 所以我會訂一個目標及溫習計劃讓她去溫, 不過同時也會繼續準許看電視/玩PC 等.

agree...我都認為小朋友不應全無壓力,因為有壓力才會增加他們的抵抗逆境能力。

我習慣由我小朋友小一開始就等佢自己訂目標/時間表,有時衰左佢自己受返,so far佢都好緊張自己(不過每次考試佢自己都有壓力 ),我唔會比壓力佢,我話我信佢會做好自己,佢就會盡力咁做。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 qkhui 於 11-5-20 09:58 發表
亞仔小三, 6月初就考試, 佢都識得會知要溫書, 會同我講, 現在進入最後衝刺階段, 但他也同時問我, 點解依家仲有噉多功課, 都無時間比佢溫書. o的書又未教晒, 老師為佐要趕快教完, 跟本理不到你明不明, 好像常識, 隔離 ...

我同你一樣呀, 常識科都未教曬書, 仲有3-4課未教, 連考試範圍都未派, 學校會於考試前一星期才於內聯網派常識課文筆記比佢地, 上次test唔記得download, 無溫,今次要日日睇住個內聯網, 唉, 老師, 不如早d比家長安排溫習啦

下星期一, 三, 五放學後仲要有活動, 再接著的一星期便考試, 我想溫都無時間

王國會長

我囡都係未教晒, 但教幾多咪溫幾多.

原帖由 五歲仔 於 11-5-20 14:03 發表

我同你一樣呀, 常識科都未教曬書, 仲有3-4課未教, 連考試範圍都未派, 學校會於考試前一星期才於內聯網派常識課文筆記比佢地, 上次test唔記得download, 無溫,今次要日日睇住個內聯網, 唉, 老師, 不如早d比家長安排 ...

你地成日講操練習, 我家真的一本練習都無, 我仔咁大個仔未操過練習。
如果一個唔好彩的成績跌過百外,可能你就會買好多習作返來狂操,到時都唔理得乜野田鴨定田雞。
‹ 上一主題|下一主題