用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2011-12小一第二輪報名詳情已公佈
go

陳守仁2011-12小一第二輪報名詳情已公佈 [複製鏈接]

http://www.plkctslps.edu.hk/school_information-admission.php#1
有興趣既家長請留意。
   0    0    0    0

thank you

thanks.
Will the 2nd phase asking the question harder than the 1st one?
Thanks for share.

If the kid failed or is in the waiting list in the first stage, are they eligible for the 2nd stage application? THX!

醒目開學勳章

第1輪waiting只有效至2010年12月底
如果有心,也要重申申請的

原帖由 hyto 於 11-5-16 16:05 發表
If the kid failed or is in the waiting list in the first stage, are they eligible for the 2nd stage application? THX!

Thanks, 等我再試吓先

點解有兩輪?收生比例點分呀?係未每間直資都有兩輪呀?參加第2輪未可以參加大抽獎囉
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

原帖由 c3616 於 11-5-16 19:11 發表
點解有兩輪?收生比例點分呀?係未每間直資都有兩輪呀?參加第2輪未可以參加大抽獎囉

第二輪既位唔知有幾多, 應該係第一輪放棄既學生, 係12月31日前CALL左WAITING之後, 餘下有幾多位就比第二輪申請者。所以聽聞第二輪大約只有十餘個位, 按上年有710人考第二輪, 咁佢既成功率會比考第一輪既低好多。

蕭阿姨,

有少少唔明,其實陳守仁報名人數極多,點解會首輪call waiting後仍然收生不足,而要安排次輪申請?學校收生既要求高得咁厲害?

原帖由 silvia_ng 於 11-5-16 21:44 發表

第二輪既位唔知有幾多, 應該係第一輪放棄既學生, 係12月31日前CALL左WAITING之後, 餘下有幾多位就比第二輪申請者。所以聽聞第二輪大約只有十餘個位, 按上年有710人考第二輪, 咁佢既成功率會比考第一輪既低好多。 ...

原帖由 Christi 於 11-5-16 22:33 發表
蕭阿姨,

有少少唔明,其實陳守仁報名人數極多,點解會首輪call waiting後仍然收生不足,而要安排次輪申請?學校收生既要求高得咁厲害?

其實以今年為例,首輪申請有3900人, 1ST IN之後已經少左4份3人, 入2 IN大約只有1000人。之後公佈成績當佢收哂175人, 比100個WAITING(已經好誇張, 所以呢個數據我都係估估下), 但WAITING有效日只到12月31日止。所以有D學生等到其他係12月31日之後公佈既學校結果, 就會放返TSL個位出黎。
基於公平原則,12月31日之後就唔會CALL返之前既WAITING, 而校長亦係簡介會上, 講話希望比D遲發力既小朋友, 可以有機會試多次。
我知有家姐讀緊既, 妹妹係WAITING, 都最後冇CALL到, 佢都要去考第二輪。

噢,明白了.thanks.

原帖由 silvia_ng 於 11-5-16 23:02 發表

其實以今年為例,首輪申請有3900人, 1ST IN之後已經少左4份3人, 入2 IN大約只有1000人。之後公佈成績當佢收哂175人, 比100個WAITING(已經好誇張, 所以呢個數據我都係估估下), 但WAITING有效日只到12月31日止。所以有 ...

其實係一定有第二輪招生的, 因學位是預留的。 目的是吸納另一類型的学生, 首輪對主動的學生有利, 但第二輪對內向文靜的學術型較有利, 小朋友亦學多了一年所以採筆試型式。 同時亦可吸納一些原想等派位的學生

Thanks for sharing. May I know the format for interview? group intervew? written test?

What's more, I know little about 'knocking door' policy. Can I apply for vacanies in all subsideized, private and DSS schools?

Sorry for silly questions..

想請問各位, 知唔知 ~ 陳守仁 :
1) 幾時會有小一簡介會?
2) 點報名聽簡介會?
3) 幾時開始派小一入學申請表?
4) <<幫朋友問>>收唔收小學3年班的插班生呢?
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

原帖由 rositacmy 於 11-5-17 16:17 發表
想請問各位, 知唔知 ~ 陳守仁 :
2) 點報名聽簡介會?
4) 收唔收小學3年班的插班生呢?

FOR 2012-13嗎? 如果係, 就要KEEP住留意下, 因我記得好似大約5月尾左右有消息, 但唔太SURE。
如果係FOR 2011-12小一, 咁就唔會有架啦。

2) 點報名聽簡介會?
ONLINE申請, 一個朝早已經可以爆滿。(應該有兩場)

冇表派, 只係網上交表。成績表出世紙果D係之後再SUBMIT比學校。唔收PORTFOLIO。

4) 收唔收小學3年班的插班生呢?

詳情︰
http://www.plkctslps.edu.hk/admission/2011_2012/p3_p5/11_1_p3_p5_remarks.pdf

請問第2輪招生係1st interview 採用筆試型式,定係2nd interview? 仲有試卷係中文定英文題?考既係中、英、數?

謝謝.

原帖由 mamimummy 於 11-5-17 01:51 發表
其實係一定有第二輪招生的, 因學位是預留的。 目的是吸納另一類型的学生, 首輪對主動的學生有利, 但第二輪對內向文靜的學術型較有利, 小朋友亦學多了一年所以採筆試型式。 同時亦可吸納一些原想等派位的學生 ...
‹ 上一主題|下一主題