用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kwboy
go

崇真幼稚園 [複製鏈接]

回復 158# kwboy 的帖子

我放棄咗啟思, 金巴倫, 又一村, sc , kv , 禮賢和聖心.........揀咗崇真........咁我咪好傻..

在我眼中,真的有點傻!

原帖由 lovelinda 於 11-6-15 15:46 發表
我放棄咗啟思, 金巴倫, 又一村, sc , kv , 禮賢和聖心.........揀咗崇真........咁我咪好傻..

hi, sheffield, 時常都在bk見到你, 終於有機會同你 say hello, .......我其實一直都無諗住take sc 同 kv 的offer, 反而要give up 聖心就真係諗咗好耐, 不過對我們來說太遠, daddy...唔鍾意.......

sheffield, 你個女現在k幾啦? 是否諗住直上sh小學呀?

原帖由 lovelinda 於 11-6-15 15:46 發表

我就放棄左York,Think,SN,Funful,又一村,而揀TT的。我地條路無錯的,唔會傻!每一間學校總有好的地方及亦有不足之處的,所謂十隻手指都有長短。我地為孩子找的學校都係優質的學校。

哈哈哈哈!黎緊9月上LK(K2)。入得去就會諗住佢嘅private section....
如果係因為太遠而放棄就冇辦法啦,總要多方面考慮。亞女都有朋友仔讀TT,佢返學返得好開心呀!希望你囡囡都鍾意TT!(我想做默認表情裡面個笑笑,但用唔到呢…)
原帖由 lovelinda 於 11-6-15 16:00 發表
sheffield, 你個女現在k幾啦? 是否諗住直上sh小學呀?

kwboy, nice to meet you!
其實我一直都留意到你的post, 由一開始你話好後悔遲咗報唔到kv, 到現在一直都好想入tt的心情,........一直以來我都想同你講,   "唔好放棄"   唔係話唔好放棄一定要讀邊間學校, 儘管你入唔到kv, tt, 或更心儀的學校.....我們都要做一個凡事積極面對的媽媽, 這樣就算我們的小朋友讀邊間學校都唔緊要, 因為媽媽的態度和身教比什麼名牌學校都來得重要, 希望你加油!

linda

可能我多事咗啲, 不過一直都見到你這麼難過, 忍不住講多幾句........其實我都入唔到我最心儀的學校,   我都有唔開心, 所以你都唔好再唔開心, 大家都互相鼓勵下啦!

回復 2# lovelinda 的帖子

多謝您的訊息, 可能我的小朋友面試表現真的係差, 我見呢度有家長話已放棄國際班今天又打來話主流下午, 即係有位多出來啦, 咁都唔考慮吓我的小孩, 我寫咗幾封信架啦, 但佢地都唔接受, 所以咪擋無緣囉, 其實都有少少灰心架, 但有好多野我們是控制不來的, 所以只好默默承受, 我地一齊加油啦!!!

分享多少少呀, 我家庭是基督教的, 最近聽了一些道, 話神其實已經幫所有人安排好晒所有野, 同埋有好多野唔係你想點就點, 可能你想食橙, 但佢覺得你食香蕉好d, 佢就唔會俾橙你, 所以只好亞Q 精神咁諗, 崇真不開門給您, 但總有其它路俾你行, 可能條路仲好行, 人是很衰的, 如果手上有間好過崇真的就唔會想入崇真的!!

我現在手上這間沒有人講, 所以我怕不是那麼好!!

回復 1# kwboy 的帖子

雖然你間學校冇人講,但肯定該校的校長和老師都是有heart的。程度或許不及私校的高,但大部份收學卷的學校程度都係差唔多,即係話大香港大部份的小朋友都係咁上下程度。如果你相佢比大部份的小朋友advance d,咪同佢報下其他"興趣班"囉!該教會的學校唔會太差架!放心讀啦!我幼稚園到中學都係該教會的呢!

回復 1# sheffield 的帖子

sheffield: 是的, 可能不是最好的但我相信應該不是最差呱!! 呢間係我第二間in 的, 但只有呢個 offer 就沒有其它了, 這可能是神的回應, 我地應該感恩了, 多謝神俾我的小孩有讀書, 呢d 都係我近期聽道學番來的, 例如: 要交稅呀, 感恩, 多謝神給我有野做, 有收入, 要行路冇車座呀, 感恩, 多謝神給我雙腳, 仲可以行路, 食粥冇飯食呀, 感恩, 多謝神冇俾我捱餓, 係咪好似好亞 Q 呢, 但我冇計了!!

回復 173# kwboy 的帖子

我都想八卦下你報左幾多間學校? 我女女黎緊月開始報K1 了, 見近年競爭咁激烈, 真係好擔心!!!

回復 1# MissMusic 的帖子

分享一吓, 我地報咗八間幼稚園

回復 1# kwboy 的帖子

kwboy, 加油,不要放棄!學校教育只是其中一部份,家庭的培育及對小朋友的支持才是恆久。你是一個好媽媽,你一定得架,大家一起努力!

TT 國際班, does it has govt voucher? How must is the school fee?

回復 158# kwboy 的帖子

我都係傻家長,我放棄了KV, ST Cat, 創價、民生、LH、SN選擇了TT int'l. 因為欣賞佢既有好的語言環境,品德培養,亦有全面的課外活動。

Sorry,一位話自己唔係TT Fans嘅家長, 唔該可唔可以先睇清楚我之前啲post內容呢? 定係我表達唔清楚呢? 我之前係話"...當時已問過話比留位費+轉上午班信, 到時有位會按申請次序處理!按道理應先比下午班小朋友轉先, 很多學校都會咁處理....",  為何只選擇看後面果句而看不到前面果句重點呢? 公唔公平真係咁難分咩? 公道自在人心, TT Fans真係咁難接受嗎? 況且我之前已講過唔會讀祟真, 下午班個位亦已放棄, 同埋想帶出TT呢個咁唔公平嘅遊戲規則唔公開, 日後一樣會有其他家長中招, 白費心機、時間同金錢! 明嗎?  Relax~

原帖由 ireneyklo 於 11-6-15 04:11 發表
我囡囡是讀TT的,我同蕭亞姨都是一個用家而不是一個Fans。
...
另外,學校收生及轉班的準則,每間學校都有不同,點解一定要TT跟隨其他學校的準則,才能叫公平和學校行政才算好呢?
我都想提醒以後報讀幼稚園的家長,如你對所報讀的學校在未入讀已經有不滿及不開心的地方,你們就不應該讓孩子入讀,不要對住一間自己唔閞心的學校三年之久。
‹ 上一主題|下一主題