用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kwboy
go

崇真幼稚園 [複製鏈接]

SPL,我好明白你的感受,因為我也有少少類似你的情況,我仔仔原本是被reject,6月初收到電話會收小兒pm主流(但我interview是國際的),不過職員要我即日答覆讀唔讀,並強調國際及主流上午已full,那我便於9/6註冊了主流pm,誰不知過了數天,我鄰居的囝囝在14/6收到TT電話收他國際班(相信是9/6有些家長放棄了學位吧)我知道之後也覺得那職員欺騙我,又話國際班full了,為何在我9/6註冊後又有位呢?所以我好明白你的感受,但可能仔仔與國際班無緣吧,我想深一層,也許給兒子讀一年主流pm,可能很適合他呢,如果可以我下年K2再試interview國際班亦可,這是比較亞Q的想法!
原帖由 SPL 於 11-6-16 00:03 發表
Sorry,一位話自己唔係TT Fans嘅家長, 唔該可唔可以先睇清楚我之前啲post內容呢? 定係我表達唔清楚呢? 我之前係話"...當時已問過話比留位費+轉上午班信, 到時有位會按申請次序處理!按道理應先比下午班小朋友轉先, 很 ...

點解你地咁多人會放棄kv同sc既??

我朋友同姑仔都呢 2 日收到 CALL , 不過佢地 2 個都無要個 waiting 位 lur !!!

回復 187# IPBB 的帖子

IPBB,
因為今年K1(我註冊時)國際班沒有位,只得主流pm給我,那我兒子K1一定要讀主流,但下年K2,國際班會有人轉校,(因我認識今年IK1的有不少人考到CCKG),所以K2會有位,到時試下可唔可以轉law!

回復 188# ktgps 的帖子

Hello ktgps,

我想請問你... 你當時是申請"國際班"的, 但當國際班full咗, 而面試成績理想, 是不是一定會問讀唔讀主流班呢...?
若果, 申請主流班, 會唔會有機會入到國際班呢...?

另外, 可唔可同時申請國際班和主流班呀?

謝謝!

賽翁失馬, 焉知非福? 賣花讚花香大有人在,每年Fans一發功, 就有數千計新家長(包括我)冒名而來報名, 報名費都收到笑呵呵! 現在諗深層咁"好"啲學校,為何會有好多人選擇放棄學位而唔讀呢? 我想有以下幾點可分享:

1) 我想現在TT(幼稚園+小學)少了一班主要客源---公務員子女, 學位便多了出來, 因很早前新入職公務員大多數應已沒有子女特別教育津貼可報讀私小, 所以如你考TT k1時,有機會被問到閣下有沒有子女教育津貼, 如有, 我相信收啲機會有90%, 除非你子女當時表現衰到貼地啦!

2) TT報名及面試k1日期比大多數幼稚園早開始(這是很聰明啲"商業"行政策略, 點聰明? 自己諗吧!), 所以會有很多就算TT唔係最心怡啲家長都會去報考, 一來可以讓小朋友當熱身,二來當收錄後可當作backup, 報名費當然就要乖乖交出來唔慳得啦! 但當心怡學校收錄小朋友後, 學位就自自然然放番出黎...

3) 羊群心態, 仲未諗到邊間係最心怡啲學校, 只聽到其他家長/學校Fans讚就去報左先, 但當成功考到幾間後, 發覺TT唔係佢杯茶,又或面試過其他學校發現其他學校好, 又或地點環境唔係咁好及其他因數(包括我)等而放棄學位....

當然我咁講, 實有人話唔係得TT一間係咁, 而係我想對每年正煩惱為小朋友找k1啲新家長講, 唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大, 考唔到都未必唔係好事, 亦都唔洗覺得係世界未日, 比d信心小朋友, 就算屋村學校都有好多有愛心有質素啲老師及教學方式,甚至比所謂出名啲學校好,更合適自己小朋友!

原帖由 kwboy 於 11-6-15 17:13 發表
分享多少少呀, 我家庭是基督教的, 最近聽了一些道, 話神其實已經幫所有人安排好晒所有野, 同埋有好多野唔係你想點就點, 可能你想食橙, 但佢覺得你食香蕉好d, 佢就唔會俾橙你, 所以只好亞Q 精神咁諗, 崇真不開門給您, 但總有其它路俾你行, 可能條路仲好行, 人是很衰的, 如果手上有間好過崇真的就唔會想入崇真的!! 我現在手上這間沒有人講, 所以我怕不是那麼好!!

原帖由 SPL 於 11-6-18 01:05 發表
賽翁失馬, 焉知非福? 賣花讚花香大有人在,每年Fans一發功, 就有數千計新家長(包括我)冒名而來報名, 報名費都收到笑呵呵! 現在諗深層咁"好"啲學校,為何會有好多人選擇放棄學位而唔讀呢? 我想有以下幾點可分享:

1) 我 ...

膚淺! 每個人既PRIORITY唔同, 你講係就係呀? 你係"羊太", 唔代表其他人都係! 如果一間學校差到咁, 真係考都費事啦! 又要比報名費佢"賺", 又要帶小朋友去IN,去IN時又要等, 貪得意到咁?!

如果一早聽到有人話行政混亂, 你又係咁在意呢D野既人, 咪唔好去囉! 自己又要走去考, 仲要人地"一定要"接受你轉上午班申請, 邊個答過你一定得架? 邊個話過比你知佢既次序係點排架? 你自己一廂情願唸架?

呢個TOPIC真係有你講冇人講, 我地為自己小朋友讀緊既學校出句聲, 你就話人TT代言人/FANS, 你唔洗詞窮到咁去話人呀!

我唔會再回呢個TOPIC架啦...我黎緊應該時運高, 乜都睇唔到!

回復 191# silvia_ng 的帖子

回復 1# xlwboy 的帖子

你唔係假冒我個名吓話?

我諗"名"有相似啫............

原帖由 lovelinda 於 11-6-18 23:18 發表
我諗"名"有相似啫............

唔知呀, 但點解佢只有14 個回應次數如果佢註冊咗年幾? 不過可能我多心啦

ktgps,不過其實照你所講咁睇, 那職員都未必係欺騙你, 或許答案你自己都已經講左, 除非佢六月初致電比你話國際及主流上午已full了, 同時致電比你鄰居話國際班有位比佢....., 不過我都聽有d類似你情況家長講, 話佢有fd5月尾收到電話話有pm班,但個家長因手頭有其他學校offer,所以唔要, 之後過多兩日再打黎話有am班...! Anyway, 都多謝你明白我啲感受! 唔似有d家長是非不分, 針唔拮到肉唔知痛, 講極都唔明, 真係話不投機半句多! 嘥氣!

原帖由 ktgps 於 11-6-16 09:49 發表
SPL,我好明白你的感受,因為我也有少少類似你的情況,我仔仔原本是被reject的,但6月初收到電話會收小兒pm主流(但我interview是國際的),不過職員要我即日答覆讀唔讀,並強調國際及主流上午已full了,那我便於9/6註冊了主pm,誰不知過了數天,我鄰居的囝囝在14/6收到TT電話收他國際班(相信是9/6有些家長放棄了學位吧)我知道之後也覺得那職員欺騙我,又話國際班full了,為何在我9/6註冊後又有位呢?所以我好明白你的感受 ...

我當時是申請國際班的,而面試亦只可是但一個,不能同時又國際又主流,以我例子就是在國際班面試後reject,但6月初收電話收主流,但我估申請主流的未必有機會入國際!(是我個人估計的)
原帖由 RC-mama 於 11-6-17 14:09 發表
Hello ktgps,

我想請問你... 你當時是申請"國際班"的, 但當國際班full咗, 而面試成績理想, 是不是一定會問讀唔讀主流班呢...?
若果, 申請主流班, 會唔會有機會入到國際班呢...?

另外, 可唔可同時申請國際班和主流 ...

回復 185# coco513 的帖子

回復 199# xlwboy 的帖子

我只知SC係咁咋, 我一直以為KV會唔同添~
‹ 上一主題|下一主題