用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 何時開始教小童彈鋼琴
go

何時開始教小童彈鋼琴 [複製鏈接]

Hello各位
新手家長請教. 多年前太太於家中置了鋼琴, 小女現年1y4m大 --
1. 大約何時開始教小童彈鋼琴? (When)
2. 怎入手? (How)
3. 心得?
Thanks.
   1    0    0    0

醒目開學勳章

1. 小朋友去到約4歲,都是得頭3隻手指夠力彈,我囡囡都現在6歲,都是要提佢才起到屋仔,所以3~4歲可以上TL/柏斯的一些啟蒙班,培養興趣
2. 不要單叫小朋友練琴,如果自己有時間,一起玩,小朋友才會覺得沒有那麼悶(我本身唔識,但為了囡囡,都一起彈)
3. 琴是不彈不開聲的(琴行經理說),所以如果囡囡當天忙功課沒有彈,我也一定會彈一下kept著個琴有work
4. BK一些有經驗的家長提醒,琴要kept住濕度30~70,所以每天我起床第一件事看新聞及看家裡的濕度計,一超過70%,起碼開3個小時抽濕.另外,基本上長開暖管

原帖由 Littlejon 於 11-5-13 11:36 發表
Hello各位
新手家長請教. 多年前太太於家中置了鋼琴, 小女現年1y4m大 --
1. 大約何時開始教小童彈鋼琴? (When)
2. 怎入手? (How)
3. 心得?
Thanks.

[quote]原帖由 ziyi 於 11-5-13 13:58 發表

我剛買了鋼琴,請問濕度計可以在哪裡買?謝謝!!

醒目開學勳章

我是用電子的,連時鍾的,在鍾表店有

原帖由 share123 於 11-5-13 16:54 發表
[quote]原帖由 ziyi 於 11-5-13 13:58 發表

回覆 1# share123 的文章

1. Thanks, OIC. (i) 4yo (ii) Play together (iii) keep the piano work (iv) 長開暖管.

2. Then 長開暖管 ok? As summer & winter in HK, 我又怕太乾. However, my wife also suggest 長開暖管.

3. Where is Ziyi study piano? Which type of 琴行?

Thanks again.

鴨寮街有好多款式,電子或機械都有,價錢唔貴,大約HK$15~45都有,電子會貴些少,但25蚊都有交易,機械都幾準,看自已喜歡。

原帖由 share123 於 11-5-13 16:54 發表

你好,
本人是一名男持演奏級的專業鋼琴導師
於通利琴行教授鋼琴
基本上要時看家長想要什麼成果
最省$,最有效率的時候是小朋友5歲時
因為大腦比較發達,會學得有效率
另外都要睇小朋友的手指布無力彈琴
有D K2男仔好大力,相反女仔會比較弱(因人而定),

總結5歲以上先開始學比較好,愈大個會學得愈快,所以是視乎家長對小朋友的進度,和手指力

你好多錯別字!

原帖由 musicholic_tim 於 11-5-14 08:45 發表
你好,
本人是一名男持演奏級的專業鋼琴導師
於通利琴行教授鋼琴
基本上要時看家長想要什麼成果
最省$,最有效率的時候是小朋友5歲時
因為大腦比較發達,會學得有效率
另外都要睇小朋友的手指布無力彈琴
有D K2男仔好大 ...
‹ 上一主題|下一主題