用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama 請您幫忙賜教~升中派位,謝謝 !
go

khmama 請您幫忙賜教~升中派位,謝謝 ! [複製鏈接]

Hi Khmama,
您好~
我囝囝是北區....今年band 1 學位也很緊張...我個囝囝1st & 2nd的中英數都是B,直至3rd英&數就取得A,而中就仍是保持B....學校班主任說幸好囝囝也屬在band 1 pool內...只不過令人擔心的是在band1中及尾之間徘徊.

大抽獎的甲:田+陳融+馬錦明
至於乙:李嘉誠+馬錦明+廖萬石+禮賢會
其實老實講呀...如果入唔到"李/田"的話,我都打算叩門.

雖然一切都塵埃落定也只好期待他的運氣...希望有運取得較好的隨機號,但我仍懇請khmama給些意見,謝謝!
1.以上的選擇是否太博呢?隨了運數之外,您覺得勝訴多少呢?
2.是否建議囝囝也考"羅定邦/大埔-直資"作為後著?
而您給此校的banding是什麼呢?
3.請問,何時可知道李/田及北區其他中學的叩門資訊?
   0    0    0    0

原帖由 AKai 於 11-5-13 01:25 發表
Hi Khmama,
您好~
我囝囝是北區....今年band 1 學位也很緊張...我個囝囝1st & 2nd的中英數都是B,直至3rd英&數就取得A,而中就仍是保持B....學校班主任說幸好囝囝也屬在band 1 pool內...只不過令人擔心的是在band1中及 ...

你既排位非常保守, 一o的都唔搏, 以升呢中中作第一志願, 機會都大既. 你既然非李/田不入, 第二三及以後既志願搏多o的band1都得啦, 使咩咁快填band2? 我出咗個直資排位, 你可以有好多較好既選擇. 叩門資料一般放榜前一星期好開始搵, 有o的學校會係校網發佈, 有o的要打電話去學校問.

剛剛睇見你甲三填咗馬錦明, 點解唔填甲二李嘉城, 甲三陳融? 依家你要求神拜佛唔好抽到甲三, 如果唔係就冇機會抽乙部.

原帖由 khmama 於 11-5-14 21:58 發表
剛剛睇見你甲三填咗馬錦明, 點解唔填甲二李嘉城, 甲三陳融? 依家你要求神拜佛唔好抽到甲三, 如果唔係就冇機會抽乙部.

Dear khmama,
謝謝您的回覆.....據悉有很多北區的學生狂第一輪的甲一都已填了馬錦明....所以入到的機會應該不大....雖說北區不算重災區....但其實北區的家長大部份對縮班都非常擔憂及保守, 也希望藉此可以偷吓雞啦,有運派到心儀中學...所以我唸今年放榜時可能叩門的情況會相當壯觀.總之今年遇到縮班打亂陣腳....

如果,我想安排囝囝考一兩間直資作保險安心的話,除了羅中....還有那所可以考呢? 其實曾考慮過"福建-直資",但無奈對我們而言路途實在太遠了.

又或者...真係唔好彩...屆時放榜入唔到"李/田",隨了向這兩間叩門之外....您可建議一些大埔/沙田的中學供參考叩門....好讓我在這一兩個月可對這些學校多多搜集他們的資料!

謝謝您的支持及回覆 !

原帖由 AKai 於 11-5-15 00:41 發表

謝謝您的回覆.....據悉有很多北區的學生在第一輪的甲一都已填了馬錦明....所以入到的機會應該不大....雖說北區不算重災區....但其實北區的家長大部份對縮班都非常擔憂及保守, 也希望藉此可以偷吓雞啦 ...

khmama,
請您幫忙就以下的詢問賜教及指點,謝謝!

如果,我想安排囝囝考一兩間直資作保險安心的話,除了羅中....還有那所可以考呢? 其實曾考慮過"福建-直資",但無奈對我們而言路途實在太遠了.

又或者...真係唔好彩...屆時放榜入唔到"李/田",隨了向這兩間叩門之外....您可建議一些大埔/沙田的中學供參考叩門....好讓我在這一兩個月可對這些學校多多搜集他們的資料

Can you send a private e-mail to my personal e-mail below coz my friend wanted to seek your advice on secondary school application?  Many thanks!

[email protected]

謝謝您的回覆.....據悉有很多北區的學生狂第一輪的甲一都已填了馬錦明....所以入到的機會應該不大....雖說北區不算重災區....但其實北區的家長大部份對縮班都非常擔憂及保守, 也希望藉此可以偷吓雞啦 ...

Please check your email.

原帖由 ckw1500 於 11-5-16 22:55 發表
Can you send a private e-mail to my personal e-mail below coz my friend wanted to seek your advice on secondary school application?  Many thanks!

[email protected]

謝謝您的回覆.....據悉有很多北區的學生狂第一輪的甲一都已填了馬錦明....所以入到的機會應該不大....雖說北區不算重災區....但其實北區的家長大部份對縮班都非常擔憂及保守, 也希望藉此可以偷吓雞啦 ...

如果近既直資去搏下深水埗英華, 九龍城顏寶鈴, 油尖旺李國寶, 沙田可以試下培僑同德信. 元朗既李兆基似乎口碑幾好, 可以一試.

如果抽唔到李/田, 就要睇下入咗邊間, 係馬錦明你咪叩o的比佢好既學校, 李/田當然要叩, 再加埋陳融同風采, 都差唔多啦.

原帖由 khmama 於 11-5-17 22:47 發表

如果近既直資去搏下深水埗英華, 九龍城顏寶鈴, 油尖旺李國寶, 沙田可以試下培僑同德信. 元朗既李兆基似乎口碑幾好, 可以一試.

如果抽唔到李/田, 就要睇下入咗邊間, 係馬錦明你咪叩o的比佢好既學校, 李/田當然要叩 ...

謝謝您的建議...希望囝囝可以順利考取心儀中學,不用叩門啦...這樣就真係皆大歡喜...屆時再通知您"囝囝放榜一劇"的結局篇到底是大團圓結局或是迂迴曲折悲劇收場.....anyway thanks a lot for your advice !
‹ 上一主題|下一主題