用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

無上來一日就已四版,各位加油AR~~~~

各位早晨!!

原帖由 joanne_ma 於 11-5-16 18:47 發表
無上來一日就已四版,各位加油AR~~~~

我會加油吹水架啦!!

我都想加入!

早晨呀各位!
我尋日諗住搵下有冇啲幼稚園開放日呀咁啦. 原來好多都冇開放日. 我媽媽(婆婆)就教我去等放學, 睇下啲家長呀, 小朋友呀咁. 因為我在職, 我媽媽就走左去我女女8月會讀嗰間度睇. 佢話通常啲家長都願意同佢講下學校情況喎.
雖然可能都係聽到部份家長嘅comment only. 而且如果係唔一定讀嗰間, 間間去8下, 邊有時間去咁多間, 但我覺得都好呀, 起碼係第一身家長講返佢地所見丫嗎.

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-17 10:10 發表
早晨呀各位!
我尋日諗住搵下有冇啲幼稚園開放日呀咁啦. 原來好多都冇開放日. 我媽媽(婆婆)就教我去等放學, 睇下啲家長呀, 小朋友呀咁. 因為我在職, 我媽媽就走左去我女女8月會讀嗰間度睇. 佢話通常啲家長都願意同佢 ...

呢個都係好方法,不過讀緊的多數都讚不絕口的,所以自己都要再分析下

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-17 10:13 發表

呢個都係好方法,不過讀緊的多數都讚不絕口的,所以自己都要再分析下

係呀, 有時愈聽得多愈亂...
一定要自己攞個平衡...

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-17 10:13 發表

咁又係,父母當然係覺得間幼稚園好,先會比仔女讀啦..如果唔好,一早轉校走左lu

原帖由 iris5a 於 11-5-17 09:47 發表
我都想加入!

當然可以啦..吹水越多人越好

人越多..集思廣益..對大家備戰都有幫助

咁依家呢個時間, 應該做d咩呢?

我就會想下心目中想報d咩, 了解下其他人的心水啱唔啱自己的要求, 然後就會打電話去問幾時派表/點安排咁...

不知大概幾時派表?

據我睇返往年的schedule, 間間k都不同的, 而且申請方式亦咩都有, 因此真係要自己做下功課~

或者其實如果大家知道左自己心儀的k 的schedule 都可以post出來供其他人參考, 當幫下d k 唔洗個個家長自己打去問要答咁多次

呢個係 上年 的schedule, just for information

http://specials.mingpao.com/cfm/ ... ;SpecialsID=165#top

原帖由 iris5a 於 11-5-17 11:31 發表
咁依家呢個時間, 應該做d咩呢?

我就會想下心目中想報d咩, 了解下其他人的心水啱唔啱自己的要求, 然後就會打電話去問幾時派表/點安排咁...

我覺得呢個時間係
1. 準備要報的KG LIST
2. 睇下上年學校係幾時派表,比自己知道要幾時開始要留意派表日期,咁就唔會錯過左派表
3. 留意各學校的派表形式,交表形式,如果要親身,自己要點樣安排時間,要遞交比學校的交件(如出世紙,針卡可以影印定十份八份),相片(都可以晒定一打),信封,郵票都要準備好

上年我報N班..無做功課,搞到有d想報的過左報名期, 好啦有份報名表, 先發現手上咩都無, 搞到要即刻落街去影印,買信封,跑郵局...

原帖由 iris5a 於 11-5-17 11:50 發表
呢個係 上年 的schedule, just for information

http://specials.mingpao.com/cfm/Static.cfm?Category=dfa035a941463ee99e36f3&SpecialsID=165#top

嘩...原來有咁正的wedsite
等我一陣有時間去做個summary先

剛才去左崇真網頁

佢來緊有3場簡介會,詳情未有公佈

Admission Information for 2012-2013
Date of ‘Briefing Session for Kindergarten':      

17-JUN-2011 (FRI)

4-JUL-2011 (MON)

26-AUG-2011(FRI)

午安~~~~

neko1234       
我都留意緊崇真呀~~~~
都唔知幾時先公布

我上年已經大包圍, 亦有用過明報個表.
有啲學校年年報名時間唔一樣, 而且可能得幾日, 仲要親身排隊.
事前功夫要做得足. 我自己就會...

1. 首先shortlist 我嘅target
2. 將間學校嘅link save在電腦My favourite, set alert 8/ 9月開始一星期睇一次佢地嘅"最新消息"
3. 準備相片 (每間可能準備要3張左右)
4. 出世紙, 針紙, 領洗紙影印本
5. 信封(一些吉封, 以及另一些連回郵地址及郵票)
6. 去Edu Kingdom睇下以往interview形式同埋問題

你地仲有冇咩準備會做?

好開心,咁多朋友一齊緊張,其實我都留意咗好耐!!

醒目開學勳章

原帖由 Sumyeema1 於 11-5-13 16:54 發表
報到, 大家好。

我個仔仔,target 灣仔,銅鑼灣 KG.

我想請問你係未比你小朋友做大仔呀?想知灣仔&銅鑼灣kg係邊幾間呀?

好驚要親身排隊果d...覺得自己似輪平安米.....
‹ 上一主題|下一主題