用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

回覆 15# tsangnamnam 的文章

True Light, SPK...

True Light 100% 上小一,唔洗再煩, 加上而家有JOR又係女, 咁女校就最PERFECT LA

好同意marcuscyrus嘅說話呀.
小朋友嘅發展可以快到你唔信.
而每間學校考法好唔同.
有啲要坐定面對面考認知: 迦南, 樂基, 朗思
有啲group interview, 又或者唔使點講野: 靈糧堂, 劍鳴
報多啲, 中獎機會大啲. 我報N都報左10幾間呀! 大包圍丫嗎!

原帖由 galic 於 11-5-16 15:22 發表
True Light, SPK...

True Light 100% 上小一,唔洗再煩, 加上而家有JOR又係女, 咁女校就最PERFECT LA

恭喜你先! 又有喜!! 兩姊妹真開心呀!
除左香港真光, 港島區仲有St. Clare's, 好似都係100%收晒架.

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-16 15:29 發表
而每間學校考法好唔同.
有啲group interview, 又或者唔使點講野: 靈糧堂, 劍鳴
報多啲, 中獎機會大啲. 我報N都 ...

thanks for your info!
其實我見到我個仔好多野都識, 上playgp時自己學左d 歌仔又會唱, 不過只限於自己在家做! 玩自我咁先煩!

原帖由 iris5a 於 11-5-16 15:55 發表

thanks for your info!
其實我見到我個仔好多野都識, 上playgp時自己學左d 歌仔又會唱, 不過只限於自己在家做! 玩自我咁先煩!

其實我覺得考k都要講d緣份架,好多時其實考k 的問題都唔會難到嘔,我相信好多媽媽都有呢個經驗:呢d野佢明明識,但又偏偏唔肯講,我自己偏向相信我揀人人揀我之余,係個小朋友自己都會揀學校,佢喜歡間學校多d的話,表現都會好d,仲有呢,其實報名可以報多d先,因為都有機會撞時間,未必去得哂,有offer 先再諗之後可以有邊d唔去in

hi 咁多位...

小女黎緊都係會考2012年k1, 我都係打算報kln tong 及一條龍既學校...
似乎競爭都幾大...有d擔心...

而家佢會係沙田讀n班, 其實可以直升, 但因直升既k1-k3, 會係全日班, 同埋佢既英普似乎唔多足夠....希望同佢考多間去選擇

我都會係大包圍, 你選人時人選你...加上小女都係d活躍坐唔定既小朋友....唔係間間學校buy....(頭痛中)

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-16 15:29 發表
而每間學校考法好唔同.
報多啲, 中獎機會大啲. 我報N都 ...

留意劍鳴K1係group in完再individual in既

嶺南, 聖三一都係老師問家長問題再觀察小朋友既

有啲要坐定面對面考認知: 仲有兩大熱門KV+SC

呢d野佢明明識,但又偏偏唔肯講>>
marcuscyrus, 全中!!!

啲小朋友係好有性格架~

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-16 16:42 發表
呢d野佢明明識,但又偏偏唔肯講>>
marcuscyrus, 全中!!!

啲小朋友係好有性格架~

就算係都冇計..講到底佢地都係2歲左右的b,佢做到哂係佢好叻仔,表現不穩定都好正常,我大仔in某校時,老師叫佢砌個puzzle比佢睇,佢夠膽同人講,唔砌xddddddd我都覺得好無奈xdddddddddddd

仲有幾個月先要上陣
大家一齊同小朋友努力啦

marcuscyrus,

我同你一樣, 1個k2快要考小學,1個9月讀k1。
除左2次考k1, 仲有考k2插班同考pn共4次經驗!
好認同考學校講緣份,
最後好多時係唔收你又唔知點解唔收,
收左你都唔知點解會收?
所以考多幾間係正確, 但10間內就足夠,
20, 30真係over左!
另外真係要相信2句老土說話...
(1)唔好放棄, 機會係留比有準備嘅人
(2)機會幾微只要嘗試都有可能成功, 但唔試就一定冇!
呢2句說話我享兩個仔女考學校上完全體會同經歷到!
如果係教友就多祈禱, 天主會為你小朋友安排最好!

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 16:03 發表

其實我覺得考k都要講d緣份架,好多時其實考k 的問題都唔會難到嘔,我相信好多媽媽都有呢個經驗:呢d野佢明明識,但又偏偏唔肯講,我自己偏向相信我揀人人揀我之余,係個小朋友自己都會揀學校,佢喜歡間學校多d的話,表現都會好d,仲 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

其實我好驚, 我個女就係性格b!!

佢唔想答時, 係會亂咁答....
問佢咩色...佢答"顏色"

原帖由 BabyHilary 於 11-5-16 16:52 發表

好認同考學校講緣份,
收左你都唔知點解會收?
所以考多幾間係正確, 但10間 ...

咁你經驗比我豐富,我2兒都冇考到pn
不過今年個大project先係大茶飯xdddddddddd

我仔in N1時
好似張椅有針咁..
佢pat pat一坐落去..
2秒就彈起身要拎老師身後的玩具玩..
拉佢返來..同佢講要問過老師先..
坐落去2秒..又彈起身要去拎..
如是者..來回幾次..
等到老師拎出來放枱面..佢先坐定定..

原帖由 BabyHilary 於 11-5-16 16:52 發表

好認同考學校講緣份,
收左你都唔知點解會收?

係呀! Can't agree more.
真係唔知點解收, 又唔知點解唔收架...

好認同考學校講緣份,
收左你都唔知點解會收?

好開心又有前輩來分享

你呢二句真係講得好啱, 非常鼓勵我地呢班新手媽咪..

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 16:55 發表

我仔都無pn offer
其實好擔心一定唔夠人競爭~

原帖由 iris5a 於 11-5-16 17:17 發表

我仔都無pn offer
其實好擔心一定唔夠人競爭~

咁又唔駛咁擔心
我大仔都只係讀普通的屋村pn
細仔直頭連pn都冇讀(諗返其實都一額汗)

我個仔係9月尾細b所以冇讀pn,
不過考k1唔合作, 10問9唔應,
問佢個頭享邊佢指個鼻...結果當然唔好啦!
k2再努力過, 終於入到心儀學校!
個女係4月b讀緊pn, 上年考5間全部取錄;
到考k1就嚇左我3mths,
因為頭3間waiting1間reject,
好彩最後出結果又最心儀嘅2間取錄左!

雖然經驗好多但面對今年個大project都好緊張,
而家做緊research, 報簡介會同留意報名時間,
盡能力為佢預備, 但最重要都係大少嘅面試表現,
希望會合老師同校長心意啦...大家一齊努力!

原帖由 marcuscyrus 於 11-5-16 16:55 發表

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

唔洗客氣, bk有好多流言是非,
但亦有一班真心交流嘅家長!

原帖由 neko1234 於 11-5-16 17:04 發表

好開心又有前輩來分享

你呢二句真係講得好啱, 非常鼓勵我地呢班新手媽咪..

...
‹ 上一主題|下一主題