用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-13 13:52 發表
我多數唔報K, 盡量唔同佢轉校啦. 我女比較慢熱, 一年轉一次怕佢適應唔到.
不過我8. 上來搭咀~

咁我地今年報K..咁少左一個對手囉 (講笑)

咁樣睇...你都好滿意囡囡讀個間N1喎

我女好慢熱架, 邊會係你地對手.

你地會報St Catherine嗎, 佢有兩間校, 收580幾人.
580幾人其實都幾多, 但聽說又好難考, 係咪即係超多人報呢? 有幾多千呢?

原帖由 tsangnamnam 於 11-5-13 16:10 發表
你地會報St Catherine嗎, 佢有兩間校, 收580幾人.
580幾人其實都幾多, 但聽說又好難考, 係咪即係超多人報呢? 有幾多千呢?

佢地來年開多一間分校,3間加起來估計收成千人。再加上KV又收600幾人,而且唔係個個報SC/KV既都會讀,就算幾千人報收的機會都非常高。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

係喎SC新校係喺黃埔:
(quote from SC website)
Our campus at Harbour Place is specifically designed to serve the needs of 3 to 4 years olds. We offer Nursery (Ages 3 to 4) classes at this campus. Upon successful completion of Nursery at Harbour Place, children will graduate to our Kowloon Tong Campus for Lower (K2) and Upper (K3) kindergarten.

Hi tsangnamnam
你考個幾間 我個仔都會考
不過晞晞唔叻 係細仔 考唔到就係原校讀K
到K1時 試下再考 做大仔考埋培正
你地的小朋友讀邊間K
晞晞返啓思

報到, 大家好。

我個仔仔,target 灣仔,銅鑼灣 KG.

HIHIHI
我個係女女來架~~~

我會報我諗民生, 禮賢, 崇真, 宣道, 培正
、協恩、聖母、德望、靈糧堂,同屋企附近果D 有後備~~~~~~

我女女今年9月讀啟思 N 班

我想問下st paul有幾多間?在哪裡?聖母在哪裡?咁即係話入st cat會去黃埔上堂先?!

回覆 4# neko1234 的文章

我都諗住報培正........萬一冇offer就都唔介意留守原校直上K1.

睇嚟大多數人都會報培正喎...

其實九龍區大家來來去去都係報那幾間:-

一條龍/半龍/上自己小學有優勢
培正, 崇真, 民生, 德望, 宣道, 禮賢, 培道, 協恩(只係叩門有著數), St Rose(只係叩門有著數)

英文好
St Cat, 學之園, Victoria, HKPS

課程深, 中數好及train 做功課叻
KV, KM

德育好,有愛心, 活動教學
創價

間間都係好學校, depends on 想小朋友走什麼路線....不過都係建議報多幾間, 我阿B 剛呢年考完K1..競爭已經非非非常之大, 來緊呢年出生率更高,競爭更大, 所以千萬不要太老定, 報多幾間穩陣d....

回覆 29# simsimwong 的文章

聖母係黃大仙

原帖由 EggEgg08 於 11-5-14 00:24 發表

培正, 崇真, 民生, 德望, 宣道, 禮賢, 培道, 協恩(只係叩門有著數), St Rose(只係叩門有著數)

英文好

課程 ...

係呀..今年N1都已經好大競爭..好cracy呀

我個仔去年10月11月個時未識講野+未了解指令+唔識顏色
去in稍微多人報的nursey都戰敗而回

搞到我即刻變陣..報多幾間..同埋試報一d比較少人報的分校..

最後放棄原本讀屋村nursey..K1先考其他KG的諗法...
寧願比貴好多..揀左間就算直升都叫唔錯的雙語KG...作為今年的backup..

始終佢的語言能力唔係好好..怕佢KG考唔到好的..迫住係屋村KG讀4年...咁就大大獲...我呢頭屋村KG..跟足教局指引...K2先開始教ABC架...咁會唔夠實力考小學..

而家佢認顏色都未係好穩陣..成日講錯晒 ..不過呢d心急唔來..我隻仔唔迫得..

neko1234
我個女對colour 都較差

原帖由 EggEgg08 於 11-5-14 00:24 發表

英文好

課程 ...

其實宣道同禮賢是否相近? 例如:教學方式, 語言方面.

原帖由 neko1234 於 11-5-14 13:14 發表

係呀..今年N1都已經好大競爭..好cracy呀

我個仔去年10月11月個時未識講野+未了解指令+唔識顏色
去in稍微多人報的nursey都戰敗而回

搞到我即刻變陣..報多幾間..同埋試報一d比較少人報的分校..

...

係呀, 第1次報學校咩都唔識, 最頭1個月in咗2間都收reject信, 立即打沉咗. 跟手立即train吓阿仔. 之後就越戰越勇.........

我本身住青衣, 想為女女報港島既女校, 唔知會唔會因為遠而唔CONSIDER?

如果入到, 我先搬屋~~

宣幼同禮幼都係有愛心唔太谷的學校,兩間幼稚園學生上自己小學都要再考的,宣幼約有60人可上宣小,禮幼就約3分1人上禮小,論小學宣小勁d, 但宣幼比禮幼大班...好似超過30人一班。呢d係前人分享有錯請更正。

原帖由 cow1303 於 11-5-14 14:50 發表

其實宣道同禮賢是否相近? 例如:教學方式, 語言方面.

我想問下st paul有幾多間?在哪裡?
To: simsimwong

SP有3間, 兩間喺銅鑼灣, 一間喺大埔, 3間各收:
1) 銅鑼灣 SPN: 60pupils (from N1)
2) 大埔 SPCN: 30 pupils (from N1)
3) 銅鑼灣 SPK: 180 pupils from K1)
你今年報的話, 可報1) 同 2) 嘅N2插班, 或3) 嘅K
哩3間有均等機會入St Paul Convent, 但唔係入硬, 要面試, 亦唔係100%收晒, 只係有機會.
不過, 3間聖保祿嘅校長同老師都係出名有愛心, 教得好. 即使入唔到佢小學, 我諗都唔會後悔嘅.

原帖由 EggEgg08 於 11-5-14 17:33 發表
宣幼同禮幼都係有愛心唔太谷的學校,兩間幼稚園學生上自己小學都要再考的,宣幼約有60人可上宣小,禮幼就約3分1人上禮小,論小學宣小勁d, 但宣幼比禮幼大班...好似超過30人一班。呢d係前人分享有錯請更正。

...

thank you
‹ 上一主題|下一主題