用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症遺傳機會有幾高?
樓主: cheukhei
go

自閉症遺傳機會有幾高? [複製鏈接]

I found this:
與首胎距離近 次嬰易自閉

【本報綜合報道】婦女懷孕一胎接一胎,一般希望子女年紀相近,容易溝通,但是美國哥倫比亞大學的研究卻發現,孕婦懷第二胎的時間與首胎時間太接近,第二胎患上自閉症風險較高,兄弟姊妹之間年紀相距在一年內,弟妹患上自閉症的風險,較其他有哥哥或姊姊的同齡兒童高出三點四倍;年紀相差一年至二十三個月,該項風險降至一點九倍;年紀差距遠至二至三年,這風險再會降至一點二倍。

Full news:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110111/00176_066.html

I think SzeSze means 1/50 = 2% chance for 2nd child.  

Othre references:

a. 3%
http://faculty.washington.edu/chudler/aut.html

b. 8.7%
如果一個孩子是自閉症,其弟妹也是自閉症的機會比正常的家庭高217 (8.7%)
如果首名自閉兒是男孩子,弟妹也是自閉症的機會是7%;如果首名自閉兒是女孩子,弟妹也是自閉症的機會則是14.5%

http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/146/8/

醒目開學勳章

係呀!! 我一直都係講緊 50分之1, 即係 2%, 唔係50%

原帖由 Olympian 於 11-5-27 15:46 發表
I think SzeSze means 1/50 = 2% chance for 2nd child.  

Othre references:

a. 3%
http://faculty.washington.edu/chudler/aut.html

b. 8.7%
如果一個孩子是自閉症,其弟妹也是自閉症的機會比正常的家庭高217 ...

I have three boys, the elder one is 'normal'.....the middle one is 'austim disorder', he can study in normal K3 and seems get well along with the study after special training.....
it's much better to have brothers for him as he practise "social skill" everyday even at home, they can be pals after they grown up.......

As a mum, also worry about the little one also "bingo", but I believe no matter what will happen.........They are all my kids.....

不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同叫佢時唔會即刻應你,同埋都幾固執) 又係鍾意數理, 而家小二係香港唔知咩數學第一, 第2個冇事.
我一仔一女, 大女我覺得似自傾, 又係鍾意數理, 細仔冇

佢地都會同人傾計, 不過唔係好主動

原帖由 ttlucky0303 於 11-5-28 08:14 發表
不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同 ...

沒確診的我覺得就不要去懷疑啦,我自從知道自己小朋友有這個癥狀后,就會想起家裡的各親戚,有時覺得那個也有點像有,這個也有點像有,其實人都各有自己的特點,不過如果要歸類到A仔,就一定不是那麼簡單的。

醒目開學勳章

好似我昨天, 亞仔家長會, 聽返班主任講我仔既問題, 當班主任問問題時, 我仔唔願舉手回答 (但2位外藉英文老師就話佢好主動舉手回答問題, 反應仲好快); 同埋當無人叫佢一齊去玩時 (有人叫佢去玩, 就好投入參與), 就會一個人行來行去唔知玩咩好, 又係喜歡數理, 立體創作力好差; 同埋當班主任叫佢時, 佢會比較緊張及無自信

呢 D 問題, 我細時係一模一樣, 咁你問我係唔係 A仔, 我就一定唔係啦!!

如果用而家既評定方式來睇, 我 D 姨甥及侄仔, 幾個都有問題
原帖由 ttlucky0303 於 11-5-28 08:14 發表
不過都幾高, 我老公家族為例, 佢地3兄弟姊妹, 2兄弟都唔係好講野,亦唔係好願講自己野, 不過佢地就會照顧左身邊既人先, 似自閉症特徵, 兩兄弟數理好叻, 一個博士, 一個碩士, 哥哥有兩個仔大仔似有自閉症(因為有脾氣同 ...

原帖由 besmart 於 11-5-25 11:49 發表
未聽過喎!!有無多一點資料??

有个家长的儿子有问题,他的私家医生说可以验。具体我不太清楚。
‹ 上一主題|下一主題