用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 反對上playgroup
樓主: MaryBrown
go

反對上playgroup [複製鏈接]

原帖由 MaryBrown 於 11-5-18 12:33 發表
咪係! 問題係父母教,工人教,定N1返學比老師 教. 唔駛上堂!

自理能力唔掂,重話先上堂(肌肉段練) 才掂!

港孩,港家長的好例子

你究竟是不明白什麼是港孩,港家長,還是你可運用的詞匯太少?

還有,你連大小肌肉與肌肉段練的分別都分不清,請弄清楚,才去指責別人.

睇黎要開戰了! 各位忍耐。

原帖由 DGJS 於 11-5-18 12:42 發表
睇黎要開戰了! 各位忍耐。

我唔會同某人開戰
我覺得某人講野越來越過份而且主觀
先出來叫某人尊重下別人
接納別人和自己是不同的個體

但某人居然指罵我係港孩,港父母..
可見某人家教有幾好..

我會以此為戒

道不同,不同為謀

我已向版主反映了 希望版主鎖了此文

對,我不會上你所謂的肌肉鍛煉playgroup,
免得我的孩子說:

衣食住行:

穿衣 - 要上過那playgroup才識
進食 -要上過那playgroup才識
走路 -要上過那playgroup才識
瞓覺 -要上過那playgroup才識
原帖由 neko1234 於 11-5-18 12:51 發表

我唔會同某人開戰
我覺得某人講野越來越過份而且主觀
先出來叫某人尊重下別人
接納別人和自己是不同的個體

但某人居然指罵我係港孩,港父母..
可見某人家教有幾好..

我會以此為戒

道不同,不同為謀

我已向版主 ...

醒目開學勳章 王國長老

請各位能理性討論, 開放這個平台的目的, 是讓不同意見的會員發表意見.

如會員在討論中語帶挑釁令其他會員引起罵戰. 管理員會視此為違規行為而被封戶.

懇請各位能尊重其他人發表的意見

如情況仍未能改善, 此帖便會關閉! 謝謝合作!

超版 - JoJo
原帖由 MaryBrown 於 11-5-17 23:29 發表
拜託!自理能力都要上堂學!呼吸要不要學?

其實真係有好多嘢要學架~

有人去睇書/上堂學做一個好父母;
有人學游水學瑜珈時首先係要學好呼吸;
有人上堂去學情緒管理;
有人上堂去學說話/表達技巧;
甚至乎...有人上堂...係去學冥想...去令到自己冷靜落嚟;

我好同意,好多嘢,由身邊的resources開始,由身邊大小事物開始教小朋友.但這與人家選擇去Playgroup難道又有互相衝突的地方嗎?難道人家去選擇Playgroup即代表人家不會身教,不會言教,不會教,只求一味畀錢上堂?

去買書充實自己/去請保姆/去報Playgroup...其實統統係花錢去買別一些知識/別一些服務來幫助自己教育小朋友,樓主又何須太動氣呢?又何須馬上將你不同意的觀點標籤為[港爸港媽] ?

完.

又係公說公有理, 婆說婆有理.....
同"應否俾小朋友補習"一樣, 有需要又pay得起咪去囉~~
個個小朋友嘅情況都唔同,
我大仔1-2歲時, 我都同佢上pg, 玩吓波, 畫吓畫, 成為3600, 當時我覺得我大仔好內向, 又冇同年小朋友一齊玩, 所以先覺得有需要,
但我又唔覺有改善喎~~
值至我生個細佬俾佢, 佢成個性格唔同晒, 又主動同細佬玩, 又責任心大左, 有時真係好講時機嘅~

醒目開學勳章

其實唔一定要上playgroup係岩的
我地細個
1. 同兄弟姊妹/鄰居/兄弟姊妹的朋友/同學etc玩,從中學習與人相處,小朋友一定要同同輩相處,只和成人相處容易變成"山寨王"
2. 細個活動空間大過依家,公園咩遊戲設施都有,我地有足夠時間追趕跑跳碰,在跌跌碰碰中成長,我地的大肌肉無咩問題。但依家小朋友的活動空間有限,時間亦有限
3. 細個唔好話自理,幫手做家務都要呀!我朋友d家姐細個放學做功課後要幫屋企人串耳環/串公仔,但依家呢?
其實咸魚青菜,各有所好,有需要去pg的就去學去玩,無需要的咪慳番d錢,互相尊重,唔好嗌交啦

落後地區的小女孩,8 歲懂照顧全家,爸失業了,還自責幫不上父母忙。如果她知道這裡有人連自理能力都要花錢上堂去學或去訓練大少肌肉,那你這樣算不算港童?

我家教當然好,至少我懂得去建立正確的價值觀。

再見
‹ 上一主題|下一主題