用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 反對上playgroup
樓主: MaryBrown
go

反對上playgroup [複製鏈接]

Sorry, I don’t know what the meaning of “Playgroup大王” is.  Do you mean you held a lot of playgroups or you enrolled in a lot of playgroups?  Hope that you chose the right one but not that so-called famous and high-priced but useless playgroup.

After reading your words, I understand you want to encourage learning and playing without charge.  But, I won’t let my child always plays in the shopping mall and takes advantage of others (such as candies, surgical masks, shopping cart…etc).  Besides getting right materials for teaching, I must set a good example for my child.  The cost for a surgical mask is cheap.  Why don’t you buy one?  It’s better than beg for one at clinic.

When you are depending on your caregiver, don’t forget you are the parent of your child.  No matter how capable the caregiver is, you should take your own part

回覆 1# Arcana 的文章

The word of ‘Taking Advantage’ is inappropriate. In old days, people were poor, but they helped each other and did know what is ‘Give and Take’.

We never beg, instead they love my B and make it as a gift to my B.  Also, we come and shop always at these shops.  

Relax, and learn ‘Give and Take’.  Otherwise, you can’t get a balance, and go too extreme..

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 11-5-13 09:54 發表
我也曾是playgroup 大王, 有導師也這樣教過我:多接觸大自然。

保姆笑說:  太太,商埸的廣告傳單印刷精美, 我與呀B用來做剪貼, 自制flashcard, 認字卡, 呀B現在已有幾本'珍藏',  到商場不一定要Macdonald才開心, 我與呀B  ...

叫你保母用相同創意响公園度 (或者你自己啦~)
咁~ 就perfect喇!

記住,如果報學校要填問卷,一萬個唔可以填 "經常逛商場"
恐龍家

Apart from allowing our kids to explore new things, new environment and meeting with different people, training their muscles and skills, enjoying the time being with our littles, one of the most important things that we enroll our kids into their playgroup sessions (especially those playgroup session organized by famous kingdergarten schools) is to establish a network with the teachers and other parents.  ALso, by attending these playgroups, parents can have a chance to understand and experience the school environment and the educating system before they decide to let their kids continue their early education in this school for PN, K1 to K3.

These are something that we can never get from anywhere.  Of course, by attending the playgroups organized by kindergarten schools cannot gaurantee that our kids can get accepted to their PN or K1.  But, it's always more advantageous to gain such knowledge and network with your favourite kindergartens.

其實反對上playgroup既咪唔好比自己既仔囡上lor, 贊成上playgroup既, 咪比自己d仔囡上lor, 無為拗!  最緊要係兩公婆方向一致...

老實說, 做了一年父母, e+都怕怕地同朋友討論育兒問題, 我唔介意人地發表自己既育兒心得, 但希望唔好強迫人地用佢自己果套, 同埋唔好批評人地既育兒方法, 傷感情.

I do not think that playgroup is necessary. However, sometimes, we may lack of some skills to develop the potential of a child.

我上playgroup前, 我從來唔知咩叫感統,咩大小肌肉,手眼協調..之類的..亦唔知道這些對BB成長有幾重要..

上完幾個playgroup, 有Dr. PXXN, 有幼潛,有gym, 有多元智能..

我明白到讓小朋友去公園,去跑跑跳跳,去玩千秋滑梯,去海灘玩沙玩水..都係平常可以進行的感統訓練..但由於我住家附近欠缺公園,而且好多蚊,我選擇去和BB去BB gym

亦明白到大小肌肉,手眼協調係BB成長的基石,個根基打得越好,未來上學就越容易進入狀態,得心認手..亦更加抗拒flash card 之類認字的pg..

亦學識左買咩玩具比BB玩..玩具唔需要貴..越電子反而越唔好..pg導師更苦口婆心叫我唔好比TV及iphone比BB玩..而我把這些說話轉求比老人家聽..因為係"老師"講...所以老人家亦比較接受..

亦明白到BB係由各種視覺,聽覺,觸覺,臭覺..等等去學習..所以明白放手讓BB去探索的重要

我從pg中..學習到好多和BB遊戲的小技巧..而且大部份導師都願意解答家長的煩惱及問題, 我請教他們, 從中得到支持及安慰.,也學習到不少育兒技巧..

所以由11個月到現在BB 26個月..我一直有讓自己及BB上pg..

後來發現有自己係到上pg..BB投入度唔夠...就開始放手比BB去上獨立pg..佢聽指令明顯係好多好多好多..而且有耐性去排隊玩遊戲..
亦因老師要求BB講先會比野佢..佢為左有得玩..亦好肯口學講野...呢d係得工人姐姐同BB係屋企係做唔到ge..因為工人姐姐實在係太遷就及保護佢..

因為係第一個小朋友..所以我覺得pg真係好有用..如果有第二個小朋友..我應該唔會同BB再上咁多pg..因為我已經學左不少育兒技巧..我覺得我都可以OK有能力同BB玩到2歲..但係獨立上堂的pg..我覺得還是需要..

其實樓主反對上playgroup既原因,只係因為佢有一個佢好稱頌既保姆,所以,我覺得呢個帖其實係講:如果你有一個好保姆,就唔需要上playgroup.

不過,如果我有一個好保姆,我仍然會帶小朋友去一啲與音樂有關既playgroup.

好同意樓主保姆話,只要有創意,身邊所有事都可以用來學習.我自己身兼阿媽+保姆+工人,都一直用呢種心態嚟教阿囡.但既使有創意+有時間+有精力,但冇的是課程系統(我在阿囡未返學之前,都整咗個每周學習大綱畀阿囡,例如今個星期係教佢大vs小,於是去公園,搭車,生活上啲嘢都特別搵啲呢個主題來同佢講,不過,呢啲自制課程係有限既)與教學經驗(例如,我唔上親子音樂班,唔知道原來教小朋友feel拍子,係可以咁樣教到既).即係話,有啲嘢,係自己教唔到的,要搵專家教的...(或者好似樓上好多媽媽所講,要搵專家教自己點教仔女的)

仲有,好同意樓上媽媽們講話去公園去草地去游樂場係好重要的,係逛商場所不能取代的.

如果有人同我講:

1) 我要上堂, 才識教仔
2) 我要坐車到海邊或效區,才開始玩

我會話: 你先想身邊的資源先。知識可從internet和書獲得,家亦已是很好的地方。  你要是這樣, 你仔女長大都會話: 媽! 我要補習, 才能讀書。 難怪攞公援的人,都話要政府比錢上playgroup,港孩與港家長定話playgroup 是必須!

自理能力都唔掂,重話學肌肉段練。

醒目開學勳章

回覆 31# MaryBrown 的文章

拜託! 鍛練大小肌肉其中一個主要目的,就是用來訓練自理能力, 難道鍛鍊肌肉的目的是將小朋友練成一個筋肉人?

例如:小朋友能夠自行扣鈕除鈕(自理能力:自行穿衣脫衣),就是靠他們的小肌肉發展;自行拿湯匙吃飯,也是小肌肉發展;自己行樓梯上落,也是大小肌肉的配合.

正所謂各處鄉村各處例,各個家庭各自教~~上唔上playgroup只係選唔選擇既問題,唔係大是大非既問題.

拜託!自理能力都要上堂學!呼吸要不要學?
原帖由 Christi 於 11-5-17 22:46 發表
拜託! 鍛練大小肌肉其中一個主要目的,就是用來訓練自理能力, 難道鍛鍊肌肉的目的是將小朋友練成一個筋肉人?

例如:小朋友能夠自行扣鈕除鈕(自理能力:自行穿衣脫衣),就是靠他們的小肌肉發展;自行拿湯匙吃飯,也是小肌 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 11-5-17 14:25 發表
如果有人同我講:

1) 我要上堂, 才識教仔
2) 我要坐車到海邊或效區,才開始玩

所有我樓下有樹林/遊樂場,行10分鐘有海灘 或山徑,坐5分鐘車 有圖書館等.. 附近仲有單車徑..

不過~除咗上堂,我都仲會睇書架!可能我無乜天份啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 11-5-17 23:29 發表
拜託!自理能力都要上堂學!呼吸要不要學?

N1嘅自理當中,包括排隊,等候,自己攞嘢食,執嘢,清潔,穿鞋,分享,同同齡小朋友相處等等
我相信現今香港嘅家庭成長嘅兩歲小朋友,唔多能力做到全部!
恐龍家

醒目開學勳章

咪係!,  N1 都有得學, 重要預先上playgroup學,  不如由胎教開始!

MaryBrown ,

我覺得你反對還反對..這是你家的事
但請你尊重別人的想法

就算我唔認同你保姆的商場湊仔法,但我唔會話佢的不是..因為每家都有自己一套的教仔方法..

但你的說話語氣帶有挑釁,講到帶小朋友上pg的父母都係錯,講到你自己的保姆有幾好,你其實係咪想找人嘈交?

"拜託!自理能力都要上堂學!呼吸要不要學?"
自理的確要學..無小朋友一出世就識自理架..
問題係父母教,工人教,定N1返學比老師教..

"咪係!,  N1 都有得學, 重要預先上playgroup學,  不如由胎教開始!"

呢個世界真係有人"胎教"..我唔明你點解咁偏激..我唔贊成用flash cards學習,但別人要用..是別人家的事..

我唔知你保姆有幾巴閉, 你都係比錢請佢返來幫你湊小朋友,同你小朋友玩,教小朋友自理..你都係搵人教咋..

我地無請你的超級保姆,我地比錢去上pg,請人教我地點樣同小朋友,幫小朋友學自理,我唔明同你搵保姆教有咩分別喎..

請你尊重別人的想法及意願!!

咪係! 問題係父母教,工人教,N1返學比老師 . 唔駛上堂!

自理能力唔掂,重話先上堂(肌肉段練) 才掂!

港孩,港家長的好例子
原帖由 neko1234 於 11-5-18 12:05 發表
MaryBrown ,

我覺得你反對還反對..這是你家的事
但請你尊重別人的想法

就算我唔認同你保姆的商場湊仔法,但我唔會話佢的不是..因為每家都有自己一套的教仔方法..

但你的說話語氣帶有挑釁,講到帶小朋友上pg的父母 ...
‹ 上一主題|下一主題