用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 反對上playgroup
go

反對上playgroup [複製鏈接]

我反對playgroup。  我以前是playgroup 大王,甚麼playgroup 都上過。  結果比我個保姆 (得小學程度) 點醒!

保姆說得對:  3 歲以下的'人', 你要佢'叻'!   叻定意應該是:  肯去廁所、肯食、肯瞓就夠, BB 能做到這三肯,  家長幾生收到!  難怪廣告話BB有便便, 個媽媽開心死!  

Playgroup 只有 2 個目的:  等媽咪們可social 下,或向心儀kinder留定位。  

我保姆已訓練到呀B這三肯, 我覺得佢重勁過甚麼Flashcard, Montorserri
   0    0    0    0

totally agree

請問你的保姆是否香港人?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔啱得駛,因為我上pg唔係以上目的!係家長籍住上pg,學習孩子大小肌發展/訓練
係我上堂,唔係阿b!不過我要帶埋佢去!

至於你話蒙特梭利,呢個唔係pg,係家教方形,你講嘅教bb自理,係蒙嘅一部份,要蒙嘅家長,唔係帶小朋友去上pg,而係家長去上家長班就夠!我都無帶過小朋友上呢d pg
恐龍家

如您為這個原因上playgroup,  我不反對 。 反而, 我好讚成媽咪多出外輕鬆下。

但係:

我保姆,她訓練小朋友自理能力也有一套'學說',是不是好似上Montaserri 的家長班,我要給她一萬幾千學費?
我朋友花3萬去買甚麼'鑽石水', 係人都知她買的是有益的,不過值嗎?
原帖由 小曳人 於 11-5-12 06:52 發表
唔啱得駛,因為我上pg唔係以上目的!係家長籍住上pg,學習孩子大小肌發展/訓練
係我上堂,唔係阿b!不過我要帶埋佢去!

至於你話蒙特梭利,呢個唔係pg,係家教方形,你講嘅教bb自理,係蒙嘅一部份,要蒙嘅家長,唔係帶小朋友去上pg,而係家長 ...

醒目開學勳章

Everyone has his/her own opinions or values about playgroups.  Bringing kid to playgroup shouldn’t be an issue that needs to be against.
However, it seems that teaching kids to handle toileting, eating, sleeping is not the main reason against playgroup.

都係果句:  我朋友花3萬去買甚麼'鑽石水', 係人都知她買的是有益的,不過值嗎?

知識、不一定要花大量金錢才可擁有!

原帖由 Arcana 於 11-5-12 13:29 發表
Everyone has his/her own opinions or values about playgroups.  Bringing kid to playgroup shouldn’t be an issue that needs to be against.
However, it seems that teaching kids to handle toileting, eati ...

你保姆好得!!!

我相信你開呢個TOPIC都係想我們認同你, 講真我現在諗番,我都覺得上PG係花錢,但係作為新手父母,真係需要有人教下點正確地同嬰兒相處,現在回想,健康院都有好多技巧教,仲有身邊D過來人,唔一定花錢要上PG

係可以唔上playgroup 的。特別如果你自己或有人懂帶小孩。以前都沒有playgroup啦。
當然也有一些值得上的playgroup。如一些真正的Montessori教室。小孩一歲半就要嘗試離開家長,自己走進課室。自己脫鞋,自己工作。從前也想過學習Montessori,但與其自己要先學3個月,倒不如就讓小孩早一點學會自理。
然後又發現有一些music playgroup。小孩總是不願意在家做的事情,在playgroup,可能是有其他小孩的影響,自己的小孩便很樂意去做。自己沒有想過訓練小孩的聽力,但原來好的playgroup 能從小啟發小孩的音感。

我也想找music 的課程給3歲仔仔,請問有什麼介紹呢?

You always refer to your friend’s “鑽石水”.
Let’s talk about it.
Who is eligible to evaluate the worth of your friend’s “鑽石水”?
If my friend has paid for 鑽石水”.
It’s quite simple to me.
“I know ‘Someone is willing to pay for high quality water’”.
But I won’t comment it at public forum.
Be respectful and open-minded.

“知識、不一定要花大量金錢才可擁有!”
Anyway, I agree this point.
Actually, under the HK Educational system, your kid can get free schooling for 12 years.
Before or after that, you can pay for more or do nothing.
It’s a personal preference.

原帖由 MaryBrown 於 11-5-12 13:49 發表
都係果句:  我朋友花3萬去買甚麼'鑽石水', 係人都知她買的是有益的,不過值嗎?

知識、不一定要花大量金錢才可擁有!

HKPPEA - Kinder Beat
柏斯琴行 -小小莫扎特音樂班

原帖由 anteater 於 11-5-12 14:30 發表
我也想找music 的課程給3歲仔仔,請問有什麼介紹呢?

樓主,

你好彩, 請到個好保姆,可以大大聲講 [反對上playgroup]。

系公開論壇,向大家傳遞一些信息,我最佩服 eviepa 的技巧, 他主張以[閱讀為本], 愉快學習。  幾年來,他和大家分享教養女兒的成果, 感染到我這個生手,也跟隨他的方向走。

我的大女兒當年有上過 playgroup, 因為她是家中第一個孩子,我希望她每天可以在老師的指導下,學會尊守秩序,禮讓,紀律。

我的小兒直接上 nursery, 沒有上過 playgroup, 因為我們的 helper 有經驗,我覺得在家 1:1 更好,而且家姐可以和他一起玩。

上 playgroup 沒有對錯,只要不是過分崔谷,不用反對。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 11-5-12 09:28 發表
如您為這個原因上playgroup,  我不反對 。 反而, 我好讚成媽咪多出外輕鬆下。

但係:

我保姆,她訓練小朋友自理能力也有一套'學說',是不是好似上Montaserri 的家長班,我要給她一萬幾千學費?
我朋友花3萬去買甚麼'鑽石 ...

那個家長班... 幾百蚊!佢咁叻,當然唔駛去啦!
但係起碼你要知,bb玩緊一樣嘢,唔好隨便騷擾佢,要俾個安全環境佢探索,係現實生活嘅世界!咁已經係蒙特梭利喇!
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

保姆教到呀b三肯,是她很有方法。
保姆和呀b一起,呀b己好開心,她倆到商場逛已開心半天.見到商埸的工人或nice店員,會主動打招乎,有時人家還給糖果呀b,呀b有許多商埸fans.又向診所借口罩玩扮醫生遊戲,倦時到超市借購物柬坐代替bb単

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 11-5-12 20:00 發表
保姆教到呀b三肯,是她很有方法。
保姆和呀b一起,呀b己好開心,她倆到商場逛已開心半天.見到商埸的工人或nice店員,會主動打招乎,有時人家還給糖果呀b,呀b有許多商埸fans.又向診所借口罩玩扮醫生遊戲,倦時到超市借購物柬坐 ...

sorry~
孩子有時間,應該多接觸大自然,行公園,玩花玩草,去遊樂場玩!
唔係行商場!
恐龍家

醒目開學勳章

我也曾是playgroup 大王, 有導師也這樣教過我:多接觸大自然。

保姆笑說:  太太,商埸的廣告傳單印刷精美, 我與呀B用來做剪貼, 自制flashcard, 認字卡, 呀B現在已有幾本'珍藏',  到商場不一定要Macdonald才開心, 我與呀B 沒有花錢,已逛得好開心。 人窮, 冇資源,也不要怕, 加點創意, 就可創造環境。 這世界甚麼也是玩具, 一張白字也可以是玩具。
原帖由 himuimui 於 11-5-13 08:50 發表
hahaha, I see why you said you don't need to go playgroup now. We are in diffreent kind. Sorry to interrupt you.

家中的一張毛毯,保姆會與呀b變出千百萬個玩意,如捉鬼, 家中笑聲不停。 呀b 是保姆的頭號追隨者, 莫說’三肯’, 保姆叫呀b ‘四肯’也可以。

保姆懂得用她的創意感染呀b,從心出發,得到呀b的信任,才教呀b ‘三肯’ 。
‹ 上一主題|下一主題