用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無家長同小朋友一齊學樂器, 一齊交流下. ...
樓主: tammyhw
go

有無家長同小朋友一齊學樂器, 一齊交流下. [複製鏈接]

我自己教學生﹐除了考試/比賽前一個月需要每日練習外﹐恆常地只要求隔日練習﹐即是每星期練三至四次﹐而幼稚園生就儘可能有家長陪同上課並課後跟進﹐以及每日練習。至於﹐每次練習所需的時間﹐我從不過問﹔只要下次覆琴時學生在各方面都能接近做到/做到我的要求就可以了。

原帖由 tammyhw 於 11-5-11 10:48 發表
我想請教下, 其實4yrs小朋友, 每日練習幾耐才算適合? 另外, 小朋友上堂時係做到老師的要求, 但係屋企常常都肯唔專心練習.. 我又唔想迫他太緊...好煩...

...

當然係跟同一個老師學好啦﹗好讓您和孩子都在同樣的方法和要求下學習﹐更有利家長去督導孩子練習/彼此交流練習心得。

原帖由 sunshine231207 於 11-5-11 21:37 發表
我都會同囡囡一齊學鋼琴, 其實一個月前我自己學左4堂, 但因為無去練琴, 所以無再去學.  最後決定買個琴返屋企, 但因未有貨要等, 鋼琴一到, 就會開始學返.  到時試下比囡囡一齊學, 大家覺得跟同一個老師學好嗎? ...

如果可以的話,每日陪練2個20分鐘時段,效果奇好。

完全同意

原帖由 小伊 於 11-5-11 23:37 發表
如果可以的話,每日陪練2個20分鐘時段,效果奇好。

多謝你們的意見, 令我安心左好多....

其實當初只打算俾小朋友學, 現在好慶幸選左同阿囝一齊學小提琴, 起碼我知他上堂學左咩野, 亦會了解到他的困難. 唔會怪責他做唔到老師的要求. 我們又可以一齊練習, 一齊進步......

如果他自己學, 相信現在都仲係原地踏步..因為我唔識同佢練, 亦都好肯定他講唔返學左咩野...  

我現在都開始有興趣去學小提琴, 遲些如果決定左認真學, 就會考慮自己買個琴.....
url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆 25# tammyhw 的文章

回覆 17# wootaitai 的文章

hi wootaitai, 我之前考 australian music board grade 7...

hi sunshine231207, 我小朋友喺屋企附近學咋, 其實我唔諗住咁細比佢學, 不過有一次無意中比囡囡知道佢有個同學仔學violin, 佢又話要學...不過佢咁細, 拉咗3weeks先拉到proper的空弦e線...
原本我想同佢learn together (e.g. buy myself a violin) but my daughter is very 好勝, maybe I will just let her 上了軌道 first...

原帖由 sunshine231207 於 11-5-11 21:33 發表
我想問下, 妳囡囡都係邊樹學小提琴呀, 我記得佢係0712的, 是嗎?
‹ 上一主題|下一主題