用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖馬加利英文小學好嗎??
go

聖馬加利英文小學好嗎?? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

Are you refering to St Margaret Co-edu at Nam Cheong?
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=197

醒目開學勳章

我大仔當年IN過,校長超無禮貌,第一句就問我老公1個月搵幾多 :;pppp:

問來做乜呢?? 佢學費又唔係好貴, 洗唔洗咁呀!!

原帖由 sillything 於 11-5-17 00:19 發表
我大仔當年IN過,校長超無禮貌,第一句就問我老公1個月搵幾多 :;pppp:

原帖由 sillything 於 11-5-17 00:19 發表

竟然?
上次我去簡介會,校長咁啱病左無出席到,所以見唔到。

校長好好人, 總是笑容滿臉. 學校不是你所說的金錢至上!

None of the staffs there had asked us such questions as well.

我阿囡在聖瑪加利讀了四年, 佢好喜歡上學, 又讀得開心, 我就已經覺得好好了 . 小一,二會讀得好輕鬆, 因為活動教學又無乜功課. 小三開始轉傳統方式教學, 開始會多功課, 不過平時都能抽時間練習樂器. 小五小六, 我相信會更加忙了, 不過阿囡都開始獨立, 佢應該可以自己應付功課了.
小一,二會有一課才藝班, 會學習很多不同活動, 例如劍擊, 羽毛球, 籃球, 跳繩, 武術, table tennis, 陶藝等等, 不用額外收費. 小三, 小四會自選一樣活動. 小五小六會轉上樂器班.  另外學校有制服團隊, 例如, 童軍, 小女童軍, 交通安全隊等等.
我個女就參加左小女童軍, 手鈴, 升旗隊, 每一樣佢都玩得好開心.
小一及小二會學習法文, 西班牙文和日文. 小三開始要選定一種語言, 每星期會上三課, 所以都有足夠時間學習.

原帖由 八卦師奶 於 11-5-10 18:39 發表
想問聖馬加利英文小學好嗎?? 多不多功課考試?? 課外活動怎樣??

不知點解, 在網上只找到很少資料, 有空請幫幫忙, 謝謝!

原帖由 YoYoCheungMa 於 11-5-18 21:56 發表
我阿囡在聖瑪加利讀了四年, 佢好喜歡上學, 又讀得開心, 我就已經覺得好好了 . 小一,二會讀得好輕鬆, 因為活動教學又無乜功課. 小三開始轉傳統方式教學, 開始會多功課, 不過平時都能抽時間練習樂器. 小五小 ...

我上次聽簡介會,覺得佢地比較著眼語文發展,無乜點提其他學科
想請教一下,學校對其他學科的支援是否足夠?

我仔讀緊小一,我覺得學校各方面都好平均。不過,要睇各位家長的要求了,因為小一真係無乜功課架,平均每日只有兩樣,英文係無功課回家做,在堂上做晒交埋比老師,連英文書都唔會帶回家,有時只會三個星期帶回家一次。放學回家真係好free架!所以我都好free,嘻嘻!

我諗大部份家長都比較著緊中英數三科, 學校中英數三科都分別有拔尖班和補底班, 拔尖班會選一些這科成績比較好的同學, 教授一些平時課本以外的知識; 另外補底班, 老師會幫助一些這科有困難的同學去上堂, 希望能改善他們的成績.
你所指的其他學科是什麼? 可否說明?
其實學校係比較著重英文, 但中文科和數學科老師亦好好, 佢地會教好多書本以外的知識和玩遊戲, 小朋友都會感到有趣, 而上堂時亦不會沉悶.
如果家長覺得任何一科有什麼問題(例如體育), 家長都可以打電話比老師, 老師亦會好友善解答我地嘅問題, 或者幫助我地嘅小朋友.
我自己就覺得學校老師已經好好, 各樣支援都好足夠了!

原帖由 MaiGao 於 11-5-19 10:00 發表

我上次聽簡介會,覺得佢地比較著眼語文發展,無乜點提其他學科
想請教一下,學校對其他學科的支援是否足夠?

感謝kiu-mummy和YoyoCheungMa的分享。

我小朋友本身中文比較弱,若有補底確實有幫助。
但他對數理領誤力較好,所以之前怕學校只重視語文,而忽略了這方面的發展。

聽kiu-mummy講學校功課真幾少喎,係學校做晒交功課好似佢依家幼稚園既模式。咁佢地默書測驗相對係唔係都係少d架?

小一無考試嘅,只有quiz and dictation,不定期的,但會早一星期前通知。

2011年九月開始小三學生可選讀德語

SMC 由2011年九月開始 小三學生可選讀German, French, Spanish or Japaness.

該校的第三語言選擇很多
適合語言能力強的學生入讀

1) How many NET working in the school (primary & secondary section)?
2) Are the NET teaching English subject only?
3) How much % of band 1 students in secondary section?

咁其實係咪唔係好啱男仔讀?
我覺得男仔普遍的強項也不在語言.
入左去, 會否反而扼殺左其他方面的長處?

我覺得學校的強項是語言,
如小朋友在這方面較弱, 真得想清楚.
(這與男仔還是女仔無關係) 因為教德文的亦是男老師
(就是小學部副校長 也是外籍人士)

另外學校也在課外活動讓學生選擇學習粵劇(需收費$10/1.5hour)

原帖由 莎莎莉莉 於 11-5-28 13:26 發表

醒目開學勳章

原帖由 elizatyy 於 11-5-28 12:01 發表
1) How many NET working in the school (primary & secondary section)? around 11-12 non chinese teachers.  because they have also spanish teahers and French teachers
2) Are the NET teaching English subject only?
3) How much % of band 1 students in secondary section? no such statistics from school

醒目開學勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 11-5-28 13:26 發表

But there are more boys in my girl's class, so I don't think they are not co-related
‹ 上一主題|下一主題