用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府同協康評估你會點揀?
go

政府同協康評估你會點揀? [複製鏈接]

下個星期我排到去政府做評估, 同時協康會都排到, 我應該點揀?

政府會唔會唔夠協康好呢?
   0    0    0    0

原帖由 manabcd 於 11-5-9 16:54 發表
下個星期我排到去政府做評估, 同時協康會都排到, 我應該點揀?

政府會唔會唔夠協康好呢?

排政府的服務就去政府評估方便d,因為佢地有醫務社工跟。排左咁耐,比一百蚊睇專科,抵呀。

我未去過私人的做評估,我估私人的應該可以比到多d資訊比你,不過要排政府服務就要自己找社工再去排服務,煩d。如果個仔有野要追,我會去政府睇,因為可以留番多d錢比佢做訓練,要找私人訓練係好貴架。

我提議你去左政府先,覺得唔夠再找協康或都其他機構啦。

去左政府先,因要排服務,覺得唔夠再找協康或都其他機構啦。

醒目開學勳章

我想問下... 點樣情況下先有 "醫務社工" 跟, 我仔今年2月尾 (足5歲11個月) 評定係 "自閉特徵", 但係無任何 "社工" 跟進

原帖由 autunmbb 於 11-5-10 05:43 發表
排政府的服務就去政府評估方便d,因為佢地有醫務社工跟。排左咁耐,比一百蚊睇專科,抵呀。

我未去過私人的做評估,我估私人的應該可以比到多d資訊比你,不過要排政府服務就要自己找社工再去排服務,煩d。如果個仔有野要追,我 ...

原帖由 szeszes 於 11-5-10 17:09 發表
我想問下... 點樣情況下先有 "醫務社工" 跟, 我仔今年2月尾 (足5歲11個月) 評定係 "自閉特徵", 但係無任何 "社工" 跟進

你去政府睇就應該有個社工同你傾番醫生提議個仔排乜野服務,嗰個就係醫務社工。

醒目開學勳章

即係要等到排 "兒童精神科" 先至會有社工跟

我仔仲要等到9月尾先會在瑪麗見護士乍

原帖由 autunmbb 於 11-5-10 21:27 發表
你去政府睇就應該有個社工同你傾番醫生提議個仔排乜野服務,嗰個就係醫務社工。

回復 7# szeszes 的帖子

唔係架! 係CAC第一次醫生評估完就有社工跟, 仲幫我排油麻地精神科, S/I位.
第二次搵左言語治療師做評估, 仲出埋報告添!

醒目開學勳章

我仔評估為... 可以入主流小學, 我仔仔做 CAC 中心評估時, 已經係6歲啦!! 當時只係比左轉介信及 result 信比我, 我自己去 QM 排期, 最近係 QM 見埋護士收集埋仔仔資料, 明年1月尾見精神科醫生

szeszes,
我估計你仔仔足5歲11個月, 已經係"大仔", 社工好似只提供6歲學前支援, 但你可以去評定係 "自閉特徵"的評估中心再問下, 因為你仔仔入主流小學後都要有跟進, (如言語治療).
精神科醫生好似無社工, QM則不清楚有或無.
reddish

醒目開學勳章

Reddish,

其實, 亞仔學校入面有學校社工及輔導組; 而仔仔亦已在 CAC 中心做了言語評估, 我都入左信比學校輔導組, 仔仔會於下星期二見學校聘請既言語治療師做評估

之後, 應該會有言語治療班提供的, 另外, 仔仔學校入面都有一個叫 "說說寫寫故事班", 係比小一至小二生參加既課後興趣班, 希望呢 d 興趣班又可以幫下仔仔係言語發展有大進步
‹ 上一主題|下一主題