用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問RWI好,定Cambridge好?
go

請問RWI好,定Cambridge好? [複製鏈接]

小朋友黎緊k3,想問邊樣對佢真正學習英文會有幫助?仲可以幫忙應付校內考試?

因d課程都真係好貴喎。

請問cambridge,除左真係學英語,係咪最大目的係純粹為囉cert,囉shield?
   0    0    0    0

rwi 係 phonics, 如果未學phonics我就會學rwi 先la.

原帖由 pandabonita 於 11-5-9 13:39 發表
rwi 係 phonics, 如果未學phonics我就會學rwi 先la.

thanks!

咁如果學校都有教phonics,見佢唔會係太熟,係掌握緊當中,你覺得係咪,係點都應該學phonics先呢?

起碼無圖見字,都識讀出黎,又或聽到就識fill in missing letters,咁呢樣係咪比去上cambridge,會更好呢?

如果學校都有教phoincs, 你可唔可以自己同小朋友溫習? 學校有無書仔/CD 比家長/學生?

我覺得phonics 係重要, 而最重要係小朋友學識phonics 後識自己blending.如果唔想比錢重複學同一樣野,而學校又無書/cd, 你可以自己買教材or上網找資料. 家長都要陪小朋友一齊學架, 你學識時未可以考下小朋友lor...都幾好架. 可以親子之餘, 又知道佢識幾多.

cambridge 係另一樣野, 讀grammer之餘, 是練聽寫讀講. 如果有時間, 家長都可以自己教, 可以在cambridge print 個word list 比小朋友慢慢認字, 之後串字, ok後, 買pass paper 做.

原帖由 foggyao 於 11-5-9 14:00 發表

thanks!

咁如果學校都有教phonics,見佢唔會係太熟,係掌握緊當中,你覺得係咪,係點都應該學phonics先呢?

起碼無圖見字,都識讀出黎,又或聽到就識fill in missing letters,咁呢樣係咪比去上cambridge,會更好呢? ...
‹ 上一主題|下一主題